DES DEL SECTOR SOCIAL CGT condemnem la gestió fraudulenta de prestacions a joves extutelats i exigim responsabilitats i transparència en els serveis de la DGAIA i el Consorci de Serveis Socials de BCN (CSSBCN)

Des de CGT venim denunciant els darrers anys, com la gestió de la DGAIA i el Consorci de Serveis de Socials de Barcelona, així com de les entitats en les quals s’externalitza i privatitza el Servei de Protecció a la Infància està ple d’irregularitats, mala praxi i una gestió nefasta que només cerca el lucre econòmic.

És per això, que arran de les notícies recents als mitjans de comunicació i de les declaracions de diversos partits polítics en seu parlamentària, des de CGT, rebutgem la gestió fraudulenta de prestacions econòmiques i d’habitatge per a joves extutelats que diverses entitats del tercer sector han perpetuat durant anys, així com també condemnem els discursos de l’extrema dreta que a través de la seva demagògia, racisme i classisme culpen d’aquesta mala praxi a joves extutelats i no a l’autèntic responsable, la DGAIA, per prestar aquest servei sense cap supervisió/fiscalització a través d’entitats privades de dubtosa ètica. D’altra banda, volem mostrar el nostre total suport al treballador que, des del seu lloc de treball va denunciar aquestes irregularitats, i les va posar en coneixement als diversos ens fiscalitzadors. 

Massa sovint l’administració externalitza els serveis a empreses que funcionen segons lògiques empresarials. Aquest és el cas de Plataforma Educativa, entitat que engloba un conjunt de fundacions que es finança quasi exclusivament de diners públics per tal de gestionar serveis que atenen persones en risc d’exclusió social. En els darrers 9 anys han percebut un total de 332 milions d’euros.

Al cas que ens ocupa, la UTE Mercè Fontanilles – Fundació Privada Resilis gestiona tant el servei de seguiment i valoració de la prestació econòmica per a joves extutelats (SEVAP) com el projecte PIL, prestació d’habitatge, per al mateix col·lectiu d’usuaris. A més, Resilis també gestiona un altre projecte servei d’habitatge, l’SPAE.

A l’inici del gener del 2024 el treballador del SEVAP (gestió de prestació econòmica) de Girona va detectar irregularitats a les adjudicacions i seguiment de les prestacions a joves extutelats. Així mateix, va detectar “places fantasma” a l’SPAE. Conseqüentment, va posar en coneixement de les múltiples irregularitats a la seva superior directa que, lluny de corregir les mateixes, va decidir no tenir en compte el que tècnic li va explicar. A això li van seguir mesos d’assetjament laboral amb pressions cap al treballador per tal de represaliar-lo. Aquest no va desistir en la seva denúncia i va decidir gravar totes les converses que mantenia amb les direccions del projecte i sistematitzar tota la informació per tal que el seu relat fos consistent. 

Finalment, el maig del 2024 va interposar una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya, al Síndic de Greuges i a Inspecció de Treball. Antifrau li ha atorgat la condició de persona protegida denunciant i ha obert investigació, conjuntament amb la sindicatura de comptes, per tal de determinar l’abast i els responsables de les irregularitats detectades. Per altra banda, han sortit més testimonis d’extreballadores que corroboren el relat que denuncia aquest treballador.

Tot plegat ha provocat el cessament de la cúpula directiva de la DGAIA i un debat al Parlament sobre el model de gestió de la DGAIA, que des de fa anys està en el punt de mira. 

Des de CGT, condemnen els fets i exigim transparència entorn la gestió dels diners públics. Si ja és deplorable que s’especuli amb l’habitatge creiem que és inadmissible que, a més, es faci amb un col·lectiu tan vulnerable com ho són els joves extutelats. 

L’administració pública ha de donar explicacions i depurar responsabilitat en el què sembla ser un possible cas de corrupció. 

CGT ENSENYAMENT