[Acte] Què pinta la banca a les escoles?

Des de la Xarxa Groga de l’Hospitalet, ens conviden a l’acte sobre l’EFEC i les seves alternatives pedagògiques que celebrarem el divendres 4 de maig a partir de les 17:30 a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat.

Com en va sorgir la idea?

Fa uns mesos membres de la Marea Pensionista van acudir a l’assemblea de la Xarxa Groga per explicar-nos que era poc ètic que persones alienes als centres escolars i vinculades al món bancari -un sector que, entre d’altres coses, havia enganyat tants pensionistes amb les preferents i, a més, havia hagut de ser rescatat amb els diners de tothom- ara estaven ensenyant als seus néts i nétes dins de les aules com demanar un crèdit, contractar una hipoteca o sol.licitar d’altres productes financers. S’estaven referint a l’EFEC. I ens van demanar que féssim algun acte per donar a conèixer el tema i parlar-ne.

whatsapp_image_2018-04-23_at_14.54.53.jpg

Què és l’EFEC?

L’Educació Financera a les Escoles de Catalunya és un conveni de col.laboració signat el 2013 entre el Departament d’Ensenyament i l’Institut d’Estudis Financers (on hi ha, per exemple, el BBVA, CaixaBanc, Banc Sabadell, Santander o Caixa d’enginyers) per fer arribar de forma gratuïta l’educació financera a tots els centres educatius. I compta amb una borsa de voluntaris -treballadors o extreballadors de bancs entre d’altres- que ofereixen un curs de cinc sessions d’una hora, que s’acostumen a encabir en l’horari de Socials, Matemàtiques, Economia o Tutoria de 4rt d’ESO, amb el propòsit -la justificació sembla noble- que l’alumnat sàpiga gestionar pressupostos personals, planificar-se financerament, endeutar-se amb seny amb productes de crèdit… El Departament informa als centres escolars sobre el curs i les direccions l’accepten o no.

En què consistirà l’acte?

Aportarem informació sobre l’EFEC i les alternatives pedagògiques i socials a aquest programa a través d’una mostra de materials de diverses associacions, una representació teatral a càrrec de la companyia Forn de Teatre Pa’tothom, diverses intervencions breus a càrrec de la PLEEC (Plataforma per una Educació en Economia Crítica), la AEEE (Associació d’Ensenyants d’Economia de Catalunya) i la Col·lectiva (Ateneu Cooperatiu de l’Hospitalet), i, finalment, un debat on tothom que hi assisteixi podrà aportar-hi la seva opinió. A més, s’hi podran fer aportacions voluntàries destinades a l’Associació Cultura Tretze, entitat que treballa a L’Hospitalet de Llobregat en projectes d’acollida i integració d’infants i joves nouvinguts en risc d’exclusió social.

Quin és el nostre objectiu?

Volem que quan acabi l’acte, els i les assistents (mares, pares, estudiants, professorat, ciutadania) tinguin ja la informació i els arguments necessaris perquè després, des dels respectius àmbits d’actuació, demanin a les diferents autoritats i instàncies educatives que abandonin el programa EFEC i dissenyin una educació en economia que aparegui adequadament en el currículum escolar oficial, inclogui també visions crítiques amb el model econòmic actual i no sigui impartida per persones externes als centres o vinculades als poders financers, sinó per docents centrats en el desenvolupament de la maduresa crítica de l’alumnat i, per tant, en la millora social.

Us hi esperem!