8N Assemblea interuniversitària de PDI, PAS i estudiants

DIJOUS 8 DE NOVEMBRE DEL 2018, 16h, Aula Joan Maragall de Filologia (antiga aula 111), al Pati de Lletres de l’Edifici Històric de la UB, Plaça Universitat (Barcelona).

El dijous 25 d’octubre, en el marc de la jornada de vaga del Personal Docent i Investigador de la Universitat de Barcelona a favor de la millora de les seves condicions laborals i de l’autonomia universitària, el Personal docent investigador reunit en l’assemblea oberta va decidir treballar a favor d’una vaga d’universitats publiques catalanes a finals de novembre.

Als darrers anys s’ha produït a la Universitat de Barcelona una degradació evident de les condicions laborals del Personal docent i investigador (PDI), amb un augment de la precarització que afecta diferents categories laborals (des dels investigadors predoctorals fins als agregats interins), un clar abús de la figura del professorat associat, una sobrecàrrega de feina del professorat permanent i un enduriment dels requisits que permeten optar a la promoció en la carrera acadèmica. Es constata també una pèrdua de l’autonomia de la universitat davant d’ingerències del governs central i català en el seu funcionament. Davant d’una situació d’urgència insostenible, TransFormem UB (candidatura formada per la COS, CGT-Plataforma de professorat associat i l’Assemblea de Professorat Reclamant) va decidir donar continuïtat a la lluita engegada al curs passat i començar el nou curs acadèmic amb una jornada de vaga i la celebració d’una assemblea de PDI interuniversitària el dia 25 d’octubre. A l’assemblea hi van assistir, a més del PDI de la UB –entre els quals, també, membres del comitè d’empresa–, representants d’altres universitats catalanes com ara la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Durant les intervencions de les persones participants es va constatar que els problemes lligats a la política de professorat tenen molts aspectes en comú i s’emmarquen en un context geogràfic més ampli. Al mateix temps, diferents col·lectius d’estudiants també van prendre la paraula per constatar que la precarització del professorat s’emmarca en un problema d’abast social: el d’un model d’universitat cada cop més mercantilitzat i excloent. Així, doncs, el PDI reunit en l’assemblea va decidir emprendre accions conjuntes en totes les universitats que reclamin una millora de les condicions laborals per garantir salaris dignes, estabilitat, i possibilitats de desenvolupar la carrera acadèmica.

Després d’una reflexió col·lectiva sobre possibles accions es va acordar, per consens, treballar a favor d’una vaga d’universitats públiques catalanes els dies 28 i 29 de novembre, tot deixant oberta la possibilitat que s’hi afegeixin també els col·lectius estudiantils, si així ho decidissin. Durant les mateixes dates hi ha una convocatòria de vaga del professorat associat d’altres universitats de l’Estat, on també s’ha abusat de la figura del professorat associat i s’han precaritzat les condicions laborals en general. A més a més, el 29 de novembre hi ha convocada vaga a l’ensenyament públic.

Per organitzar la unitat d’acció i crear un espai de coordinació entre les universitats catalanes, el dia 8 de novembre a les 16h es durà a terme una assemblea de PDI a la qual estan convidats estudiants i Personal d’Administració i Serveis. L’objectiu d’aquesta assemblea serà prendre una decisió sobre la vaga dels dies 28 i 29 de novembre. Per això, és important que en els pròxims dies els diferents col·lectius, organitzacions, sindicats, juntes de personal i comitès d’empresa puguin tenir un debat sobre la seva possible adhesió a la vaga.

ENS TROBEM EL DIA 8 DE NOVEMBRE A LES 4 DE LA TARDA

Creiem fermament que el canvi de model d’universitat vindrà necessàriament de l’acció conjunta entre totes les universitats públiques i tots els col·lectius universitaris.

PER LA NOSTRA DIGNITAT, PER LA UNIVERSITAT PÚBLICA!

TransFormemUB [COS / CGT-PPA / APR]