Carta oberta de les encausades del cas Expert

El proper 9 de juliol, quatre treballadors i treballadores de l’antiga empresa Expert Polymere de l’Arboç (comarca del Baix Penedès, Tarragona) i dos assessors sindicals estem citats a declarar al Jutjat Penal número 2 de Tarragona. Estem encausats arran dels fets esdevinguts durant la tramitació de l’ERO per tancament de l’esmentada empresa ja fa onze anys. La Fiscalia ens reclama penes d’entre tres anys i dos mesos i quatre anys i sis mesos de presó, així com multes al voltant dels 3.000 EUR, per presumptes delictes d’atemptat contra l’autoritat i contra el dret al treball.

El 20 de juliol del 2004 s’estaven duent a terme negociacions entre la direcció de l’empresa Expert Polymere i el Comitè d’Empresa de la mateixa, acompanyat per dos assessors sindicals de la CGT, relatives a un ERO d’extinció que Expert havia presentat. Durant la reunió entre la direcció i els representants dels treballadors, els membres de la plantilla, que ja havien finalitzat el seu torn de treball, es trobaven dins del recinte de la fàbrica, tot esperant a ser informats del resultat d’aquesta reunió.

Un cop acabada la reunió, el Comitè i els assessors van informar a l’assemblea de treballadors sobre l’estat de les negociacions. Durant la celebració de l’assemblea cal esmentar la presència d’efectius de la Guàrdia Civil a les immediacions del recinte de l’empresa, fet que es venia produint cada dia des de la presentació de l’ERO, malgrat que no s’havia produït cap mena d’incident fins a aquell dia. Després de l’assemblea, els assessors sindicals van marxar del recinte i se’n van anar a buscar el seu cotxe. En aquell moment, i “sense que hi hagués provocació” prèvia (tal com consta en l’informe d’aquell dia del propi servei de seguretat de l’empresa), es va produir una càrrega de la Guàrdia Civil contra els treballadors que encara es trobaven allà reunits i dins del recinte de la fàbrica.

La brutal i injustificada intervenció policial va resultar en lesions a tres dels treballadors que es trobaven allà presents, els quals van haver de ser evacuats en ambulància i ser atesos al CAP del Vendrell. En passar els assessors amb el cotxe davant la porta del recinte i observar el que estava passant, es van aturar i van sortir del vehicle per a intermediar amb la policia. Però en intentar intermediar, quatre Guàrdies Civils s’abalançaren sobre un d’ells, que va ser agredit i posteriorment detingut.

Arran d’aquests fets, els agredits vam presentar denúncies per lesions contra la Guàrdia Civil als Jutjats del Vendrell. En aquestes denúncies constava com a testimoni la resta de la plantilla que es trobava a l’assemblea. Posteriorment, i com a reacció, la Guàrdia Civil va presentar una denúncia contra nosaltres, els denunciants, i també contra els testimonis. Aquesta contradenúncia deriva en un procés penal que ens afecta als quatre treballadors i als dos assessors sindicals. Cal dir que l’empresa Expert en cap moment va interposar cap denúncia pels fets que havien esdevingut dins les seves instal•lacions.

Onze anys després dels fets i del tancament d’Expert, quan els afectats esperàvem que l’expedient ja hauria estat arxivat, ens trobem que hem d’afrontar un judici amb petició per part de la Fiscalia de penes de presó i multes econòmiques.

A dia d’avui, Vanessa, Yolanda, Sandra, Juan, Pedro, Juan Antonio i les nostres famílies hem d’afrontar una situació cruel i inesperada. La dilació del procés ha fet que la nostra situació personal i familiar hagi canviat molt al llarg d’aquests onze anys. Vanessa, de 37 anys, és actualment mare de dos fills, de 5 i 9 anys. Sandra, de 37 anys, és mare de dos fills, de 8 i 6 anys. Yolanda, de 37 anys, és mare de dos fills, de 7 i 12 anys. Juan, de 37 anys, és pare d’una nena de 7 anys. Pedro, de 66 anys, està jubilat i és pare de dos fills de 21 i 27 anys. I Juan Antonio, de 67 anys, també està jubilat, i té 2 fills i 4 nets.

Tot això ha suposat un cop dur a les nostres vides i la de les nostres famílies, que s’han vist dràsticament alterades pels delictes dels quals injustament se’ns acusa, amb les conseqüències a nivell psicològic i emocional que comporta la perspectiva d’una possible pena de presó. I tot plegat pel simple fet d’haver intentat defensar els nostres llocs de treball i d’haver patit una agressió policial.

Amb aquestes breus línies volem donar a conèixer a l’opinió pública aquesta greu i injusta situació, i fer una crida a la ciutadania, les diferents forces polítiques, sindicals i socials a donar suport a la nostra absolució.

PLATAFORMA ENCAUSADES CAS EXPERT