CGT Ensenyament Lleida denuncia davant Inspecció de treball la situació que viu la UEC de la Seu d’Urgell gestionada per l’entitat ASPID

Les Unitats d’Escolarització Compartida (UECs) són serveis públics que el Departament d’Ensenyament ha externalitzat mitjançant la gestió privada.

La secció sindical d’Ensenyament de la CGT Lleida, ha interposat una denúncia davant inspecció de treball de Lleida, a efectes de denunciar les condicions laborals i la gestió que s’està fent de la UEC de la Seu d’Urgell.

Les Unitats d’Escolarització Compartida (UEC) són un servei del departament d’Ensenyament pel mitjà del qual s’escolaritza en un espai extern al centre habitual l’alumnat amb risc d’exclusió social, per tal d’aconseguir que continuï amb la seva preparació acadèmica per l’assoliment de l’ESO i que reforci les seves competències personals. Aquest servei públic, a La Seu d’Urgell, està privatitzat i gestionat per l’empresa ASPID.

Les condicions de precarització de la UEC es detecten en els diferents eixos que la configuren: condicions laborals, atenció a l’alumnat i la manca d’espai. D’entrada, volem denunciar la infradotació de personal, ja que només compta amb dos docents quan, per les seves característiques, n’hi hauria d’haver tres. Aquest fet comporta que durant part de la jornada, el professorat estigui sol al centre. Així mateix, es dóna la situació que les tasques de coordinació s’exerceixen des de Lleida, impedint el vincle que seria òptim amb els centres educatius de la Seu d’Urgell. Alhora, la manca d’espai l’ha generat el fet que l’empresa ASPID ha instal·lat una oficina d’orientació i atenció laboral a les mateixes instal·lacions, fet que comporta que, actualment, els menors han de compartir l’espai on reben classe amb aquesta tasca.

També, ressaltar que les condicions laborals dels docents que es troben treballant a la UEC també són substancialment diferents a les dels docents en centres d’educació secundària públics o concertats; atès que l’entitat ASPID considera que els docents s’han de regir pel conveni d’oficines i despatxos enlloc del conveni d’educació privada sostinguda amb fons públics.

L’objectiu d’aquesta denúncia, interposada per la CGT, és que Inspecció de Treball de Lleida revisi la situació de precarització del centre, i en especial les condicions laborals dels docents i obligui a ASPID a garantir els drets dels i les treballadores. Alhora, lamentem la decisió del Departament d’Ensenyament de privatitzar la gestió d’aquest servei educatiu i no fer-ne cap tipus de seguiment; situació que comporta que tant els docents com l’alumnat de la UEC de La Seu d’Urgell estiguin a l’empara d’una entitat privada sense cap tipus de supervisió i en una situació de vulnerabilitat absoluta. Això és conseqüència de la, ja coneguda, política privatitzadora de l’administració pública, un model neoliberal on es dóna carta blanca per a que les empreses entrin a concurs i es lucrin a costa de les condicions laborals de la classe treballadora i de la qualitat del servei públic. Amb l’educació ni es juga ni es fa negoci.

CGT ENSENYAMENT LLEIDA
Lleida, 03 desembre 2018