CGT Ensenyament Lleida presenta una denúncia a inspecció de treball i exigeix el tancament de l’Institut Canigó d’Almacelles davant el brot de coronavirus

ndp_ins_canigo_w.pdfTal i com vam avisar i com es veia venir des d’inici de curs la propaganda del Departament d’Educació, amb els seus esbirros, opinadors públics i mitjans de comunicació del NODO català al capdavant, es va desmuntant perquè no s’aguanta per enlloc. Recordem que des de la CGT ja vam demanar no obrir els centres educatius, perquè no s’estaven garantint les mesures apropiades per als i les treballadores i per al conjunt de la comunitat educativa. Sol cal recordar que aquest va ser un dels motius principals pels quals vam convocar una vaga educativa el passat octubre.

Doncs bé, tot i que ara moltes informacions indiquen que la situació comença a ser insostenible i que el col·lapse sanitari està arribant, la tossuderia del Departament per a seguir amb el discurs que les escoles són segures segueix inalterable. Creiem que això provoca un panorama desolador i que, de manera negligent, la nefasta gestió del Departament d’Educació posa en risc la salut de qui treballa en els Centres. Aquest és el cas de l’Institut Canigó, d’Almacelles (recordem també que hi ha hagut brots als Instituts d’Alcarràs i de Les Borges Blanques) on actualment tenim constància d’un brot de coronavirus que posa en risc a moltes persones. Alguns dels seus treballadors i treballadores han contactat amb nosaltres per manifestar que a l’Institut Canigó:
No s’ha dotat al professorat dels Equips de Protecció Individual (EPI) necessaris i indispensables per part del Departament d’Educació.

  • No s’ha informat amb transparència al personal del Centre de la situació sanitària.
  • No s’han pres les mesures de protecció mínimes per a garantir la salut i seguretat de les persones que conviuen al Centre educatiu.
  • No hi ha hagut cap mena d’informació ni formació específica sobre riscos laborals al conjunt dels i les treballadores.
  • Aquesta situació ha provocat que un 35% del Claustre del Centre estigui de baixa (una treballadora amb pronòstic greu) o confinada.

És per això que emparant-nos en l’article 40 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), el qual estableix que “els treballadors i els seus representants poden recórrer a la Inspecció de Treball i Seguretat Social si consideren que amb les mesures adoptades i els mitjans utilitzats per l’empresari no n’hi ha prou per garantir la seguretat i la salut en el treball”, des de la CGT Ensenyament Lleida hem decidit interposar una denúncia davant la Inspecció de Treball, per tal que conegui de manera urgent la situació d’aquest Institut i es contacti amb el Departament d’Educació a Lleida per tal de solucionar aquesta situació.

Així mateix, recordem també que l’article 21 LPRL incideix que les persones treballadores tenen dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut en el treball. I si cal, tenen dret a interrompre la seva activitat i abandonar el lloc de treball quan consideri que aquesta activitat comporta un risc greu i imminent per a la seva vida o la seva salut.

Així, basant-nos en aquest article 21, hem sol·licitat que:

  • l’Institut Canigó d’Almacelles es tanqui (a l’igual que altres instituts amb la mateixa situació com el d’Alcarràs o el Josep Vallverdú de Les Borges Blanques), per tal de poder controlar aquest brot i que no es torni a reobrir fins que no estiguin garantides les condicions de salut i seguretat per a tota la de la comunitat educativa del Centre.
  • Es garanteixi la cobertura jurídica per a que no hi hagi cap sanció per als i les treballadores que decideixin deixar el seu lloc de treball, atès que no estan garantides les mesures de protecció.
  • Que Inspecció de Treball es presenti de manera urgent als Instituts per a conèixer de primera mà la situació i reclami al Departament d’Educació la intervenció urgent per a pal·liar aquesta situació de vulnerabilitat.
  • Que es tanquin tots els centres educatius de la província de Lleida fins que no es compleixin les condicions de seguretat i salut laboral necessàries, i s’estableixin els mecanismes per a que els Comitès de Salut Laboral territorials puguin exercir les seves funcions de prevenció (art. 39 LPRL).

Per això, animem a que aquells treballadors i treballadores que decideixin deixar el seu lloc de treball basant-se en l’article 21 LPRL, poden contactar amb nosaltres, ja que trobaran en la CGT una eina de suport, solidaritat i assessorament.

Ens posem a la seva disposició.

26 de gener de 2021
CGT ENSENYAMENT LLEIDA