Comunicat del professorat de l’INS El Palau i crida a una manifestació a Barcelona

crida.pdfL’assemblea del professorat d’El Palau i la Plataforma de suport 9 del Palau de Sant Andreu de la Barca creiem necessari que se senti un clam unànime, no només de solidaritat amb els docents denunciats a El Palau i La Seu, sinó de rebuig per la criminalització dels docents i en defensa de l’ensenyament públic català.
Per això fem una crida a organitzacions sindicals d’ensenyament i generals, a sindicats d’estudiants, a la FAPAC, als Moviments de Renovació Pedagògica, al MUCE, a la Taula d’Emergència Docent, a totes les entitats i organitzacions a preparar conjuntament una manifestació a Barcelona abans que acabi el curs.

La nostra proposta és el dissabte 9 a la tarda. Podria ser el recorregut des de Plaça de la Universitat fins a Plaça de Sant Jaume.

Us adjuntem el comunicat de l’assemblea de docents d’El palau i el de les famílies.
Sant Andreu de la Barca 15 de maig de 2018

Per qualsevol comunicació:
comunicacio@9delpalau.org

Comunicat del professorat de l’INS El Palau i crida a la solidaritat

comunicat_del_professorat_de_l_institut_el_palau.pdfEl dilluns de Sant Jordi, 23 d’Abril de 2018, es feia pública a través dels mitjans de comunicació la denúncia de la Fiscalia especialitzada en odi i discriminació envers nou de nosaltres, docents de l’INS El Palau de Sant Andreu de la Barca. Segons aquesta, els dies 2 i 20 d’octubre de 2017 alguns professors del centre haurien vexat els fills de guàrdies civils per raó de la seva nacionalitat i injuriat els cossos de seguretat de l’Estat. Ni en la denúncia ni en la divulgació oficial que se’n va fer es va prendre en consideració les declaracions del professorat realitzades en el mes de gener davant la Guàrdia Civil, que negaven taxativament aquelles infonamentades acusacions.

Els fets de l’1 d’octubre van donar la volta al món i van colpir el país, i per aquest motiu el retorn a les classes el dia 2 d’octubre no és un retorn convencional: a l’institut El Palau, com en molts altres centre de Catalunya, els debats sorgits a les aules sobre aquest tema es van fer partint dels valors que promou i reivindica l’escola pública catalana i que l’INS El Palau sempre ha fet seus: respecte, empatia, diversitat i esperit crític. Les expressions que s’atribueixen a la denúncia a alguns docents del centre no són certes i tergiversen les diverses intervencions a les classes.

El dia 2 d’octubre el professorat del Palau que així ho va desitjar es va sumar a la convocatòriad’aturada de 15 minuts a les 12 hores davant les portes de l’Institut, per la Pau i la no violència. Abans de les 12 hores, el professorat va acompanyar l’alumnat de l’ESO al pati ( que queda a l’altre extrem de la porta de sortida, sense comunicació visual amb aquesta), on hi havia establerts uns docents de guàrdia per efectuar la vigilància del pati durant els 15 minuts. Els alumnes que es trobaven allà, van romandre aquests 15 minuts sense realitzar cap activitat específica.

El dia 3 d’octubre, el diari ABC va publicar una primera notícia que feia referència a la suposada gestió que l’Institut havia fet de les situacions del dia anterior. A partir del dia següent, 4 d’octubre, van fer acte de presència a la porta del centre diferents mitjans de comunicació, començant a difondre’s un relat segons el qual s’hauria ferit la sensibilitat d’alguns alumnes. Tot i que fins a dia d’avui no s’ha registrat cap queixa formal, ni al centre ni als serveis d’inspecció, el mateix 3 d’octubre ja es van activar els mecanismes docents habituals per generar espais de trobada entre alumnat, docents, institució educativa i AMPA, amb l’objectiu d’abordar la situació, contrarestar el relat esbiaixat que s’estava projectant i garantir la intimitat de l’alumnat.

El dia 27 d’octubre, els Serveis Territorials del Baix Llobregat responien als representants sindicals en la Junta de Personal que la Inspecció havia dut a terme les pertinents indagacions i que no s’havia trobat cap indici d’actuació indeguda. Alhora, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca convocava les famílies implicades i el Director de l’Institut a una trobada, a la qual les famílies afectades no s’hi van presentar. El dia 6 de novembre, el Consell Escolar – màxim òrgan responsable de la cura de la convivència en el centre i en el qual tenen representació el professorat, les famílies, els alumnes i l’Ajuntament- aprovava per assentiment unànime un comunicat en el qual es rebutjaven les greus acusacions contra el professorat i es defensava la professionalitat dels docents. La nostra indefensió, però, era -total, encara més quan es cita a declarar els primers dies de gener els professors del Palau davant la Guàrdia Civil.

Durant aquests mesos, la pressió comunicativa ha fet molt de mal tant a l’alumnat com als docents, que havíem optat per no incentivar el debat públic per deixar espai a la dinàmica educativa, prioritzant-la per damunt de la defensa envers les crítiques i l’hostilitat que hem rebuti continuem rebent. Malgrat tot, en lloc d’arxivar el cas, la Fiscalia ha impulsat l’inici d’un procediment judicial tan desorbitat com inadequat – utilitzant els qualificatius del Síndic de Greuges en el seu informe del 2 de maig del 2018. Així, el dia 24 d’abril, després de l’aparició en premsa de la denúncia de la Fiscalia, l’assemblea de professors va decidir trencar el silenci, tot mantenint sempre la intimitat i el respecte d’uns i altres. Tenim dret i esdevé urgent defensar-nos de les crítiques injustificades, del qüestionament de la nostra professionalitat i de l’atribució de delictes que no s’han comès.

Però, com era previsible, la divulgació de la denúncia i la posterior publicació dels noms, cognoms i fotografies del professorat afectat (El Mundo 29/4/18) va tenir ressò en alguns mitjans de comunicació en clau d’escarnii d’instrumentalització política, causant l’assenyalament del professorat implicat, però també dels alumnes que s’hi citen, danyant a tota la comunitat educativa. Aquella malintencionada divulgació ha desatès tota ètica, en no respectar la presumpció d’innocència i limitar-se auna reproducció mecànica de la denúncia.

Ens sentim les víctimes d’una campanya que pretén desacreditar el model educatiu públic català, atribuint-li una funció adoctrinadora i promotora d’una divisió inexistent. El nostre encausament, a banda d’atemorir tota la comunitat educativa, cerca convertir-nos en símbol d’un suposat trencament de la convivència a Catalunya.
Malgrat l’energia i els mitjans desplegats per bastir una acusació sense fonament, les mostres de suport es multipliquen, com en la concentració de l’1 de Maig convocada per ex- alumnes a les portes de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i l’acte amb la lectura el dia 10 de Maig del comunicat de suport de pares i mares.

Aquest procediment ens afecta a tots i totes i per això us demanem:

– Que us solidaritzeu amb el professorat d’El Palau encausat.
– Que mostreu el vostre rebuig envers la judicialització del problema.
– Que alceu la vostra veu contra la pressió i la criminalització dels i de les docents.
– Que reclameu a les notres institucions educatives i polítiques la protecció del nostre
professorat.
– Que us sumeu a aturar l’ofensiva contra l’escola pública catalana.

Sant Andreu de la Barca, 15 de Maig de 2018

comunicat_assemblea_el_palau.jpg

comunicat_assemblea_el_palau_2.jpg