Convocades les assemblees per decidir la posició de la CGT respecte a l’acord

Des de CGT volem aclarir algunes qüestions sobre l’acord signat entre les organitzacions sindicals i el Departament d’Educació que implica el retorn de l’hora lectiva a primària i a secundària.

A les mancances històriques que pateix l’educació pública cal afegir-hi que actualment estem patint el qui considerem el pitjor conseller que ha tingut aquest departament a la història. Algú de qui només n’esperem la seva dimissió o cessament per aturar les agressions i caos que produeix la seva gestió.

Aquest inici de curs n’és una bona mostra. Un avançament clarament negatiu, que està patint plantilla i alumnat, i que és un exemple de l’estratègia de mercantilització que pateix el sector. Hi ha una clara corretja de transmissió entre el departament i sectors neoliberals de la Fundació Bofill amb entitats financeres i empresarials que volen lucrar-se amb una part del pastís educatiu.

Pel que fa al text en sí volem manifestar el següent:

-La CGT adopta les seves posicions segons l’opinió de la seva afiliació i de manera assembleària. És per aquesta raó que érem partidàries de consultar a les treballadores abans que l’acord esdevingués definitiu i vam exigir que s’inclogués en el mateix el següent punt: “els sindicats podran efectuar les consultes a les seves organitzacions als efectes oportuns”. 

– Per aquest motiu i perquè el procés de presa de decisions del nostre sindicat és assembleari, durant aquesta setmana la nostra afiliació decidirà si ratificar o no l’acord a les assemblees pertinents. Desconeixem com procediran la resta de sindicats, però nosaltres funcionem així. En aquest sentit, fem una crida a la màxima participació de les nostres afiliades a les assemblees que ja s’estan convocant als diferents territoris.

-La CGT en cap cas podia evitar que les vagues es desconvoquessin al no tenir la majoria del comitè de vaga.

-La recuperació de l’hora lectiva no està condicionada a l’aprovació de pressupostos. Això sí, la conselleria de Josep González Cambray ho ha gestionat com sempre: en comptes d’aprofitar l’estiu per negociar-ho i iniciar-ho al setembre, crea un nou problema amb la reformulació d’horaris i daltabaixos a l’alumnat.

-L’acord és insuficient per solventar els problemes estructurals que patim. I això és tan evident com que el departament MAI hauria cedit a una reivindicació històrica com l’hora lectiva sense l’esforç i lluita del col·lectiu docent. 

-Hi ha pros i contres respecte de la situació i contextos que debatrem en assemblea, sense la mirada interessada d’un departament que identifica l’organització de les treballadores com el seu enemic. Allà es parlarà i decidirà en llibertat i igualtat entre companyes, amb arguments.

– El text, passi el que passi a les assemblees, no implica cap pau social. Tothom ha vist que només amb mobilitzacions aconseguirem la resta de demandes, de la mateixa forma que no participar en aquestes, “ja ho farà algú altre”, ho dificulta. No hi ha dreceres.

Seguirem el full de ruta que decideixin l’afiliació del sindicat, tant en la defensa del personal interí, com en la resta de reivindicacions pendents.

Reiterem la crida a tota la nostra afiliació a participar de les assemblees de valoració de l’acord que tindran lloc els pròxims dies i al conjunt de les treballadores de l’educació pública a participar a les que convoquem properament per valorar de forma conjunta com seguim aquesta lluita que en cap moment hem dit, almenys des de CGT, que s’hagi acabat amb l’acord que es va signar.