Les escoles Mediterrània i Mar Nova a debat a la comissió d’Ensenyament del Parlament

El proper dimarts 4 d’octubre, a partir de les 16h, la comissió d’ensenyament debatrà en sessió plenària diverses propostes de resolució. Entre elles les que afecten a la petició de no tancament de l’escola Mar Nova de Premià de Mar i la construcció de l’escola-institut Mediterrània de Viladecans.

LES ESCOLES PÚBLIQUES NO ES TANQUEN! LES ESCOLES PÚBLIQUES HAN DE SER DIGNES!
L’Escola Mar Nova de Premià de Mar demana aturar tancament imminent

L’Escola Mediterrània demana la construcció de l’escola- institut per garantir la continuïtat d’aquesta i atendre la necessitat d’un institut a la població

El proper dimarts 4 d’octubre, a partir de les 16h, la comissió d’ensenyament debatrà en sessió plenària diverses propostes de resolució. Entre elles les que afecten a la petició de no tancament de l’escola Mar Nova de Premià de Mar i la construcció de l’escola-institut Mediterrània de Viladecans.

Aquestes propostes de resolució compten amb una majoria de grups parlamentaris: C’s, Catalunya Si Que es Pot, PSC, PP i CUP. En els darrers dies s’estan transsaccionant esmenes amb el grup parlamentari de Junts Pel Sí amb l’objectiu que doni suport a les dues propostes.

Ambdues AMPAS compten amb el suport d’organitzacions de l’àmbit educatiu com: FAPAC, ASSEMBLEA GROGA, Cap Escola Es Tanca, USTEC, CGT i CCOO
Les dues AMPAS han unit forces per realitzar una concentració per reclamar a la Comissió d’Ensenyament una defensa decidida de l’escola pública, aturar tancaments i/o integracions no consensuades i dignificar instal·lacions.

Situació Escola Mar Nova:

L’Escola Mar Nova de Premià de Mar és un dels 5 centres públics d’educació infantil i primària de Premià de Mar, completen el mapa escolar municipal, l’únic institut públic de diverses línies i 3 centres concertats d’infantil, primària i secundària i que donen cobertura a un municipi de 28.000 habitants.

La Mar Nova és l’únic centre del municipi que manté una metodologia innovadora general on són protagonistes les franges horàries, els projectes i els racons; en canvi no utilitza llibres de text, assignatures ni deures. Som una escola en línia amb l’actual moviment renovador que impulsa plataformes com Escola Nova 21. Arran del possible tancament del centre no hem tingut oportunitat de sol·licitar l’ingrés al nou moviment innovador tot i a pesar de la nostra trajectòria innovadora.

Arran de la davallada de la natalitat al maresme i també a Premià de Mar, els SSTT d’ensenyament, van comunicar a les famílies del centre el passat curs el tancament del centre i trasllat d’alumnat i docents a una de les 4 escoles públiques restants el proper curs 2017/18.

Des de l’AMPA creiem l’actual decisió arbitrària i irresponsable ja que malgrat la davallada de la natalitat, el municipi té uns nivells de complexitat, dins les aules de
-centres públics i concertats, que no poden permetre’s perdre un centre educatiu. Per contra el no tancament afavoria una rebaixada de ràtios generalitzada en el municipi i facilitaria l’entrada de metodologies innovadores i una millor atenció a l’alumnat amb o sense necessitats especials. Premià de Mar precisa fer una diagnosi de l’actual mapa escolar per conèixer les seves necessitats per així estar en disposició de decidir si es pot o no tancar un centre educatiu públic.

A banda de la situació precària del mapa escolar, creiem que tancar un centre que fa anys aposta per la renovació pedagògica és una decisió que contradiu la línia d’innovació que s’està escampant per tot el país i que el mateix departament d’ensenyament està reconeixent com a necessària.

Ensenyament davant el jutjat: Arran de l’enrocament del Departament d’Ensenyament, les famílies hem contractat els serveis del despatx Col·lectiu Ronda que el passat mes d’agost ja va registrar a la seu central d’ensenyament una petició d’aturada de tancament amb una sèrie d’al·legacions que trobareu en un document adjunt a aquest comunicat. Si la decisió del departament no es modifica durant el mes d’octubre, a primers de novembre, les famílies no ens quedarà cap altra sortida que presentar denúncia judicial.

Situació Escola Mediterrània:

Els pares i mares de l’escola pública Mediterrània de Viladecans estem lluitant per la formació dels nostres fills, pels seus drets. Des de fa més de vuit anys, les nostres filles i fills estudien en un col·legi fet amb mòduls prefabricats. Hi han passat la seva etapa preescolar i són a punt de passar tota la seva etapa d’aprenentatge a primària a un col·legi provisional. Són uns mòduls ben construïts, així ho sembla en un primer moment, però són provisionals. I això comporta que les nenes i nens no gaudeixen de moltes coses que hi ha a un col·legi construït. Al menjador passa el mateix. L’espai s’ha anat quedant petit, encara que s’ha fet una amplicació, i els nens es donen cops mentre mengen. Ens ho han dit les nostres filles i fills. A més, els fan menjar ràpid perquè s’han de fer torns.

Cada any des de fa tres, lluitem cada dia per aconseguir que no tanquin l’escola. I no volem que tanqui perquè les nostres filles i fills serien dispersats per diferents col·legis i no hi ha necessitat. Viladecans és una ciutat amb una població estable i en creixement. És una de les ciutats més joves de Catalunya. Ja ens van tancar una línea i això ha provocat que alguns pares portin els seus fills a d’altres escoles. Nosaltres som una comunitat de nens, mares i pares i professors que hem lluitat durant anys per una escola que ha estat reconeguda, per exemple, com a escola verda per la Generalitat de Catalunya. Som una comunitat que funciona molt bé i la gent nova s’hi queda.

-Som una escola pública i propera necessària per als ciutadans de Viladecans que vol continuar sent per molts anys. I és per això que ens proposen ser institut alhora, pensem que és la sol.lució perquè el municipi no perdi cap unitat més d’Ed. infantil i Primària assegurant així unes ràtios més baixes que afavoreixin el desenvolupament de projectes pedagògics i ajudar a sol.lucionar el problema de massificació de les aules de Secundària que cada vegada més es dóna i es donarà en el nostre municipi. Les mares i pares ho veiem raonable. Són els nostres fills i filles persones, ciutadans, de segona categoria?. Ja fa temps que ho pensem. Ara som l’escola Mediterrània de Viladecans i volem ser l’escola-institut Mediterrània de Viladecans. En aquest anys ens han posat tot tipus d’excuses: de diners, quan acabava d’esclatar la crisi. Posteriorment de números parlamentaris, o equilibris polítics. Darrerament de natalitat, com si les nostres filles i fills haguessin nascut de sobte i no tinguessin entre nou i gairebé dotze anys. I nosaltres, les mares i pares, haguessin aterrat no se sap d’on en els últims tres anys. Temps en què s’emparen en la natalitat.

Volem una escola-institut a l’alçada d’aquest país i sobretot a l’alçada de les nostres filles i els nostres fills. I mai més ben dit en tots els sentits. Volem que sigui escola i que sigui institut. No volem deixar d’estar amb les nostres filles i fills per dedicar més temps, que ha estat així durant més de vuit anys, a lluitar per un dret fonamental: l’educació dels nostres petits. Ciutadans de primera, com la resta. Perquè sí, un edifici forma part, per les raons exposades i les òbvies, de l’educació d’una persona. Un darrer exemple: tenim bons professors i professores. Però, quants d’ells han escollit aquesta escola que en principi no els dóna estabilitat ja que sembla, i així ens ho recorden cada any, provisional?. Els nostres sentiments i els nostres drets no són provisionals.

● MÉS INFO MAR NOVA:

1. Proposta Resolució Mar Nova https://drive.google.com/file/d/0B1RdSweYxmYTemltbm5mcFRtbk0/view?usp=sharing
2. Al·legacions administratives advocats Col·lectiu Ronda sobre tancament centre. https://drive.google.com/file/d/0B1RdSweYxmYTaGRlbmJEbTV0NEU/view?usp=sharing
3. http://ampamarnova.teclliure.net/ @AMPAMarNova https://www.facebook.com/ampa.marnova

● MÉS INFO MEDITERRÀNIA:
-1. https://www.facebook.com/salvemescolamediterrania/ Twitter:
@SalvemEscolaMed
Links proposta resolució i altres documents en drive: 2. https://drive.google.com/folderwiew?id=0B5e1fbeTG-RtMGZUWk12cmhpcVU