Guia d’autodefensa laboral a les colònies

Temps de lectura: 6 minuts

Treballar a una casa de colònies pot semblar, d’entrada, bona opció. Un ambient de treball amb gent d’edat i interessos semblants, treure’s un bon sou en treball de temporada, manutenció i allotjament, desconnectar del dia a dia en masies que solen ser idíl·liques… Però un cop dins l’imaginari s’esvaeix: jornades inacabables, poquíssimes hores de son, onades de calor, la mateixa samarreta cada dia i moltíssima responsabilitat a sobre amb molt poc acompanyament. Aquella masia idíl·lica es converteix en una mena de gran germà on has d’estar disponible i a punt per cobrir les necessitats dels i les infants en qualsevol moment. En altres paraules, la crua realitat de l’explotació laboral.

De fet, són moltes les empreses del lleure que anuncien les seves colònies amb monitors i monitores pendents de les criatures les 24 hores del dia, i amb horaris que arriben a ser de quarts de nou del matí a passada la mitjanit. També es poden trobar fàcilment ofertes per a persones que facin les pràctiques en les mateixes condicions però sense sou. Tot plegat sense cap mena de pudor en explicar públicament com se salten un conveni, ja prou paupèrrim, que han signat i pactat amb els sindicats grocs.

Dins del lleure, és el més semblant a l’esclavitud: treballar 24 hores al dia set dies a la setmana i, de vegades, sense cobrar. Això no implica que aquestes pràctiques siguin legals. Des del sector del lleure de CGT hem fet un recull de les consultes i denúncies més comunes a les cases de colònies i la normativa que les regula o prohibeix. Les podràs trobar a la infografia i explicades més avall.

Si, tot i això, encara tens dubtes o necessites un cop de mà per defensar els teus drets davant de l’empresa pots contactar amb nosaltres al correu cgtlleure@cgtcatalunya.cat i fer força juntes des del suport mutu.

(Imatge infografia)

La jornada màxima és de nou hores diàries

Malgrat que la jornada pot ser partida, amb aturades per dinar i sopar, no pot superar les nou hores de feina incloent la preparació de materials i activitats. L’article 54 del conveni, on es regula la jornada especial per a les cases de colònies, és clar en aquest sentit el conveni (a l’article 48.1) marca una jornada màxima de nou hores. Aquest topall no ve donat tan sols perquè al lleure tinguem un conveni envejable, sinó que és la mateixa normativa que trobem a l’Estatut dels Treballadors on l’article 34 estableix la jornada màxima encara que sigui distribuïda de manera irregular durant el contracte. Si bé és cert que obre la porta a què el Govern de torn faci excepcions aquestes són per a serveis essencials entre els quals no figuren les cases de colònies ni el lleure educatiu en general.

L’uniforme ha de respectar condicions de riscos laborals com higiene i temperatura

Haver de vestir una samarreta corporativa (o fins i tot un uniforme sencer) és un fet habitual a les colònies. Malauradament, també és comú que l’empresa només faciliti dues mudes i, a més a més, les acompanyi d’una normativa interna que sanciona amb multes exorbitades la pèrdua o degradació. També és usual trobar-nos amb sancions laborals, que poden arribar a l’acomiadament, si no se’n fa ús.

En aquest aspecte, el conveni no regula l’ús de roba laboral, però sí que ho fa l’Estatut dels Treballadors. Aquest pot ser obligatori si es tracta de qüestions de riscos laborals, que no és el cas que ens pertoca en aquest article. La normativa interna sí que és d’obligat compliment sempre que no vagi en contra de la mateixa salut i integritat de la treballadora. I vet aquí, que una samarreta de cotó amb coll tancat i bruta no és quelcom saludable per les altes temperatures de l’estiu. Així doncs, et pots acollir a l’article 19.1 de l’ET en què una treballadora es pot negar a complir una normativa que vagi en contra de la seva integritat física. El que sí que haurien d’oferir, a més d’un uniforme adequat i en la quantitat necessària, es crema de sol, formes d’hidratar-nos durant la jornada laboral i plans de contingència durant les onades de calor.

Has de tenir un mínim de 12h de descans entre jornades

Com ja hem explicat, les jornades a les colònies comencen ben aviat al matí i acaben tard a la nit. Això implica poques hores de descans, malgrat les aturades durant el dia. En aquest cas tornem a l’Estatut dels Treballadors que regula explícitament també a l’article 34 que entre la fi d’una jornada laboral i la següent han de transcórrer, com a mínim, dotze hores. Així doncs, acabar a les dotze de la nit i començar a treballar a quarts de nou de l’endemà és quelcom denunciable davant inspecció de treball.

Has de cobrar un 20% més del mínim que marca el conveni

Aquest 20% correspon al complement de disponibilitat i es preveu als articles 42.1 i 54.1 del conveni col·lectiu. S’aplica en casos en què es preveu una disponibilitat presencial de 24 hores. Si no pots marxar de la casa, has d’atendre les urgències i necessitats dels i les infants que puguin sorgir durant l’estada o s’aplica la normativa de sancions en tot moment, aquest és el teu cas!

Pots consultar les taules salarials del conveni i dividir el sou anual de la teva categoria laboral entre 1800 per saber el preu mínim hora i sumar-li els complements que se t’hagin d’aplicar; les hores més enllà de l’horari laboral es divideixen entre 1695 ja que no s’inclouen en les vacances ni el porrateig de les pagues extraordinàries. Es poden fer reclamacions salarials fins un any enrere i la cotització de la seguretat social de fins a cinc anys. La cotització és la que regula el subsidi d’atur i les pensions (si és que arribem a poder-nos jubilar, però això són figues d’un altre paner). Així doncs, les empreses que no paguen aquest suplement no només estan vulnerant els drets laborals de les seves treballadores en el moment del contracte sinó que apareixen conseqüències a més llarg termini.

Les hores de formació i les de preparació d’activitats són hores de feina

Tot i que algunes treballadores del lleure puguem estar acostumades a fer voluntariats en l’educació no formal que comprometen bona part del nostre temps, no hem de deixar de diferenciar quan aquesta tasca la fem des de l’altruisme i quan la fem dins una relació laboral. En el lleure, i en l’educació en general, les empreses i institucions recorren sovint a la vocació de la professió, o fins i tot a aquell xantatge subtil de “fer-ho per les criatures”.

En aquest article no pretenem posar les necessitats d’infants i joves en un segon pla sinó fer valdre la feina i professionalitat de les treballadores del sector defensant-ne els drets laborals. No hem d’oblidar aquelles tasques invisibles o poc vistoses perquè una activitat surti rodada ni les tasques de cures que comporten algunes activitats (com un joc de nit per exemple). Si bé és cert que en el cas de les colònies normalment les activitats ja les trobem programades, cal preparar el material i els espais, donar feedback a les famílies, fer difusió a les xarxes socials (o publicitat a l’empresa, si s’entén millor), coordinar-nos amb la resta de l’equip, entre un llarg etcètera. No deixa de sorprendre com, entre tanta organització no s’hagi pensat que aquestes són tasques derivades de l’activitat i que són hores de feina que cal pagar.

L’article 48.2 del conveni de lleure preveu totes aquestes tasques com a jornada indirecta, però és una pràctica habitual demanar a l’equip de monitoratge que faci aquestes tasques en el seu temps de descans i, per tant, sense remuneració. Malgrat que el conveni només estableix retribucions proporcionals en els casos de menjadors escolar i casals d’estiu no implica que aquesta feina no s’hagi de tenir en compte a les cases de colònies.

A partir de les 22h són hores nocturnes i han de tenir un suplement salarial

Un altre complement salarial a tenir en compte és la nocturnitat de la jornada. L’Estatut dels Treballadors marca l’horari de 22h a 06h com a hores nocturnes (article 36). Aquest no explicita quin ha de ser el complement salarial, ja que ha de ser un pacte entre la plantilla i l’empresa o quedar recollit en el conveni col·lectiu. Com que aquest no és el cas del conveni del lleure educatiu i sociocultural, és necessari arribar a un pacte amb l’empresa des del comitè o les delegades de personal.

Si treballes en festiu has de cobrar un 60% més i tenir un dia lliure

El que sí que regula el conveni del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya és el complement salarial per treballar en dies festius. L’article 40.1 diu:

Al personal que hagi de prestar serveis els dies del seu descans setmanal i els festius, se li ha d’abonar un complement salarial per cada dia del seu descans setmanal o festiu, equivalent a l’increment del 60% del salari base per cada dia treballat en aquestes condicions, sense perjudici que gaudeixi del descans compensatori un altre dia fixat de comú acord entre l’empresa o entitat i el treballador/a.

En altres paraules, marca un complement salarial del 60% del sou del dia a més del dret a gaudir d’un dia de descans compensatori. El mateix conveni fa incompatible el 20% de disponibilitat amb l’increment per dia festiu, així doncs, si l’empresa ja està pagant l’increment de disponibilitat el de dia festiu desapareix, però no ho fa el dia lliure compensatori.

Has de tenir com a mínim tres dies lliures cada dues setmanes

Enllaçar torns d’estades és una pràctica habitual a les cases de colònies, però això no hauria de comportar mesos sencers sense descans. L’Estatut dels Treballadors permet enllaçar setmanes de feina i descansos, però l’article 37.1 fixa el límit en catorze dies seguits de feina i un mínim de tres dies sencers de descans per cada període.

En el cas de fer descansos setmanals aquests han de ser, com a mínim, d’un dia i mig i ha de fixar-se entre dissabte i dilluns. És a dir, el dia sencer de diumenge i el dissabte a la tarda o el dilluns al matí.

Si has arribat fins aquí, és possible que t’hagis trobat amb més d’una de les situacions que plantegem, o que no hagis trobat la resposta que buscaves. No dubtis a escriure’ns i intentarem donar-te un cop de mà per trobar una solució juntes.

Salut i canya a les colònies!!