[Plataforma Educació en Economia Crítica] Què hi pinta la banca a les escoles? Aturem l’EFEC

La PLEEC agrupa un ventall molt ampli d’entitats amb l’objectiu comú de procurar una educació en economia el més diversa i crítica possible per a l’alumnat de Catalunya, i acabar amb el programa d’Educació Financera a les Escoles (EFEC).

Aquesta campanya està dirigida a qualsevol persona que pugui ajudar a aturar l’EFEC. El Departament d’Ensenyament fa difussió d’aquest programa, que els hi arriba mitjtançant un correu a les direccions dels instituts i aquestes decideixen si el duen a terme o no.

cartell_pleec.jpg

Què demana la nostra campanya:

Si formes part del claustre d’un institut: esbrina si en el teu centre es fa aquest programa (a 4rt de la ESO). Si al teu centre han fet l’EFEC, posa’t en contacte amb la PLEEC (plataformaeduec@gmail.com) i podem venir a fer una xerrada o explicar els motius per els quals demanem que s’aturi aquest programa. També podeu intentar parlar amb la direcció del centre o la persona responsable del programa i intentar que el curs vinent no es torni a demanar. Hi ha moltíssimes alternatives per a l’educació financera!

Si ets el director o la directora d’un institut: et pots posar en contacte amb nosaltres i us podem venir a explicar la campanya i els motius per els quals demanem que s’acabi aquest programa. Podeu directament no tornar a demanar l’EFEC, o no demanar-lo per primer cop. Ens podeu escriure per tenir constància dels centres que es sumen a la campanya.

Si ets pare/mare d’un alumne de ESO: esbrina si al centre del teu fill o filla estan fent l’EFEC (a 4rt d’ESO). Si és així, pots parlar amb la direcció del centre i demanar que no es torni a fer aquest programa el curs vinent. Podeu parlar-ho amb el consell escolar, podeu fer una xerrada amb la PLEEC per tal de fer conèixer els motius per els quals no voleu que el vostre institut participi en aquest programa.

Si ets una entitat interessada en la defensa de l’economia crítica: fes difussió de la campanya, signa el nostre manifest i fes arribar aquesta informació al major nombre de gent possible per tal de ser cada dia més i fer més forta la campanya per aconseguir que el Departament d’Ensenyament aturi aquest programa amb l’Institut d’Estudis Financers.

A continuació us expliquem què és l’EFEC i perquè fem aquesta campanya. Si feu algun dels passos esmentats, agrairem us poseu en contacte amb nosaltres i ens ho expliqueu! (plataformaeduec@gmail.com).

aturemefec.jpg

Què és l’EFEC i perquè volem acabar amb aquest programa.

L’any 2013 el Departament d’Ensenyament va posar en marxa un partenariat públic-privat (Generalitat de Catalunya, Institut d’Estudis Financers i BBVA, CaixaBank, Banc Sabadell, Santander i Caixa Enginyer) per fer arribar, de forma gratuïta, l’EDUCACIÓ FINANCERA a tots els centres educatius.

Aquest conveni es diu EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya) i compta amb una borsa de voluntaris, treballadors/es de bancs i caixes, jubilats entre d’altres, que ofereixen 5 tallers d’una hora als alumnes de 4rt d’ESO, sobre la gestió dels pressupostos personals, la planificació financera i l’estalvi a llarg termini i com endeutar-se amb seny amb productes de crèdit.

Algú podria valorar aquests tallers educatius com un instrument útil per al futur desenvolupament quotidià dels joves. Però una de les crítiques que fem a l’EFEC és que en el seu contingut, no trobem referències a formes alternatives a la visió del capitalisme financer hegemònic. Per al projecte EFEC no existeixen la banca pública, la moneda social o altres enfocaments sobre l’economia (crítica, feminista, ecològica, social), així com tampoc no alerta dels perills de la manca de regulació financera ni esmenta els desnonaments o la inversió dels bancs en armament o el frau de les preferents. En canvi sí són continguts prioritaris els plans de pensions, els fons d’inversió i les assegurances, ben bé com si aquest pla educatiu hagués estat dissenyat pels grans grups financers.

​Una altra de les crítiques que fem com a PLEEC és que els centres educatius ja disposen de professorat qualificat i format en economia per poder impartir els coneixements relacionats amb les finances. Estem totalment en contra que els centres educatius públics obrin les portes a la banca comercial, entitats privades amb ànim de lucre (algunes d’elles rescatades amb fons públics, que han suposat retallades en educació i sanitat justament), per tal de donar a conèixer els productes financers amb els que ells fan negoci.

Finalment, denunciem que el Departament hagi signat aquest conveni amb la banca privada i comercial, després d’anys de retallar el pressupost en formació del professorat i dels centres educatius, obrint la porta a la privatització directa d’aquesta formació.

Aturem l’EFEC!