Presentació del llibre ‘El Congrés de Sants de 1918’

Divendres 21 de setembre, a les a les 19h. a l’Associació Sociocultural l’Aurora – CGT Rubí, Plaça Clavé, 4 (Rubí).

Dijous 27 de setembre, a les 19h. a la Sala d’actes de la Biblioteca Vapor Vell (Barcelona)

Presentació del llibre ‘El Congrés de Sants de 1918′, a càrrec de d’Emili Cortavitarte Carral, president de la Fundació Salvador Seguí.

El Congrés de Sants de la CNT catalana es celebrà del 28 al 30 de juny a l’Ateneu Racionalista del carrer Vallespir. L’1 de juliol es va fer el míting final a la Rambla Santa Mònica. Van assistir-hi 155 delegats de 137 sindicats d’ofici, 11 Federacions Locals… representant més de 73.000 afiliats. És considerat un dels congressos fonamentals de l’anarcosindicalisme.

El principal acord fou la constitució dels sindicats únics que agrupaven treballadors del mateix ram productiu, en substitució dels sindicats d’ofici. Una tàctica organitzativa més adequada per potenciar la solidaritat de classe i enfrontar-se a la noves formes de producció capitalista.

També varen donar prioritat a l’acció directa en la resolució dels conflictes laborals, potenciar la sindicació femenina, impulsar les escoles racionalistes, reivindicar la jornada de vuit hores, els salaris mínims fixats pels sindicats, l’abolició del treball a preu fet i l’explotació de menors i la negativa a treballar hores extraordinàries.

La Fundacio Salvador Segui Catalunya ha publicat un llibre commemoratiu on trobareu les actes de les sessions, els acords, el míting final i altra documentació relativa al Congrés i una introducció i un glossari per entendre millor l’època i els personatges històrics.