[Pressupostos 2020] No responien a les necessitats educatives… i ara encara menys

Des de CGT Ensenyament volem manifestar el nostre rebuig als Pressupostos de la Generalitat de Catalunya que es van aprovar el passat 24 d’abril. Ja eren molt insuficients, tant en el seu conjunt com en l’àmbit de l’educació, abans de la crisi de la Covid-19. Ara, amb les necessitats que aquesta està generant, encara són pitjors.

De les reivindicacions unitàries dels sindicats de l’ensenyament, que havia recollit i presentat en forma d’esmenes el Grup Parlamentari CUP-CC, només han estat aprovades finalment i, per tant, s’inclouen a la llei d’acompanyament de pressupostos, les següents:

“L’horari de permanència del professorat de secundària no podrà ser superior a les 24h setmanals.” Celebrem que s’hagi aprovat aquesta mesura i exigim la implementació immediata d’aquesta i, per tant, la modificació pertinent a les instruccions d’inici del proper curs. També esperem que des de les direccions es confeccionin uns horaris que permetin el compliment de la mesura a la pràctica. Des de CGT estarem amatents pel que fa a la correcta aplicació d’aquesta mesura.

– “S’establirà un calendari per la internalització del perfil professional de Vetllador/a com a Auxiliars d’Educació Especial per tal que durant el curs 2020-21 aquests professionals passin a formar part de les plantilles dels centres.” Exigim que la internalització del personal esmentat es faci efectiva quan abans i l’inici d’un procés d’internalització de tot el personal que treballa als centres educatius públics.

– “S’establirà un calendari per l’estabilització de les condicions laborals del personal interí i de substitució per tal que abans de la finalització dels curs 2022-23 tot aquest personal haurà passat a formar part de la plantilla del Departament d’Educació.” Som escèptics sobre el compliment d’aquesta esmena i sobre la forma en que es voldrà portar a la pràctica. Creiem que cal tenir en compte la darrera sentència del TJUE, del 19 de març, sobre l’abús d’interinitat a l’Administració Pública. Considerem injust i obsolet l’actual sistema d’oposicions i creiem que l’accés a la funció pública del professorat s’ha de donar en forma de concurs de mèrits prioritzant el temps de serveis prestats enlloc de les proves eliminatòries actuals. També creiem que cal garantir els drets del personal substitut amb contractacions d’un curs sencer enlloc de l’actual sistema de nomenaments intermitents.

La resta de mesures unitàries i de mínims que també havíem demanat incorporar als pressupostos com el restabliment de l’horari lectiu, la reducció de ràtios, l’aturada del Decret de plantilles i de la reforma curricular d’FP, entre d’altres, no han estat incorporades als Pressupostos. En aquest sentit, no ens ha sorprès el posicionament dels grups del Govern, JxCat i ERC, però sí de Cat En Comú-Podem que s’ha abstingut davant aquestes demandes i ha estat còmplice de l’aprovació d’uns pressupostos amb retallades i privatitzacions.

Ara més que mai, uns serveis públics de qualitat seran essencials per pal·liar les desigualtats que ja existien i que es poden aprofundir greument amb la crisi de la Covid-19. Ara més que mai, hem d’organitzar-nos i lluitar per una educació pública amb més recursos i més democràtica perquè aquesta serà més necessària que mai.

CGT Ensenyament, 27 d’abril del 2020