Resultats de la consulta sobre acords amb el Departament i futures mobilitzacions de CGT CEB-IMEB

La setmana passada, des de CGT CEB-IMEB vam fer arribar a la plantilla una enquesta per saber que pensàveu sobre la postura que CGT Ensenyament havia d’adoptar amb relació a les propostes fetes pel Departament d’Educació. A tall de resum, aquestes eren les propostes que el Departament va fer arribar a la part social: 

  • Retorn dels sexennis a partir d’1 gener 2024 sense assumir el deute. La baula a la qual s’aferren els altres sindicats és que assumirien aquestes propostes de mínims i a l’acord hi posen l’afegitó: 1. 2 No obstant la signatura d’aquest acord per la part social, aquesta no renuncia a la negociació de retorn de les quantitats no percebudes. 
  • Equiparació salarial del Professorat Tècnic d’FP que no té la titulació requerida per integrar-se al cos de Professorat de Secundària d’FP amb un complement retribuït de 175,19 € bruts. 
  • Acordar una calendarització de la reducció de les 2 hores lectives per a majors de 55
    anys. Inici de la mesura al setembre 2025.

Per un 62% de la plantilla, aquestes mesures són insuficients i vam defensar la postura de no signar els acords amb el Departament. Després de la reunió del dijous passat entre part social i Departament, cap sindicat va signar aquest acord i les negociacions segueixen el seu procés per poder arribar a un acord de mínims que sigui positiu per les treballadores. 

També ens hem interessat per saber quines són les propostes que prioritza la plantilla de l’Ajuntament per tal d’establir millores, tant en la seva situació laboral, com en la qualitat del sistema educatiu. La reducció de les 2h pels majors dels 55 anys es va posar sobre la taula que fos a partir del setembre de 2025. Per la CGT és una mesura URGENT i s’ha d’aplicar aquest curs. Tampoc ens conformem amb el reconeixement del sexenni, volem el retorn de TOT el deute amb retroactivitat. 

La resta de propostes que apareixen a l’enquesta eren els mínims que CGT Ensenyament pensem acceptar per signar amb el Departament. Considerem que la seva oferta són molles que ens concediria en qualsevol situació i, donats els resultats dels informes PISA, necessitem que el Departament d’Educació posi més de la seva part per poder arreglar el desgavell educatiu. 

Els resultats de l’enquesta mostren el suport de la CGT en la postura respecte a la reducció de les 2h a les persones majors de 55 anys i els sexennis. Les persones enquestades, també veuen important la baixada de ràtios i més personal d’atenció educativa (PAE), una mesura que només podrà arribar amb una inversió del 6% del PIB en Educació i amb la supressió dels concerts econòmics a les escoles privades. ELS DINERS PÚBLICS, A L’ESCOLA PÚBLICA!

Davant del bloqueig de la millora de les condicions laborals de la plantilla i la manca de voluntat per millorar la qualitat educativa, les enquestades han decidit en un 83% mobilitzar-se. Un resultat que no deixa espai a dubtes, però davant de la manca de participació en les últimes vagues, des de CGT volem saber quines mesures adoptarien les docents per tal de mostrar el seu enuig amb les polítiques educatives del Departament.

Les mesures que les enquestades han triat per mobilitzar-se ens deixen entreveure un fet que és molt important: LES DOCENTS DE CATALUNYA SOM LES PITJORS PAGADES DE L’ESTAT ESPANYOL. Amb aquesta situació de precarietat laboral, sumada a la pressió de la inflació, fa que la vida sigui pràcticament insostenible a Barcelona i porta molta gent a prioritzar la seva economia familiar a la mobilització per la millora de les condicions laborals. Per això, també exigim una pujada salarial d’acord amb l’IPC, tot i que amb aquesta pujada seguiríem sent les pitjors pagades de l’Estat i treballant a la ciutat amb els lloguers més cars de tot l’Estat Espanyol. 

Des de CGT, però, no volem animar-vos a dur a terme accions de desobediència, ja que això pot comportar expedients i sancions que poden portar a l’acomiadament de les treballadores; i també perquè en altres ocasions on s’ha intentat ha sigut impossible que aquestes accions fossin acceptades per un gruix suficient de persones i centres. Tenim moltes altres eines per assenyalar la nostra disconformitat com els escarnis a polítics i les denúncies públiques als mitjans de comunicació. Però, per fer pressió al Departament necessitem ser moltes al carrer i tota la comunitat educativa unida per reclamar les millores salarials per treballadores i de qualitat per l’alumnat. Amb aquest escenari, la proposta més recolzada per les enquestades, amb un 37%, és una manifestació massiva de tota la comunitat educativa un dissabte i la CGT hi treballarem perquè sigui possible. 

Així i tot, cal dir que des del nostre sindicat tenim clar que les úniques vegades que s’ha aconseguit alguna millora ha sigut arran de les vagues. Casos clars recents en el nostre sector són les vagues interines, que han possibilitat el concurs de mèrits; o els 5 dies de vaga docent, quan es va aconseguir tornar a l’horari lectiu d’abans de les retallades. 

Des de CGT CEB-IMEB volem agrair el vostre temps per contestar l’enquesta i restem a la vostra disposició per les consultes que pugueu tenir. Així mateix, com sempre, us animem a convocar assemblees als vostres centres i a socialitzar i organitzar el malestar que massa sovint patim individualment o expressem pels passadissos. No dubteu a contactar amb nosaltres per fer possible aquesta socialització i organització. 

La CGT som el sindicat que més ha crescut aquest últim any a Catalunya. Tota aquesta força no la podríem tenir sense el vostre suport. Per això, és important que per seguir portant la vostra veu al Departament i al Consorci us afilieu i participeu a la CGT Ensenyament.