Sindicats estudiantils i de treballadors convoquen una mobilització a tot l’Estat el dia 6 de Maig

Diferents sindicats estudiantils i de treballadors han convocat mobilitzacions arreu de l’Estat pel dia 6 de maig. En aquesta jornada de lluita, AEP, Front d’Estudiants, CGT, Doctorands en Lluita, CCOO i Acció Jove, convoquen una concentració a les 18 davant l’Oficina d’Accés a la Universitat (via laietana, 2), on es portarà a terme una roda de premsa conjunta en finalitzar. Catalunya és avantguarda a l’hora d’implementar mesures abusives en contra l’estudiant i el conjunt de treballadors i treballadores de l’educació i la recerca.

Els sindicats fa temps que denuncien aquesta situació, que es repeteix any rere any. Enmig d’una crisi que ha fet augmentar les desigualtats en el sistema educatiu i que ha expulsat a milers d’estudiants de la universitat, l’últim atac, encara no consumat, és la proposta del Reial decret del ministre Castells. La voluntat continguda en aquest RD de precaritzar encara més els estudiants en pràctiques és només la punta de llança d’una reforma més àmplia de la universitat espanyola que es preveu per a aquesta tardor.

Els convocants exigeixen la paralització immediata del Reial decret, així com la participació real, democràtica i efectiva de l’estudiantat i treballadors de l’àmbit en una nova llei d’universitats. No obstant això, també denuncien una altra sèrie de problemàtiques que ja vénen d’anys enrere:

  • El frau generalitzat en les pràctiques acadèmiques, la majoria sense remunerar, com a avantsala d’un mercat laboral incert en el qual l’ocupació juvenil es caracteritza per alts índexs d’atur, temporalitat i parcialitat.
  • La intromissió de l’empresa privada a la universitat.
  • La falta de democràcia a les universitats, sense tenir en compte als estudiants i a gran part del personal en la presa de decisions.
  • Com a motor de les mobilitzacions, els convocants plantegen una sèrie d’exigències concretes en la seva lluita per l’educació:
  • La gratuïtat total del sistema educatiu en tots els seus nivells. A més, proposen la creació de beques salari perquè els estudiants d’extracció popular no es vegin obligats a abandonar els seus estudis.
  • Un augment substancial del finançament, després d’anys de retallades, de l’educació pública a tots els seus nivells com a condició de possibilitat d’una educació de qualitat.
  • La reducció de les ràtios en l’educació secundària a 20 alumnes per aula, no només en pro de la qualitat docent sinó també de la seguretat sanitària a les aules.
  • En el pla de l’habitatge, exigeixen que els habitatges buits pertanyents a bancs i «fons voltors» siguin de caràcter públic i es destinin a lloguers socials.
  • Recursos, igualtat real, atenció al desenvolupament ple de l’estudiantat i protecció del patrimoni lingüístic i cultural.
  • Una major dotació de recursos en matèria de salut mental.

Amb aquestes reivindicacions com a bandera, AEP, Front d’Estudiants, CGT, Doctorands en Lluita, CCOO i Acció Jove criden a tots i totes les estudiants i treballadores a sortir als carrers aquest 6 de maig i mobilitzar-se per una educació pública, de qualitat i al servei del poble treballador.

2 maig 2021