Solidaritat amb el moviment magisterial contra la reforma educativa (Oaxaca, Mèxic)

La Federación Estatal de Sindicatos de Enseñanza de CGT denuncia la matança de mestres en Oaxaca, México.

Secretariado Permanente de la FEE de CGT. La mobilització iniciada fa setmanes per a Oaxaca, chipas, Guerrero, Michoacán i Ciutat de Mèxic per la Coordinadora Nacional de Treballadors de l’Educació (CNTE) va tenir un tràgic desenllaç diumenge passat quan les autoritats van actuar amb gran violència provocant, almenys, 12 mestres morts i 25 desapareguts. La situació de violència estatal i paramilitar a Mèxic arriba a límits insospitats, ha aquesta matança cal sumar 43 estudiants desapareguts a Ayotzinapa.

En els últims temps el moviment magisterial contra la reforma educativa, de Peña Nieto, ha adquirit força en moltes parts del país, sobretot a Chiapas, Oaxaca, Guerrero i Michoacán, però també en altres estats com Tabasco, Sinaloa i Chihuahua.

cltunibwqaacjbo.jpg

La reforma educativa va ser una de les primeres accions del govern, aprovada en només 12 dies, i s’ha enfrontat un rebuig cada vegada més forta, amb un jornades de vaga, manifestacions, bloquejos de carreteres i altres accions, en què participen no només elsi les docents, sinó alumnat i families, organitzacions camperoles, diversos moviments socials… la resposta del govern ha estat una creixent repressió, la criminalització i una completa tancament a la negociació. Alhora, s’ha desplegat una forta campanya mediàtica de desprestigi contra els col·lectius docents i les seves demandes.

Els docents de la CNTE (Coordinadora Nacional de Trabajadores de la Educación), amb 200 mil afiliats a Mèxic, 80 mil d’ells a Oaxaca, demanen, entre altres coses, derogar la llei que ha causats milers d’acomiadaments injustificats. Les manifestacions contra la llei educativa es perllonguen des de fa mesos en estats amb forta presència de la CNTE. però no havien arribat a enfrontaments armats.

luchar.jpgEls enfrontaments a Nochixtlán es van desencadenar el diumenge quan uns 800 policies federals i estatals van desallotjar amb gasos a mestres del CNTE, que juntament amb simpatitzants bloquejaven carreteres, el desallotjament va derivar en una brutal matança per part de les autoritats amb la menys 12 morts i 25 desapareguts , entre les víctimes no hi ha només mestres també un periodista que gravava i documentava la brutal repressió, periodistes gràfics locals asseguren haver captat a civils i policies disparant una hora abans d’aquests enfrontaments, desmentint així la versió de les autoritats que defensava que “Vivim una emboscada, una situació totalment diferent “, el que va obligar a policies federals i estatals a emprar” les seves armes de càrrec per tractar d’ajudar a la població “.

Des de la Federació Estatal de Sindicats d’Ensenyament de CGT ens solidaritzem amb les mestres i els mestres de Mèxic i amb la seva lluita d’una legislació educativa imposada que ha causat rebuig a tota la comunitat educativa, com la Lomce i la LEC.

I MOSTREM NOSTRE TOTAL REBUIG A TOTA LA REPRESSIÓ QUE ESTÀ EXERCINT.

Secretariado Permanente de la FEE de CGT