UAB: Coacció i control. No instal·lis res al teu mòbil (versió 3.0)

Comunicat de la Secció Sindical de CGT a la UAB

Control horari mobil CGT UAB 9nov2023

2FA: Una mica de llum i noves ombres

 • Dos anys tard, ara es proposen solucions per no utilitzar els recursos personals de les treballadores.
 • Microsoft Authenticator (aplicació que encara recomanen d’instal·lar al mòbil) geolocalitza i emmagatzema dades personals i biomètriques.
 • Estem valorant traslladar aquest nou abús a Inspecció de Treball.

Sembla que al final NO era impossible i finalment es proposen solucions a un problema del qual fa més de dos anys que advertim. Només han fet falta incomptables comunicats, l’amenaça d’una denúncia i la dimissió del comissionat TIC perquè finalment l’empresa accepti l’obvietat que NO pot obligar les treballadores a fer ús dels seus recursos personals. Tot i així, en el darrer comunicat enviat pel director de TIC, encara podem entreveure un darrer intent d’estalviar-se costos proposant-vos de fer servir els vostres telèfons:

En resum, per si algú s’ha perdut entre tant comunicat, les úniques solucions que SÍ que respecten la legalitat i la vostra privacitat són dues:

 • Instal·lar un programa a l’ordinador, en concret, una extensió per al navegador web anomenada “Authenticator-Extension”.
 • Demanar un dispositiu físic, que és com una petita “calculadora”, anomenat “dispositiu token”.

Malauradament, com que sembla que amb dos anys de marge, no hi ha hagut prou temps per fer una bona previsió de la demanda d’aquests dispositius físics, de moment l’única via possible és l’autenticació des del navegador (demaneu al CAS com fer-ho si l’heu de fer servir en un ordinador compartit).

A la CGT desaconsellem qualsevol altra solució, excepte les dues esmentades, i en especial us volem advertir en contra de l’ús de la solució oficial (Microsoft Authenticator). Ho fem perquè, tal com s’explica a la mateixa web de Microsoft, es tracta d’una aplicació que:

 • S’instal·la als telèfons personals.
 • Geolocalitza les treballadores.
 • Pot fer ús de dades biomètriques.
 • No està auditada per cap organització independent.
 • Pot variar el seu funcionament en futures actualitzacions.

Ras i curt, aquesta aplicació atempta contra la privacitat de les treballadores i pot ser utilitzada com a eina de control. Per aquests motius, estem valorant de refer la denúncia a Inspecció de Treball per exposar-los els nous problemes.

Són moltes les preguntes que sabem que es quedaran sense resposta i no ens sorprèn, ja que és la tònica habitual d’aquest equip rectoral, però n’hi ha dues que volem recordar perquè reflexionem juntes:

 • Els temps i les decisions les ha pres Microsoft: és bona idea tenir cada vegada més dependència d’organitzacions externes? o potser caldria cultivar certa sobirania tecnològica?
 • L’empresa no t’ha demanat de retirar les aplicacions dels telèfons personals: saps qui se’n farà responsable si hi ha cap problema de seguretat amb el teu telèfon?

Recordem que la mala gestió de les eines tecnològiques no és només responsabilitat del comissionat dimitit: la direcció de TIC i l’equip rectoral, per acció o per omissió, també en són responsables.

A la CGT seguirem vetllant per garantir els drets de les treballadores en tots els àmbits. Recordeu que, si sentiu cap tipus de pressió, no dubteu a contactar amb nosaltres a cgt.ensenyament@uab.cat o, si ho preferiu, al correu extern: CGTUABdenuncia@gmail.com

Logo CGT UABSecció Sindical de la CGT UAB
https://cgtuab.wordpress.com/
twitter @cgt_uab
facebook @CGTUAB