Un darrer apunt sobre la polèmica entorn del tancament del Montpedrós i l’institut

Després de la sorprenent reacció que va provocar el meu escrit de 4 de juny -amb respostes per part de regidors i diputades- sobre el tancament del Montpedrós i la construcció de l’institut, voldria fer algunes precisions i sobretot recordar que em preocupa més el present i el futur que el que va passar fa dos cursos.

Respecte al que es va dir en seu parlamentària sobre com es va procedir al tancament del Montpedrós, jo no puc ni tinc res a afegir. Qualsevol pot treure les mateixes conclusions del que allà es va dir i jo em vaig limitar a recollir (https://www.parlament.cat/web/canal-parlament/sequencia/videos/index.html?p_cp1=7972251&p_cp3=7973227) Si com diu el regidor Gerard Segú al seu escrit del 20/6 “les afirmacions en comissió parlamentària que diuen això són totalment falses!” caldrà com ell mateix diu que ha demanat que “qui va afirmar això rectifiqui; ja he fet arribar la queixa a la Sra Simó i la Sra Albiach.”

Però el regidor diu que el meu escrit és “unilateral”, “no contrastat i amb informació esbiaixada o incompleta” quan el que faig és limitar-me a recollir les declaracions dels representants polítics de JXS, la diputada d’ERC Anna Simó i la de Catalunya Sí que es pot Jèssica Albiach, és a dir, dels dos grups polítics que avui donen suport l’equip de govern de Sta. Coloma. Però és més, feia mesos que jo havia demanat a una regidora de parlar de la situació. Després que al Parlament Simó i Albiach defensessin el tancament de l’escola com un acord entre la Generalitat i l’Ajuntament, vaig preguntar al responsable d’ICV de la comarca sorprès pel que s’havia afirmat. Va passar més d’un mes entre la comissió parlamentària i el meu escrit sense cap resposta. Encara tres dies abans de fer-lo públic, vaig lliurar el meu escrit als responsables d’ERC i ICV a la Plataforma comarcal en defensa de l’ensenyament públic, en presència de la FAPAC, CCOO i UGT, tot explicant la gravetat del problema. Cap reacció o interès… fins que es fa públic l’escrit. El problema no és doncs el que es diu en seu parlamentària, sinó que la gent ho sàpiga?

Fins aquí els aclariments, però el que més ens preocupa és el futur. Com a CGT hem estat demanant la construcció del nou centre de secundària en els terrenys propers al camp de futbol i la reobertura del Montpedrós quan es puguin traslladar els alumnes de secundària al nou centre, perquè creiem que és el millor per a l’ensenyament públic al poble. No entenem per què s’ha abandonat la proposta que creava consens a la comunitat educativa (iniciativa de les AMPES del Municipi el 2014 al Parlament, que rep el suport del Ple Municipal) en aquests darrers cursos quan era factible. I reiterem els arguments, alguns d’ells de les mateixes AMPES: 1) Ens preocupa que es perdi efectivament un centre de primària, quan tenim alumnes (aquest curs 4 grups de P3) i creiem important mantenir l’oferta pública de proximitat i ens preocupa també la dificultat afegida de moviments per la manca d’aquest equipament. 2) Ens preocupa que l’institut no tingui tan prop com sigui possible els mitjans de transport (carretera, Carrilet), com estava previst i que permetia potenciar una oferta post obligatòria (ara batxillerat, i per què no, també cicles formatius en un futur, que és una tasca pendent) oberta a alumnes d’altres localitats. I també ens preocupa que el proper curs es facin les obres mentre l’institut està en funcionament. Encara som a temps de tornar al projecte inicial i recuperar en un parell de cursos el Montpedrós mentre s’acaba la construcció del nou centre de secundària en la nova ubicació.

Per últim dues consideracions. S’argumenta que el mateix problema de mobilitat es donaria amb l’institut a baix, però aquest es podria resoldre amb un un transport públic addient a les hores d’entrada i sortida. I per últim, no crec que els costos finals de la remodelació/reconstrucció de l’institut que està prevista i que comporta la pèrdua del Montpedrós estigui molt allunyada de la xifra dels 6 milions estimats per construir de nou.

En tot cas no em sento irresponsable -com diu el regidor- per continuar defensant aquest pojecte que crec que és de futur. En tot cas la irresponsabilitat serà del Departament que, quan se sabia del cert des de fa anys que a Sta. Coloma calia un institut, aquest no va estar a punt quan un nombre creixent de nois i noies anaven acabant 6è primària.

27 de juliol de 2017

Josep Lluís del Alcázar. Delegat de CGT