8M Vaga General Feminista 2022. Materials i recursos

Barcelona. Piquet central 9h Jardinets de Gràcia – 12.30h Plaça Catalunya. Manifestació: punt de trobada CGT – Aribau cantonada Plaça Universitat 17.30h

Aquest 8 de març tenim molts motius per anar a la Vaga General Feminista. La no derogació de la reforma laboral, la llei d’estrangeria, la nefasta gestió de la pandèmia, la violència institucional i judicial, la llei de reducció de temporalitat a l’ocupació pública, les privatitzacions, l’atur i acomiadaments, l’impossibilitat de conciliació familiar… són motius més que suficients per convocar vaga general feminista.

El sector educatiu és un dels més afectats en tant que és un sector plenament feminitzat. Estem assistint al desmantellament de l’educació pública amb un atac sense precedents a les docents i a la comunitat educativa en general:

 • Imposició d’un currículum que menysté els coneixements i el rigor i que deixa en mans de les direccions la decisió d’en quins àmbits dedicar les hores “de gestió autònoma” que pot incentivar encara més la contractació a dit ja avalada pel decret de plantilles. Aquí les que tenim més a perdre som les dones a qui ens discriminen pel fet d’estar embarassades o en edat de ser mares.
 • Uns plans de coeducació i educació afectivosexual que són paper mullat perquè no es generalitzen i manquen els recursos i la formació necessària per fer-los realitat.
 • Uns decrets de plantilles, de direccions i d’autonomia de centres que esborren la democràcia als centres i incentiven la competència entre aquests i com a conseqüència la segregació.
 • Més de 10 anys de retallades a l’escola pública, però increment de la dotació a l’escola concertada, arrel de la segregació.
 • Retallen en immersió lingüística i ens imposen el castellà, però es culpabilitza al professorat. A més el nou currículum deixa en mans de l’autonomia de centre l’organització i tractament de les llengües.
 • Una gestió de la pandèmia que ens ha llençat a la palestra sense protecció ni reconeixement i que ha fet del teletreball una falsa mesura de conciliació familiar que ha resultat embogidora majoritàriament per les dones.
 • Una llei de reducció de la temporalitat al sector públic que pot suposar l’ERO encobert més gran de la història a l’administració pública que afecta majoritàriament a les dones (educació, sanitat, serveis socials i administració)
 • I la gota que ha fet vessar el got:: un canvi del calendari escolar sense consulta ni consens sota el màrqueting de la conciliació familiar quan en realitat és conciliació empresarial i la satisfacció dels interessos de les empreses privades del lleure que exploten les seves treballadores. Un insult directe al feminisme.

En l’àmbit del sector social, on la majoria de treballadores són dones, és on es pateix una privatització extrema on les empreses del tercer sector, sota la màscara d’un suposat bé comunitari, fan el contrari del que publiciten oferint uns serveis deplorables i explotant les treballadores amb malversacions de fons públics inclosa.

Al sector del lleure passa el mateix i ara les empreses, esperonades per la deriva privatitzadora del Departament d’educació, tindran una oportunitat única per embutxacar-se els diners públics i fer beneficis a costa dels drets laborals de les treballadores.

Per això comencem un cicle de mobilitzacions que volem que comenci amb la Vaga General Feminista, perquè la precarietat no és casualitat, és el capitalisme i el patriarcat. Fem una crida a les companyes del sector social, a les del lleure, a totes les dones i persones de gèneres dissidents que treballen a les escoles a fer la vaga del 8 de març i a participar en les mobilitzacions.

Serveis mínims centres docents públics

A continuació us deixem propostes i materials pel 8M i més enllà:

 • Cartell Vaga General Feminista 2022 de CGT Catalunya:
 • Octaveta de motius per fer Vaga General Feminista aquest 2022:
Imatge
 • Cartell de la manifestació feminista de la tarda del 8 de març:
 • Punt de trobada de CGT a la manifestació de la tarda:
 • Proposta de Setmana Feminsita a les aules. Tot i que sabem que el feminisme no es cosa d’una setmana, potser és un bon moment per començar. Us proposem unes quantes accions per dur a terme la setmana del 8 de març per fer les primeres passes. 
 • Recopilació de materials pel 8m, dones, feminisme, etc. per les classes, classificat per assignatures (en construcció). Us animem a contribuir-hi amb els vostres materials. Envieu-los a cgtense@cgtcatalunya.cat
 • Articles sobre educació i feminisme: