Vulneració de drets laborals en període de maternitat

El mes de maig de 2025, una mestra del CFA La Creu de Barberà ha estat convocada a una reunió amb membres de l’equip directiu, aparentment de caràcter informal.

Durant aquesta trobada, se li ha sol·licitat la signatura d’una proposta de no continuïtat, sense que el motiu consti per escrit.

Aquest fet suposa una clara vulneració dels drets laborals, ja que la treballadora es troba actualment en permís de maternitat, després d’una baixa relacionada amb l’embaràs de sis mesos de durada. Al llarg del curs 2024-2025, la docent només ha pogut exercir la seva tasca durant un període aproximat de divuit dies, sense que en aquest temps s’hagi registrat cap avís, reunió o queixa sobre la seva tasca.

Cal posar de manifest que aquesta vulneració de drets no només afecta la persona directament implicada, sinó que agreuja la situació del col·lectiu docent, creant un precedent preocupant. A més, aquesta acció reinterpreta regressivament els articles de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació i de la Llei de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, en detriment de la protecció de la maternitat i la igualtat d’oportunitats.

A més, resulta incoherent que la mestra, que havia estat proposada formalment per continuar durant el curs 2023-2024, sigui ara exclosa amb una justificació difusa i sense una avaluació objectiva basada en la seva tasca professional. La manca de transparència i de criteris clars en aquest procés planteja dubtes sobre les motivacions reals d’aquesta decisió i representa un greu retrocés en la garantia dels drets laborals i la conciliació familiar.
La direcció del citat centre va demanar signar una proposta de no continuïtat a la mestra sense prèviament haver posat en el seu coneixement les disfuncions que podrien donar lloc a aquesta decisió i haver adoptat les mesures de suport per corregir-les, com s’explicita a la Resolució EDF/1519/2025, de 24 d’abril, i a l’article 26.5 del Decret 39/2014, de 25 de març.

Per tots aquests fets, CGT intervé, i molt poc després es retira la proposta de no continuïtat a la docent. Sense que s’arribi a un acord per les dues bandes consensuat. Des del sindicat es demana de forma escrita una reparació del dany causat per part de l’equip directiu responsable, el qual es nega explícitament a fer palès. Per la qual cosa s’emet el present comunicat.

Donant a entendre que aquesta mestra no només denuncia la vulneració dels seus drets, sinó que dona veu a tot el col·lectiu docent i, especialment, a totes les mares treballadores del sector educatiu.

La seva situació reflecteix una problemàtica més àmplia que afecta el dret a la conciliació i a la protecció laboral de les dones en període de maternitat.

Per aquest motiu, instem totes les persones compromeses amb la defensa dels drets laborals i la igualtat d’oportunitats a donar suport a aquesta denúncia i a que continueu exigint els vostres drets amb independència de la vostra relació administrativa amb el Departament d’Educació.

La justícia, la transparència i la dignitat professional han de ser pilars fonamentals del sistema educatiu i de qualsevol entorn laboral, per tant, la protecció dels drets laborals i la defensa de la conciliació familiar no poden ser qüestionades ni vulnerades sota cap circumstància.

La defensa d’aquests drets és una responsabilitat col·lectiva. Si pateixes o ets coneixedor d’una situació similar, contacta amb nosaltres