27S Emergència climàtica ja. El futur és ara

CGT Barcelona.

El problema no és el clima … el problema és el capitalisme.

En nom del «progrés» i del creixement sense límits, s’ha instaurat de forma global a tot el planeta una manera de vida incompatible amb la vida mateixa, ja que no respecta ni els límits físics ni els equilibris naturals.

Les grans corporacions globals que el capitalisme va constituir des de fa moltes dècades ( OMC, OCDE, BM, FMI, G-8, G-20, etc) van servir i serveixen exclusivament per assegurar un model de comerç, un model d’explotació i un model de producció i distribució de mercaderies, que assegurin una taxa de guany per a les persones poderoses i riques d’aquest planeta i mai per satisfer les necessitats humanes de la immensa majoria de la població mundial.

Es fa necessari interrompre la lògica del moviment «progressista» -no només urgent per l’anomenada «emergència climàtica» – si el que volem és posar en valor la vida, el cos i el territori i deixar de buscar alternatives falses (capitalisme verd , transicions justes que el capitalisme no permetrà…) com les que representa el ecofeixisme: es garanteix la continuïtat de la vida de certs sectors, però s’expulsa a uns altres.

Tot això es veu reflectit en el món del treball. Sembla que el capitalisme depredador de recursos naturals no té límits i exprimeix cada vegada més a la classe treballadora, precaritzant les seves condicions de feina, augmentant beneficis (a costa de la clàssica reducció de salaris via congelacions salarials o reduccions directes de sou, acomiadant plantilles i utilitzant-les posteriorment via «falsos autònoms»…, la no aplicació de la legislació en matèria de prevenció de riscos laborals, ni tampoc la legislació mediambiental que representa un enverinament del medi ambient que termina repercutint en la nostra salut) i alhora evadint impostos en paradisos fiscals o amb la complicitat dels sindicats i partits polítics del règim que accepten reformes laborals molt agressives i reformes legislatives en matèria laboral que també perjudiquen la classe treballadora.

CGT com a sindicat anarcosindicalista i combatiu que busca un altre model de societat més justa i igualitària participa en aquesta lluita per acabar de manera radical amb l’acumulació i amb l’explotació del capitalisme, lluita que ha de ser alhora global i col·lectiva.

Es tracta d’alguna cosa més que la xerrameca i retòrica buida d’humanitat «lluita contra el canvi climàtic”, de la que es parla des de la cimera de París o més recentment des del G8 per part dels governs del món.

CGT Barcelona també serem al carrer conjuntament amb milions de persones que aquest 27 Setembre sortiran als carrers del món per cridar i exigir als que són els responsables del desastre global en què ens trobem, que ja n’hi ha prou, que el capitalisme i el seu model de civilització han de desaparèixer.

emergencia_climatica_bcn.jpg

“El problema no es el clima… el problema es el capitalismo”

En nombre del “progreso” y el crecimiento sin límites, se ha instaurado en todo el planeta, de manera global, un modo de vida incompatible con la vida misma, ya que no respeta ni los límites físicos ni los equilibrios naturales.

Las grandes corporaciones globales que el capitalismo constituyó desde hace muchas décadas: OMC, OCDE, BM, FMI, G-8, G-20, etc., sirvieron y sirven exclusivamente para asegurar un modelo de comercio, un modelo de explotación y un modelo de producción y distribución de mercancías, que aseguren una tasa de ganancia para las personas poderosas y ricas de este planeta y jamás para satisfacer las necesidades humanas de la inmensa mayoría de la población mundial.

Interrumpir la lógica del movimiento “progresista”, se hace necesario -no solamente urgente por la denominada “emergencia climática”-, si lo que queremos es poner en valor la vida, el cuerpo y el territorio y dejar de buscar alternativas falsas (capitalismo verde, transiciones justas las cuales no va a permitir el capitalismo…) como las que representa el ecofascismo: se garantiza la continuidad de la vida de ciertos sectores, pero se expulsa a otros.

Las personas tenemos que cambiar la lógica del “progreso” que no es sino la lógica del capitalismo y para recomponer el metabolismo social, hay que redistribuir de manera radical la riqueza, decrecer en nuestros modos de producir y de consumir y poner las obligaciones que tenemos como cuerpo humano y como especie, en los cuidados de todo el cuerpo social y la especie.

Se trata de algo más que la “lucha contra el cambio climático, que se lleva desde la cumbre de París o más recientemente desde el G8, por parte de los gobiernos del mundo, sea solo palabrería y retórica vacía de humanidad.

Terminar de manera radical con la acumulación y con la explotación, a la vez que ésta debe ser global y colectiva, es la única garantía de que la Vida pueda tener algún significado positivo.

CGT se encuentra en primera línea conjuntamente con millones de personas que este 27 de Septiembre saldrán a las calles del mundo para gritar y exigir a quienes son los responsables del desastre global en que nos encontramos, que basta, que el capitalismo y su modelo civilizatorio, tienen que desaparecer.

El futuro es ahora y es responsabilidad individual y colectiva que exista un mañana, donde las miles de millones de seres humanos y especies que habitamos este planeta, podamos vivir en equilibrio y tener una vida digna de ser vivida.