8M. L’educació per la igualtat comença als primers anys de vida, a les escoles bressol.

Com cada any des de la CGT portarem la reivindicació i la lluita feminista als carrers. Som un sindicat que durant els 365 dies de l’any porta el feminisme al capdavant, el 8 de març és el dia de la dona treballadora i ens permet visibilitzar tot l’abast d’aquesta lluita que continua creixent cada any.

Tenim molts motius per anar a la Vaga General Feminista. El primer i més important, per totes aquelles dones assassinades, abusades, assetjades i menyspreades pel fet de ser dones. Les condicions laborals que patim, des de la impossibilitat de conciliació familiar fins a la bretxa salarial enquistada, fomentada per causes com el fet que les dones fan més jornades parcials, hi ha més ocupació d’homes als llocs amb més responsabilitat, les dones cobrem menys complements salarials i perquè les feines de cures estan altament feminitzades, tasques que no només han de ser remunerades sinó també valorades, reconegudes i dotades de prestigi.

El col·lectiu de les escoles bressols municipals, és un 99% feminitzat, on tenim la responsabilitat d’acompanyar les primeres experiències vitals dels infants juntament amb les seves famílies. Des de fa ja massa temps lluitem per posar en valor l’etapa d’infantil (0-6 anys); per la seva importància en el procés de creixement global com a persones, i per les relacions interpersonals dels infants -que passen tantes hores de vida a les escoles-, entre d’altres. L’escola bressol, doncs, ha de rebre una consideració social en coherència amb la seva importància cabdal com a base de tot el procés educatiu, al mateix nivell que l’educació primària, el batxillerat, la formació professional o la universitat. I serà, a partir d’aquest reconeixement, quan s’atorgui el valor merescut a les mestres i les educadores, situant-les en condicions igualitàries als professionals de les altres etapes i nivells educatius.

Fa molt temps que les educadores d’escoles bressol de Barcelona reclamen i lluitem per tal que el 0-3 es consideri realment una etapa educativa. El reconeixement d’aquesta etapa va implícit en el valor que se li dóna a la professional que està al capdavant i a la importància que té aquesta tasca en el desenvolupament de l’infant.

L’única manera de créixer en un món sense masclisme és l’educació en base d’igualtat des del principi de la vida. És per aquest motiu que tenim la convicció que la mestra que acompanya a l’infant i l’etapa 0-3 ha de ser reconeguda i valorada, ja que és i serà una referent clau en aquest procés.

Un ajuntament com el de Barcelona que s’autoproclama feminista hauria de ser conscient i conseqüent d’aquest principi tan bàsic tenint cura de les professionals que estan a càrrec dels infants que es preparen per a un futur lliure de desigualtats.

Què demanem?:

  • Treball per part de les administracions per comprendre la necessitat i l’abast de la pedagogia feminista en l’actualitat, i com implementar-la en les condicions laborals de les treballadores i la seva tasca.
  • Condicions dignes per les treballadores reconeixent un sou que no contribueixi a l’esquerda salarial entre homes i dones, i alhora donant valor professional i social com a treballadores de l’ensenyament públic.
  • Disposar de recursos per a les treballadores per poder fer una anàlisi reflexiva, crítica i transformadora de les escoles per una millora de la societat que habitem.
  • Assegurar recursos per la conciliació familiar real tant per homes com per dones.

Per acabar us presentem un primer tastet de la Mediateca Feminista que estem elaborant, esperem que us agradi!

Pel·lículesLlibres
Clara CampoamorDistinto Films, Televisió de Catalunya-CCMA i RTVE.Feminisme del 99% Condis Arruzza, Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser. Editorial Tigre de Paper.
PersépolisVicent Paronnaud i Marjane Satrapi.Feminisme de butxaca: Kit de supervivència Bel Olid, Editorial Angle.
Follem?  Bel Olid, Editorial Bridge.

Ens veiem totes juntes el dia 8 de març als carrers!

Visca la lluita feminista!

Aquí trobareu més informació sobre la vaga (cartells, preavís de vaga…)

#8M