Als centres educatius també hi ha risc: són molts grups bombolla junts, moltes hores i amb personal vulnerable

Demanem al Departament d’educació que defugi la improvisació i la incertesa i doni una resposta a docents i famílies que pateixen per la seva salut.

Els docents volem treballar i atendre als nostres alumnes, però no a qualsevol preu.

comunicat_per_noves_mesures_7_de_gener_w.pdfDavant les noves mesures i restriccions anunciades pel govern a causa de l’empitjorament de la pandèmia, que s’iniciaran el dia 7 de Gener, CGT ensenyament volem recordar que a les escoles també hi ha risc. Estem amb pitjor dades que al setembre, amb una taxa de positivitat del 9’51, quan els experts recomanen que estigui per sota de 5. Tampoc no hi ha dades per assegurar que la nova variant de la Covid B117 no és contagiosa en els infants. Informes del Regne Unit indiquen el contrari, apunten a una infectivitat un 24% superior. La OMS i els estudis de la Universitat de Harvard recomanen aplicar el principi de precaució. I iniciar el curs amb aquestes dades i la situació de precarietat de molts centres, no sembla que ho sigui.

Les ràtios no garanteixen reunions de 6 persones, sinó que són moltes més en una aula. En alguns centres poden haver-hi ràtios de fins a 40 alumnes. I tot i ser grups bombolla, en els grups s’ajunten moltes persones de famílies diferents durant moltes hores al dia.

En molts centres les mesures de prevenció són ben precàries: Ventilacions internes dels edificis que no funcionen o són molt sorolloses, sistemes de calefacció que no escalfen perquè cal tenir les finestres obertes, alumnes amb jaquetes i que porten mantes de casa, mascaretes que no arriben, o que són insuficients per al nombre de treballadores, el mateix amb el gel o els termòmetres.

A més a més hi ha personal vulnerable que davant la situació actual de risc de rebrot hauran de tornar als centres el dia 11 de gener. Abans de les vacances de Nadal a moltes d’aquestes persones, des del servei de prevenció de riscos laborals del departament d’educació, se’ls ha donat l’alta sense que la seva situació de risc hagi canviat i sense cap examen previ de cap metge o metgessa del departament d’educació.

Considerem també una irresponsabilitat per part del Departament la idea que siguin els mateixos docents qui en la realització de les proves reculli la mostra amb frotis nasal, posant en risc la seva validesa. Demanem que es facin les PCR amb el personal sanitari adient.

Molts docents de secundària estan tenint cura de les seves classes i a més a més portant endavant un procés d’oposicions, que ja de per si és feixuc i dur, amb el risc i l’angoixa que els suposa en la situació actual de pandèmia. Un procés que ja fa molts mesos que dura i que des de CGT ja vam dir que no comences. Ara han de fer la segona prova en la situació actual, durant els caps de setmana, patint per la seva salut i per si han de deixar les proves a mitges.

Els docents volem treballar i atendre als nostres alumnes, però no a qualsevol preu. Demanem al departament que si manté la idea d’obrir els centres el dia 11 de gener que ho faci amb les màximes garanties de seguretat. Invertint en aquells centres que faci falta per a oferir benestar i salut als alumnes, docents i les seves famílies.

Demanem al Departament d’educació que defugi la improvisació i la incertesa i doni una resposta a docents i famílies que pateixen per la seva salut.

CGT Ensenyament