AMPA i alumnes de l’IES Illa de Banyuls (Prat Ll): NO al trasllat de centre. Assemblea 22/01/08

El motiu: trasllat de les línies d’ESO i batxillerat tecnològic de l’Illa de Banyuls -que quedarà com FP només- a un altre IES que diuen els pares que no te ni espai ni infraestructures. El Departament nega lo primer per al primer any, reconeix lo segon i encara que en la assemblea no ho diu, el dia anterior havia assegurat que caldrien barracots. Els pares i alumnes s’havien mogut en contra i el dia anterior havien tingut una reunió amb la Delegada del Baix -Olga Adrouer i cos tècnic: Inspector en Cap, Plantilles, Planificació….-, i la Regidoria d’educació de l’Ajuntament i tècnics. Els pares no van quedar convençuts i com la Delegada exigeix convoquin una assemblea per a aturar a la resta de pares, ells es neguen i li diuen que si vol vingui ella a aturar-ho. Així havia nascut l’assemblea del 22 al Centre de Promoció Econòmica.

Sala petita per a la moltíssima gent que hi va: no s’hi cabia, persones drets,… potser 150 o 200. Totes les autoritats que havien anat a la reunió del dia anterior, junt amb d’altres regidors d’IC -que té majoria a l’Ajuntament- i tècnics que queden en el públic.

Plantejament de SSTT:

1. Baix Llobregat prova pilot de FP, concretant el que ja deia la Llei de Formació Professional de creació de centres de referència, però a més concentrant famílies professionals, per a facilitar relació amb empreses i ampliació de cursos, famílies i modalitats -que esta per publicar-se a nivell estatal-. El de l’Illa acolliria totes les famílies professionals que tenen relació amb la vessant industrial relacionada amb el port i l’aeroport. Dins del Baix, s’ha triat el Prat, diuen, per la bona acollida de l’ajuntament per a fer la prova.

2. Apart: davallada de natalitat que porta a la previsió de tancament de 3 línies d’ESO i 1 de batxillerat (resultat del nou decret??)

3. Conclusió:

a. el que hi ha d’ESO i Batxillerat a l’Illa de Banyuls -la que ja te l’aviònica- ha de sortir. El que porten a l’IES que diuen els pares i mares que no esta condicionat, no queda clar que li passarà si ja preveuen tancament de línies, però asseguren que ja el curs que ve hi seran 1r ESO i 1r de batxillerat -sense laboratori exemplar que hi ha a l’Illa, i no està clar com són la resta de condicions-, i pel següent surten la resta de cursos.

b. a l’Illa li treuen els CF que són administratius o comercials que es concentraran en l’IES Ribera Baixa -que tendiria a convertir-se en centre de les famílies administratives, comercials i de logística i serveis a les empreses-, al que a canvi li treuen els d’electricitat i fred… i no queda clar que passarà amb ESO i batxillerat, encara que SSTT diu que la seva voluntat es mantenir-los. Queda un altre IES només amb ESO i batxillerats (el Baldiri), i el Trueta nomes amb ESO i CF actualment d’esports i en el futur 2 de nous d’atenció a les persones…

c. El pla començaria a aplicar-se a partir de febrer, oferint ja els cursos corresponents en la propera pre-inscripció. Això causa molta indignació perquè la Delegada havia dit que la pressionaven i ella volia temps per a acabar els detalls i que de segur els haurien consultat (!)

Plantejament de la Regidora de l’Ajuntament de El Prat

Dona ple suport al pla de SSTT, que a més és una proposta de pla global per la ciutat.
Però a la mateixa intervenció, diu que anirà a veure l’IES Estany de la Ricarda perquè no sap com està.

Reivindicacions de Mares, Pares-Alumnes:

a. No moure’s i defensar la barreja d’estudis als IES

b. Si al final s’han de moure: que aquest curs que ve, l’Estany vagi a l’Illa que te espai i que es remodeli l’Estany i que al següent, tots junts van a l’Estany.

Resposta de SSTT: que ells ja tenen una proposta i que qualsevol altre no és viable.

Indignació dels presents, que venia agreujada des del principi pel to de la Delegada agressiu i prepotent i ha portat a reiterades interrupcions. Davant la resposta final, l’AMPA demana a les autoritats que marxin que volen seguir l’assemblea només mares-pares i alumnes i ex-alumnes.

Al dia següent, el claustre de l’Illa de Banyuls votava la negativa al pla i a la tarda es feia una concentració a la Plaça de l’Ajuntament..

Com a CGT, vam defensar en l’assemblea:

1. La no “especialització” dels IES, sempre i quan tinguin les condicions, perquè en realitat amaga facilitar l’entrada de les empreses (com plantegen les Bases de la Llei), i trencar el que tenia de bo la LOGSE d’heterogeneïtat d’estudis i d’alumnat.

2. Que l’argument de la davallada de natalitat ja el van vendre al 95, mentre es seguien mantenint els autocars que cada mati s’emporten alumnes a la concertada: que llavors no van tancar cap linia de concertada, que durant aquests anys han crescut i que alla no s’escolta que vagin a fer res amb ells. Demanem responguin què faran amb aquestes línies ja que SSTT i Ajuntament diuen que això és un pla de “ciutat”. SSTT respón que no escau contestar-ho.

3. Que tanta remodelació, agafant centre a centre, sense informar del pla conjunt a tothom -aclareixen que ells ja informen als directors/es-, porta a situacions com la del 95 en que es van acabar tancant 2 CEIPs -un d’ells amb matricula de 3 línies a p-3- venent-lo, com ara, que no era ”perdre una escola, sinó guanyar un institut” per a després deixar-lo com ens estaven ensenyant en el pps que presentaven, sense oferta educativa -Trueta sense Batxillerat i ara ja només amb 1 línia d’ESO-.

4. Tractar de coordinar en primer lloc amb l’IES Estany de la Ricarda, i a ser possible amb la resta.

5. Invitar a sumar les seves reivindicacions a la concentració contra les Bases el proper dilluns 28 al Teatre Modern del Prat. Cosa que posteriorment van acordar i ens van comunicar.