Apunts Reunió Comissionat d’ Educació 18.5.17

PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA
1-OposicionsLa CGT demana unes oposicions restringides si algun dia es fa la integració
No n’hi haurà..
2-Integració: en la mesa sectorial d’ensenyament s’ha preguntat respecte aquest tema i el departament diu que no s’ha fet cap pas. Si no es fa res, es treballarà per establir una normativa del personal de l’Ajuntament? Es derogarà el pacte d’homologació i es tornaran a negociar les condicions?
S’està preparant el terreny des de Consorci. No està clar que els docents municipals puguin estar reconeguts com a funcionaris docents. Mentre la integració no es faci, s’hauran d’anar treballant les coses cas a cas.
3-Com funciona l’institut del teatre? Les places es cobreixen amb borsa ajuntament-consorci? Pertany a la Diputació de Barcelona. Com Ajuntament no te informació.
4-Calendari de matriculacióvulnera drets (vacances)de les treballadores de l’Ajuntament. Demanem que es substitueixin les vacances.
Consorci està generant la resposta.
ESCOLES BRESSOL
5-Ràtios. Hi ha noticies que en algunes escoles es baixarà la ràtio el curs vinent. Hi ha un pla o un acord? Està per escrit?
No estan disposats a disminuir la oferta de places bressol. S’ha començat a disminuir ràtios en alguns centres perquè s‘ha ampliat l’escola Tres Tombs, on s’han guanyat 40 places. Aquestes no s‘ofertaran el curs vinent sinó que es baixaran les ràtios en centres on hi ha poc espai i on hi ha molts infants amb NEE. Admet que és un petit gest, però que hi ha la intenció.
6-Oposicions.Concreció de places i calendari. Diu que no depèn d’ell sinó de primera tinència d’alcaldia. Hi ha més de 50 places previstes d’oposició. L’Ajuntament va aprovar que era un servei essencial. No seran el curs 17-18. La CGT informa al Comissionat sobre la disposició 19 del Pressupostos Generals de l’Estat on es limita la contractació d’interins a 3 anys, amb una clara aposta per l’externalització. Més informació: http://www.cgtbarcelona.org/ssab/cop-de-destral-ocupacio-publica/
7-Mesura de 2h1/2 suport educatiu per escrit.
Es farà nota d’aclariment. L’acord està al PLEC
8-Diferència entre interines d’estructura i altres interines. Legalitat d’aquesta diferenciació i conseqüències en quant a drets laborals. Com funcionen les borses. Que es faci un aclariment a les treballadores explicant-ho.
No en te noticia. En principi totes les interines tenen els mateixos drets que les funcionaries. Sempre depèn de les necessitats del servei. En principi que ho demanin, si hi ha una negativa s’estudiaria.
9Mesures NEE(el pla d’ocupació ha sigut insuficient i no eren experts.
Eren 60 treballadores en formació dual. El problema ha sigut el període, que ha acabat al març. S’ha comentat a direcció de centres per veure si el curs que ve es pot millorar. Potser es fa una proposta de que vinguin menys cops a la setmana però durant tot el curs.  
10Situacions de malestar segons quines escoles. Possibilitat d’expressar-ho de manera anònima perquè hi ha por. Existència d’un document-enquesta de satisfacció del centre que existeix a alguns centres, podria ser obligatori. També hi ha queixes que no hi ha un sistema pedagògic unificat i per tant els resultats del test que es fa a substitutes i interines son arbitraris. Esbrinarà si existeix el document d’avaluació d’acollida de les treballadores.
11Formació per contractes de substitució. Hi ha una substituta de tot el curs interessada en una formació que te molt a prop però no la deixen apuntar-se.
No en tenia noticia. A l’impulsem 0-3 es treballaran propostes de millora de condicions laborals. Com per exemple l’adaptació dels llocs de treball per majors de 55. La formació també serà un tema.
12Impulsem 0-3. Les treballadores expressen que tenen por que es vulgui abordar tot (lleure, escoles lliures, mares de dia, grups de criança…) i no s’abordin tots els temes de l’escola bressol.
Al final del procés impulsem 0-3 es publicarà un llibre blanc de la petita infància on hi haurà conclusions i un pla de treball amb tot el que pertoca a bressol municipal en un capítol monogràfic. No renunciarà a fer polítiques públiques respecte les alternatives que ja hi ha. En quant a la petita infància s’ha de replantejar el model perquè no te sentit començar la primària amb 3 anys, potser cal ampliar l’edat d’escola bressol en contra del que proposa l’”ara és demà”. Està previst tenir-ho al desembre, per començar a implementar mesures el curs 18-19.
Hi ha la intenció d’integrar les 5 llars d’infants de la Generalitat. Ara s‘està fent l’estudi, perquè la generalitat vol traspassar-les però no està tant disposada a pagar el que li toca a les escoles bressol. Suposa 3 milions d’euros. Bressol costa uns 60 milions, s’incrementaria el pressupost un 5%.
La CGT demanem estar en aquest procés.
ESCOLES D’ADULTS
13-La mesa de la formació de persones adultes convoca el 27 de maig de 10 a 14 una jornada de debat. Cal fer un canvi substancial. 2 parts 1. Debat sobre el model. 2. Qüestions mes tècniques-laborals. Us convidaran a participar-hi. Comença un  Grup de Treball del Parlament es posa en marxa avui dijous.
L’Ajuntament ha constituït també un grup de treball perquè la FA està abandonada. E vol fer una campanya de dignificació, una jornada per obrir el debat i una prova pilot d’innovació en un CFA. Està coordinat per Margarita Massot.
14-Volen una reunió amb el comissionat per compartir idees. També hi participa la FAVB.
Que s’envii una carta demanant reunió per coordinar tots els col·lectius pel mes de juny.
-No es cobriran les hores lectives que es redueixen amb el pacte. I per tant es redueix l’oferta.
-No es fa cap publicitat de les escoles d’adults.
-Sabem que l’Ajuntament ha encarregat un treball perquè han vingut tècnics a algunes escoles. Diu que no han enviat cap tècnic a les escoles.
VAGA UB
15-Vaga del da 16 de maig, situació dels associats. Quin paper fa el comissionat a Universitats?
L’Ajuntament no te competències. Només sobre sales d’estudis i residències d’estudiants.
La CGT fa entrega de les demandes del professorat en vaga
MUNICIPALITZACIÓ
16– Insistim en la municipalització.
Diu que s‘ha estudiat i no es veu viable.
La CGT insistim en les condicions precàries del personal externalitzat i recordem que vam enviar e-mail amb casos de mala praxis contractual, en concret de l’empresa Aramark, que contradiuen el document de contractació social.
El comissionat s’ho apunta.
ALTRES
              17A Sants, Poblenou i Gràcia famílies que van fer la preinscripció de P3 a la pública, no han obtingut plaça i hauran d’anar a centre allunyat o a concertada! https://santsviu.cat/2017/05/09/sense-places-a-p3/
Diu que en son conscients, però que s’ha reduit la problemàtica un 40% respecte l’any passat perquè s’han obert 6 escoles noves, 3 instituts escola i 1 institut. Es dir 10 centres públics nous. També s’ha optat per pujar les ràtios en centres que s’havia abaixat preventivament per l’augment de demanda a la pública
La CGT pregunta si no s’ha plantejat reconvertir les concertades en públiques.
S’ha plantejat però el que ha passat és el fenomen escola nova 21, que ha permès que la seva matrícula remuntés
             
               18– Protocol detecció radicalitat a centres educatius PRODERAI:
A Barcelona no hi haurà PRODERAI, es dirà PRODERI (Protocol de detecció d’extremismes ideològics).