Carta oberta de les EBM a l’Ajuntament en suport a les cuineres d’AlimentArt. Municipalitzem!

D’ençà l’anunci de l’empresa AlimentArt d’ERTO a les cuineres d’algunes escoles Bressol de Barcelona  el passat 29 d’abril a les 21 h, les 24 cuineres afectades s’han organitzat per defensar els seus drets i denunciar aquesta situació injusta. 
En dos dies han aconseguit mobilitzar el seu entorn per tal de donar a conèixer la seva situació: mentre que a la resta de cuineres d’altres empreses es manté el salari i el lloc de treball, l’empresa AlimentArt decideix aplicar un ERTO tot i la oferta de l’Ajuntament de sufragar les despeses. S’ha demostrat la manca d’ètica d’AlimentArt 
Com a CGT estem al costat de les treballadores i hem denunciat la seva situació.  Us demanem que en feu difusió  També instem a l’Ajuntament que apliqui mesures per protegir les cuineres i que posi sobre la taula la municipalització de tots els serveis públics. 
Ara, les escoles bressol on treballen aquestes cuineres també estan lluitant per les seves companyes i han escrit una carta oberta a l’Alcaldessa i a la Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona a la que com a CGT també ens adherim i que també demanem que compartim i difonguem. 


CARTA PDF

Aquesta és la carta:

Les Escoles Bressols Municipals  L’Aurora, Caminet del Besòs, Can Dragó, Ciutat de Mallorca, El Palomar, El Ralet, El Turó, La Morera, L’Argimon, Leonor Serrano, Les Quatre Torres i El Parc de la Pegaso
Equips directius i educatius dels centres

A l’atenció d’Ada Colau, Alcaldessa de Barcelona, Maria Truñó, Comissionada d’Educació IMEB, i Dolors González, Direcció de Recursos i Serveis Generals IMEB,

Els equip directius i educatius de les Escoles Bressols Municipals  L’Aurora, Caminet del Besòs, Can Dragó, Ciutat de Mallorca, El Palomar, El Ralet, El Turó, La Morera, L’Argimon, Leonor Serrano, Les Quatre Torres i El Parc de la Pegaso  us volem fer arribar la nostra indignació pel que fa a la situació que les nostres companyes de cuina estan patint degut a la decisió per part de l’empresa AlimentArt d’aplicar un ERTO el dia 29 d’abril a les 21 hores. 
Fins llavors ens consta que l’IMEB, així com la resta d’empreses que gestionen el servei d’alimentació als nostres centres de Barcelona, es va comprometre, mitjançant el Decret d’Alcaldia del 23 de març, a indemnitzar els salaris de les treballadores afectades per tal d’evitar l’expedient de regulació temporal d’ocupació que finalment s’ha dut a terme. 
Aquesta decisió per part de l’empresa que gestiona el servei de cuina d’alguns dels nostres centres (L’Aurora, Caminet del Besòs, Can Dragó, Ciutat de Mallorca, El Palomar, El Ralet, El Turó, La Morera, L’Argimon, Leonor Serrano, Les Quatre Torres i El Parc de la Pegaso) és totalment abusiva i injusta, tenint en compte que en un principi la mateixa empresa va comunicar la seva disposició d’evitar l’ERTO davant el compromís de l’Ajuntament de Barcelona de fer-se càrrec de les despeses salarials de les nostres companyes. 
No entenem el perquè d’aquesta dura decisió que perjudica a vint-i-quatre famílies i les deixa en una situació de total desemparament. Decisió que, si bé a nivell legal es pot dur a terme sense cap problema, ja que jurisprudencialment és lícit, des d’una dimensió ètica i de responsabilitat social realment diu molt poc dels gestors empresarials que han arribat a aquesta resolució. 
L’arribada de la insòlita pandèmia provocada per la COVID-19, més enllà de produir una extraordinària emergència sanitària, ha deixat al descobert la fragilitat d’un sistema social ple de mancances, on es fa evident que, tal i com a diversos sectors públics estem denunciant des de fa molts anys, s’han prioritzat els interessos econòmics d’empreses privades que gestionen serveis públics per sobre de la municipalització del mateixos. És un clar exemple d’aquesta precarització salvatge en temps de crisi el de les nostres companyes de cuina, víctimes d’una desprotecció econòmica i social evident.
És per això que, davant d’aquests desoladors i vergonyosos fets duts a terme per part d’AlimentArt, considerem urgent revisar els acords establerts amb dita empresa per part de l’Ajuntament i exigim que revoquin l’ERTO o , en cas contrari, inhabilitar els contractes que l’avalen com a gestora del servei d’alimentació dels centres municipals on té licitacions. Si considerem que la nostra mirada com a servei públic ha de prioritzar la qualitat i la vocació social, no ens podem permetre seguir mantenint convenis amb entitats que  actuen amb total impunitat i manca d’ètica.
Així mateix, creiem imprescindible i ineludible reobrir el debat sobre la remunicipalització dels serveis de cuina, suport i neteja de les nostres Escoles Bressol Municipals. Incidents com el que ara estan patint aquestes vint-i-quatre treballadores no són fets aïllats. Més enllà d’això, formen part d’un modus operandi basat en la precarització, on la inestabilitat i la inseguretat són les protagonistes. I aquestes situacions, lamentablement, fa molt de temps que s’estan produint.
Esperem, en la confiança que aquest Ajuntament dóna valor a la responsabilitat social, que aquestes reclamacions es resolguin favorablement i demanem a l’Ajuntament de Barcelona a respondre a favor dels drets d’aquestes treballadores i de les seves famílies davant la impunitat de l’empresa AlimentArt.
A Barcelona, 1 de maig de 2020


Equips directius i educatius dels centres