Les compareixences al Parlament dels gerents d’ERC i Ciu i la corrupció al Consorci de Serveis Socials de Barcelona

Comunicat Sector Social. El passat 16 de març hi va haver al Parlament de Catalunya les compareixences d’en Ramon Lamiel i Josep Pera, exgerents i càrrecs de confiança del Consorci de Serveis Socials de Barcelona pels partits d’ERC i l’antiga CiU en aquesta entitat pública.

Arran de les seves declaracions, de la informació sortida a premsa i de la resposta de l’Oficina Antifrau que corrobora gran part de les irregularitats denunciades pel nostre sindicat, volem manifestar el següent:

Les declaracions d’aquests dos gerents al Parlament tirant pilotes fora a les preguntes sobre les irregularitats trobades, ens sembla una falta de respecte cap a la ciutadania perquè estem parlant de denúncies molt greus que, per a nosaltres, són declaracions que corroboren encara més unes denúncies de nepotisme, corrupció, portes giratòries i irregularitats a la màxima entitat de serveis socials de Barcelona

D’altra banda, fem públiques noves informacions que confirmen aquesta mala praxi. El Consorci va realitzar contractes irregulars per gestionar els serveis socials públics amb Fundacions que, mentre rebien diferents milions d’euros de les administracions públiques, eren gestionades per destacats empresaris i polítics d’ERC i CiU que es trobaven imputats per corrupció i que eren els tresorers dels comptes d’aquestes fundacions socials. O sia, persones imputades per corrupció han estat gestionant milions d’euros de diners públics destinats a serveis socials.

El gerent del Consorci de Serveis Socials per ERC, el Sr. Ramon Lamiel, va signar per part de l’administració catalana i del Consorci, contractes de gestió de serveis socials per gestionar centres de menors amb l’entitat privada FASI. Una fundació plena de càrrecs del seu partit que tenia com a director general en Ricard Calvo, regidor per ERC a Girona, i qui va haver de dimitir com a director general de la DGAIA per diverses irregularitats. El patró-tresorer d’aquesta Fundació i qui gestionava els comptes durant els primers anys fou el tinent d’alcalde de l’ajuntament de Vic per ERC, per més endavant ser-ne el patró-tresorer en Robert Fauria, alcalde de Sant Hilari de Sacalm per CiU, imputat per suborn, tràfic d’influències, malversació de fons públic i falsificació documental. 

Denunciem com aquesta Fundació va rebre del Fons de l’Obra Social de la Caixa fins a 6 milions 734 mil € durant només els seus primers 5 anys de gestió, i aproximadament 2 milions d’€ durant els dos anys que un polític imputat per corrupció de CiU n’era el tresorer i un altre polític d’ERC com era el Sr Ricard Calvo, n’era el director general.

Denunciem que durant aquesta primera etapa del Consorci, amb el Sr. Ramon Lamiel com a gerent, ha desaparegut tota la informació corresponent pel que fa a la contractació de gestió de serveis socials i contractació de personal. Tanmateix, arran de la nostra entrada al comitè d’empresa, sabem que durant el seu mandat es van contractar de forma irregular exdiputades i exdirectores generals del seu partit amb contractes de fixesa laboral des del primer dia, sense cap tipus d’oposició ni concurs públic, i amb elevats sobresous per sobre de conveni.

D’altra banda, el Sr Josep Pera, gerent per CiU, va incrementar els contractes de gestió de serveis socials del Consorci amb FASI a partir del 2014 a 1 milió i mig d’€ anuals, quan aquesta fundació privada tenia com a gerent al Sr Estanislau Vayreda, membre destacat de CiU i tinent d’alcalde per aquest partit a l’ajuntament d’Olot. O sia, un gerent de CiU a la segona entitat pública de serveis socials del país va signar contractes milionaris per gestionar aquests serveis amb una Fundació privada gestionada per un membre del seu partit.

Denunciem que, tal com va documentar el diari Crític el 2017, aquesta fundació tenia una immobiliària, CASA EQUIPAMENTS SL, propietat de la mateixa fundació per on podia tenir benefici econòmic i que cobrava fins a 5 vegades més per sobre del preu de mercat pel lloguer dels centres de menors que gestionava FASI i que ara sabem que tenia com administrador en Daniel Clivillé, destacat exmembre de CiU que va ser president de la federació d’aquest partit a Barcelona i qui té una altra important empresa d’inversió immobiliària i gestió d’actius a Barcelona. 

Cal destacar que a partir del 2015 el representant d’aquesta immobiliària al Patronat de la Fundació de FASI era l’exconseller d’ERC el Sr. Joan Puigcercós.

També s’ha de ressenyar que al Patronat d’aquesta Fundació hi eren presents nombrosos càrrecs polítics d’ERC i CiU a més de coneguts empresaris com: 

– Joan Castells, empresari, president de la Mútua FIATC i representant de Foment del Treball a la CEOE. 

– Miquel Noguer, alcalde de Banyoles des del 2007 per CiU i actual president de la Diputació de Girona per JuntsxCat, Conseller del Consell d’Administració de la Caixa durant 8 anys i qui ha rebut d’aquesta entitat de 1,35 milions d’€, segons van publicar els mitjans de la Directa i Crític.

– Alcaldes per CiU de Figueres, Bescanó, Santa Coloma i Salt, a més de l’exconseller Santi Vila, així com diferents regidors i membres d’ERC com Joan Puigcercós i Ricard Calvo entre d’altres.

D’altra banda, un altre dels contractes fraudulents que va formalitzar en Josep Pera com a gerent de CiU del Consorci, va ser amb la Fundació Cassià Just, qui té com a president, un exdiputat i exconseller de CiU com el Sr. Josep Lluís Cleries, actualment destacat dirigent de JuntsxCat. Aquesta fundació, segons la seva última auditoria pública de l’any 2017, va tenir un pressupost de 6 milions 452 mil € amb fins a 857 mil € de diners públics provinent de les administracions catalanes, incloent-hi el Consorci. 

Denunciem com aquesta fundació té com a patró-tresorer el Sr Josep Miarnau Montserrat, imputat pel cas 3%, delicte de tràfic d’influències i suborn per obtenir licitacions públiques d’administracions controlades per Convergència i qui és Conseller Delegat de COMSA, multinacional constructora que factura 800 milions d’euros anuals, amb una de les fortunes més riques de Catalunya, (més de 300 milions) i qui es troba als papers de Panamà.

Finalment, com a sindicat denunciem un cop més l’entramat polític-empresarial que sovint es troba enquistat en el tercer sector, on algunes falses fundacions, cooperatives i empreses formen un conglomerat amb polítics dels partits de govern, empresaris sense escrúpols i entitats públiques que gestionen serveis socials, generant-se en el procés de privatització d’aquests serveis situacions de portes giratòries, mala praxi, abús de poder i corrupció que afecten la qualitat del servei, i produeixen un continuat maltractament cap a usuàries i treballadores. 

Per això, reivindiquem que l’únic model vàlid de gestió de serveis socials, allunyat de males praxis, portes giratòries, nepotisme i corrupció que pot garantir els drets socials de tota la ciutadania, és aquell model 100% públic, fiscalitzat i gestionat de forma activa per treballadores i usuàries.

SECTOR SOCIAL CGT ENSENYAMENT – Març 2022