Comunicat del Sector Social de la CGT de Catalunya en relació a la Vaga General Feminista del 8 de març 2021

CGT Sector Social logoLes dones i persones de gèneres dissidents treballadores i precàries del Sector Social de la CGT de Catalunya ens sumem a les reivindicacions del 8M, cridem a la mobilització i a participar de la Vaga General Feminista.

Les treballadores del Sector Social creiem fermament en la necessitat continua de la lluita feminista, és per això que enguany hem considerat adequat remarcar allò que ens mou, no sols per reiterar la necessitat de fer Vaga General Feminista i lluitar per una societat antipatriarcal, sinó també per apostar per la socialització de la perspectiva feminista en l’acció sindical i demés lluites d’organitzacions combatives.

1. Volem combatre el Sistema Patriarcal

El sistema patriarcal és un mal estructural i endèmic, són un conjunt d’ideals i procediments establerts a la nostra societat que, de la mà del capitalisme, oprimeixen i s’apropien de la força productiva de la classe treballadora més precaritzada: dones, persones trans i de gèneres dissidents, dones migrades, racialitzades i amb diversitat funcional.

Vivim en una constant segona línia, el nostre rol continua sent invisible i infravalorat per aquest sistema. En els espais mixtes de participació, hem d’aguantar insults, comentaris i agressions sexistes, actituds violentes com les interrupcions constants i el mansplaining, sense oblidar-nos de la constant cosificació i infantilització a la que aquesta estructura social ens sotmet.

El sistema patriarcal ens maltracta, ens menysprea, ens vol insegures i reprimides a mercè del seu benefici. I aquelles persones que no esteu disposades a revisar-vos per no fer ús dels vostres privilegis en detriment de les nostres llibertats, sou còmplices d’aquesta violència explícita.

2. Denunciem la doble (o triple) explotació laboral a la que hem de sobreviure

La classe treballadora sobreviu a l’explotació i la injustícia constant: generem la riquesa però la regalem als empresaris a canvi d’unes condicions indignes. Però per a les dones, trans i persones de gèneres dissidents, amb diversitat funcional, migrants i racialitzades, aquesta explotació ja habitual que ens afecta com a classe, ens afecta doble o triplement.

La precarietat i inestabilitat de les dones al mercat de treball és una problemàtica real i actual, especialment al sector social: ens acomiaden per quedar-nos embarassades, ens discriminen en els processos de selecció per estar en “edat fèrtil”, se’ns nega poder accedir a càrrecs de responsabilitat i a espais de presa de decisions (el famós sostre de vidre), ens precaritzen
cobrant un 23% menys que els homes cis, tot tenint en compte que som nosaltres les que cotitzem menys perquè som les que reduïm les nostres jornades per fer els treballs de cures a
casa, i les que agafem jornades parcials, i, a més, pretenen que normalitzem els contractes basura d’Obra i Servei mentre s’omplen la boca de parlar de perspectiva de gènere a cada
subvenció demanada per qualsevol Fundació o empresa del sector social privat.

Ho sabem des de fa temps però són pocs els canvis que es poden veure al respecte.
A l’actualitat, la precarització dels sectors més feminitzats és innegable i palpable.
Paradoxalment, essent aquests treballs considerats de primera necessitat i essencials en la vida de les persones, com la COVID-19 ens ha permès veure.

La precarietat té rostre de dona, de migrada, persona trans o racialitzada. I perquè ho veiem cada dia,

ENS SUMEM A LA VAGA GENERAL FEMINISTA.

Organitzem-nos als barri o pobles, als centres de treball i als sindicats.
Organitzades som imparables!

VISCA LA LLUITA FEMINISTA!

CGT Sector Social logoSector Social CGT Ensenyament

fedensecat-genere@cgtcatalunya.cat – sectorsocial @cgtcatalunya.cat –
@sectorsocialCGT