COMUNICAT DELS SINDICATS DE LA JUNTA DE PERSONAL DOCENT DE TARRAGONA SOBRE L’OBERTURA DE CENTRES

Benvolguda comunitat educativa,
Els sindicats de la Junta de Personal Docent dels Serveis Territorials d’Educació de Tarragona ens oposem a l’ordre d’obertura dels centres educatius dels territoris que entren en fase 2 de desconfinament, davant l’evidència que no s’han abocat els recursos necessaris per preservar la seguretat de la comunitat educativa.  
Aquesta mesura, absolutament precipitada i imposada sense la previsió necessària, està fent augmentar el neguit dels equips directius, del personal docent i de la resta de la comunitat educativa i alhora, cada dia que passa, es fa més evident que tampoc garanteix el dret a l’educació amb seguretat.  
La falta de recursos, acompanyament i concreció per tal d’executar les mesures de prevenció i protecció en els centres continua fent-se palesa per part de l’administració i així es va mostrar en la plenària del Comitè de Seguretat i Salut dels Serveis Territorials de Tarragona celebrat aquest 26 maig després que la part social sol·licités la convocatòria.
Aquests fets han estès la sensació d’abandonament i menysteniment cap als centres educatius. S’ha abocat als equips directius a l’elaboració de plans d’obertura dels respectius centres sense cap formació prèvia, ni assessorament ni suport tècnic. Uns centres que han estat treballant durant tot el confinament, garantint l’acompanyament a l’alumnat i intentant evitar que les desigualtats educatives s’eixamplessin i s’accentuessin. Volem transmetre a tota la comunitat educativa que aquesta decisió és fruit d’una voluntat política i es podia haver evitat,   existeixen altres alternatives a la imposició de les instruccions unilaterals enviades pel Departament als centres educatius.
Un cop més, el Conseller ha pres decisions des del seu despatx, de forma aliena a la realitat i necessitats dels centres. Considerem que aquestes decisions són agosarades i que poden implicar greus conseqüències. Per aquest motiu, manifestem, de manera unànime, la nostra ferma oposició al retorn a les aules en aquestes condicions. Sr. Bargalló, li demanarem responsabilitats, davant de qualsevol incidència, pel que considerem unes mesures irresponsables i, en cap cas, consensuades amb els representants dels treballadors i treballadores dels professionals de l’educació. 
Els sindicats de la junta de personal no podem admetre que malgrat que el personal docent ha donat una resposta educativa a la situació de pandèmia abocant tots els recursos personals necessaris i havent-se d’adaptar a les contínues incerteses emeses per part de la Conselleria d’Educació, ara se l’obligui a treballar posant en risc la seva salut i la de l’alumnat. 
El conjunt de sindicats hem manifestat repetidament el nostre acord a reobrir els centres educatius, amb les mesures de seguretat necessàries, per tal de cobrir  les actuacions  imprescindibles: preinscripcions, proves molt concretes i acompanyaments personalitzats en cursos de final d’etapa.
Els centres s’obriran amb moltes qüestions per resoldre. Tenim garanties que els plans d’obertura elaborats pels centres sense haver disposat d’assessorament tècnic podran donar crèdit del compliment de les mesures de prevenció i protecció? Tenim garanties que el personal dels centres que es reincorporarà dilluns presencialment  ha pogut conèixer les  mesures a aplicar per evitar el risc de contagi? Tenim garanties que els centres gaudiran dilluns dels materials i equips de protecció per poder iniciar la seva activitat sense cap mena de risc?  Es tornarà a repetir el que ja ha passat amb les connexions i tauletes que havien d’arribar a l’alumnat més desafavorit i que, en molts casos, encara l’esperen? 
Davant de tot aquest despropòsit demanem a les direccions dels centres educatius de Tarragona que prioritzin la salut de les persones i es replantegin l’obertura o limitin al màxim l’atenció presencial si no poden complir amb les mesures de seguretat enfront de l’exposició al Covid19.
Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denunciïn qualsevol situació irregular o que pugui afectar la seva seguretat i la del seu alumnat, davant els/les referents sindicals i/o delegats/des de salut amb la major celeritat possible, ja que ens responsabilitzem a prendre les mesures adients per demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar. 
Així mateix, ens posem a la seva disposició per exigir al Departament el compliment de les seves obligacions com a ens responsable del Servei Públic d’Educació, tant pel que fa a l’acompanyament dels centres educatius, en l’elaboració dels plans d’obertura com per a dotar-los dels recursos necessaris per a la seva implementació. En el cas que aquestes exigències no siguin ateses, els sindicats estem a disposició de la comunitat educativa per ajudar-la a prendre les accions que considerin oportunes.
Demanem al Consell Escolar de Catalunya, com a màxim òrgan de representació del Sistema Educatiu Català, que analitzi el contingut i  la implementació del Pla de Reobertura elaborat pel Departament.
Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa, expressar el nostre reconeixement al conjunt dels docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant aquesta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos!
JUNTA PERSONAL DOCENT TARRAGONA

USTEC                      CCOO                       ASPEPC                        CGT                         CSIF