[Comunicat] Vaga general indefinida a la residència Joan XXIII

Avui 18/05 la secció sindical de la CGT de la residència Joan XXIII per a persones amb discapacitat intel·lectual ha començat una vaga indefinida en el seu centre de treball per reclamar una millora salarial després d’una pèrdua de poder adquisitiu proper al 20% en els darrers quinze anys.

La nostra feina és una feina de cures que es caracteritza per donar suport a un col·lectiu vulnerable i sense veu. Tant és així que durant la pandèmia vam ser un dels serveis essencials per garantir la continuïtat del servei. En aquest sentit, volem deixar clar que la nostra tasca professional ha estat sempre oblidada i menyspreada i és també per això que avui hem decidit dir prou. La major part de la plantilla està sota el llindar de la pobresa i aquesta realitat és intolerable. La nostra pobresa és la prova de la postergació del nostre sector. Per oferir un bon servei als nostres residents és imprescindible que les treballadores puguin viure amb dignitat.

També volem visibilitzar que la nostra precarietat no acaba només en la qüestió salarial sinó que es manifesta en uns serveis mínims del tot abusius que a la pràctica no ens deixen exercir el nostre dret a fer vaga: segons el decret del departament de treball que regula els serveis mínims, hem de treballar com en un dia festiu que és igual al que fem cada dia.  ¿Com podem defensar-nos i reclamar els nostres drets si quan fem un vaga totes hem d’estar al centre treballant? Si fer vaga no canvia res, vol dir que L’Onada serveis ha estat prestant uns serveis de mínims durant aquests darrers anys i que, per tant, és l’empresa gestora la que ha estat fent una vaga encoberta per assegurar el seu benefici econòmic en detriment de la qualitat del servei i del nostre dret col·lectiu a convocar una vaga. Lamentablement, aquesta és la realitat de tot el sector i és per això que la nostra veu mai ha estat escoltada.

Estem fartes que siguin polítics o empresaris els qui parlin de la nostra realitat, en el nostre nom. Estem fartes de postergar els nostres drets per garantir beneficis econòmics d’empreses que any rere any tanquen balanços milionaris i no paren d’expandir el seu negoci al sector de les cures. Estem fartes, també, de sindicats majoritaris que pacten convenis a la baixa amb pujades salarials insignificants i pèrdua sistemàtica de drets.

Volem recuperar la nostra veu, volem dignificar el sector i a les seves treballadores, volem que la vida digna de les nostres residents comenci també amb la vida digna de les professionals del sector. Les cures no poden ser un negoci: el dret col·lectiu a ser ateses dignament no pot estar mai trepitjat pel dret de les empreses a lucrar-se a costa del nostre esforç. És per això, que la nostra vaga és indefinida, ja que no tenim res a perdre.

Per tot això demanem al departament de drets socials que formi part de les negociacions amb L’Onada serveis per portar a terme una sortida que garanteixi la nostra dignitat professional i convidem també a totes les treballadores del sector a donar suport a la nostra vaga indefinida.

Comitè de vaga Joan XXIII. Secció Sindical CGT-Joan XXIII