Coordinacions digitals en lluita! La vergonya de la transformació digital als centres educatius

Coordinacions digitals de centres educatius públics de Catalunya en lluita.

Després de la jornada laboral, hi ha docents que encara treballen, sense rebre cap compensació horària, econòmica ni reconeixement laboral. Docents amb vocació que sacrifiquen la seva vida personal i familiar per aconseguir que la Generalitat de Catalunya pugui posar-se la medalla de la transformació digital dels centres, en el marc de la UNESCO, l’OCDE i la Comissió Europea. Aquests docents són els coordinadors i coordinadores digitals dels centres educatius. 

Persones que no són tècnics informàtics, sinó docents, que desenvolupen la seva tasca pedagògica de tutors/es, especialistes d’alguna matèria, coordinadors/es de cicle, i alhora, es passen hores mirant tutorials per aprendre a fer reparacions d’equipaments informàtics del centre en el seu temps lliure, que dediquen caps de setmana a actualitzar l’inventari d’equipaments o que es passen tardes senceres reestablint dispositius per a la reassignació a l’inici o al final de curs. Docents que pateixen ansietat perquè han d’atendre al seu grup/classe alhora que han de solucionar la connexió WIFI del centre. Aquests docents també assisteixen a formacions, fora de l’horari laboral, sense compensació horària ni retributiva. Formacions que afegeixen tasques amb multitud d’aplicatius que es van incloent cada vegada que hi ha una nova iniciativa del Departament d’Educació. Des de la gestió dels inventaris, incidències amb equipaments, gestió de les xarxes de connexió, consoles d’administració i moltes altres. La sensació unànime és una barreja entre abatiment i ansietat. 

Un càrrec que no està remunerat ni reconegut en alguns casos i, si ho està, la remuneració econòmica és ridícula. Amb el recent increment salarial, aquesta responsabilitat té un preu de 83,55€/bruts mensuals sempre i quan no es tingui un altre càrrec de responsabilitat al centre. En aquest cas, només es cobra el càrrec de més alta remuneració. En el cas d’algunes escolars rurals, el càrrec ni tan sols està reconegut, però les tasques es desenvolupen igualment. Treballar sense cobrar només té dos sinònims: voluntariat o esclavitud. La vocació de les persones coordinadores digitals és la vergonya de la transformació digital dels centres educatius.

Grup de Coordinadors/es Digitals en Lluita (731 membres i creixent) coordinadors.digitals.catalunya@gmail.com