Davant l’anunci de tancament de l’Escola Cervantes

cgt_ensenyament_lleida_davant_tancament_escola_cervantes.pdfJa fa uns quants anys que la política de les retallades del Govern de la Generalitat ens roba línies d’infantil i ens tanca escoles públiques. La crisi econòmica es va fer servir per perpetrar les retallades més dràstiques en la sanitat i l’educació. Enguany, com no podia ser d’una altra manera, des del Departament Territorial de Lleida, amb Carles Vega al seu capdavant, s’ha decidit fer com qui sent ploure i tirar pel dret i ja han anunciat que de manera progressiva tancaran l’escola pública Cervantes de Lleida, iniciant el procés de desmantellament deixant d’oferir places de P3 de cara al curs vinent. Procés que també viurà l’escola Àngel Guimerà de Balaguer de manera paral·lela.

El Departament argumenta dos motius bàsics per justificar tal aberració. Una és que ha baixat la natalitat i l’altra és que volen acabar amb la segregació escolar a Lleida. Des de CGT Ensenyament Lleida no ens creiem aquesta farsa i volem manifestar el nostre rebuig a aquesta decisió absolutament política. Anem a pams.

Primer de tot, ja fa anys que reclamem que la reducció de la natalitat es tradueix en la disminució de les ràtios. En canvi, el Departament opta pel tancament. No cal ser un gran expert per entendre que amb un número menor d’alumnes es podrien atendre millor les seves necessitats, millorar la inclusivitat i la qualitat pedagògica. És evident que a l’Escola Cervantes també li afecta la baixada d’alumnat i seria el moment de veure’s beneficiada per la configuració de grups més petits. Però no, el govern de torn, aquesta vegada ERC ha decidit tirar pel dret. I ja coneixem el recorregut, quan s’anuncia el tancament dels grups de P3, i malgrat la feina impecable dels i les seves mestres, l’escola mor. Les famílies ja hi perden la confiança, i és clar, en cas que hi portin germans més grans, és molt probable que els acabin matriculant a l’escola on podran anar amb els germans petits, és una qüestió pràctica.

El Departament també justifica que el tancament de l’escola Cervantes afavorirà la reducció de la segregació escolar. Argument que ens provoca una suor freda. No ens podem creure que hagin obviat les suggerències del Síndic de Greuges per afavorir la reducció de la segregació i hagin optat pel tancament. Se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou. Si realment volem acabar amb la segregació escolar a Lleida proposem una sèrie de mesures: eliminar l’escola concertada; deixar de subvencionar les escoles que segreguen per sexe; deixar de permetre la lliure elecció de l’escola pública a les famílies que perpetuen les escoles d’elit enfront els guetos escolars i que estratifiquen encara més la nostra societat; que l’Ajuntament de la Paeria i el Departament d’Educació posin els recursos econòmics i humans necessaris per tal que, a través de l’IME i amb l’ajuda d’un grup de treball per l’equitat i la cohesió, s’acabi definitivament amb la segregació escolar a la ciutat de Lleida; engegar una campanya des de l’administració per prestigiar l’escola pública i potenciar-hi la matriculació, sobretot en els centres on la segregació és molt alta.

Tancar l’escola comportarà matar definitivament el barri. El Centre històric de Lleida ha patit un procés de deteriorament intencionat (típics processos gentrificadors) i les administracions de torn l’han abandonat a la seva sort. Quan diem que l’escola a part d’educar ha de fer una funció social, l’Escola Cervantes n´és un clar exemple. Pregunteu al claustre les tasques que han de fer i ho descobrireu. Sabem que si es tanca aquesta escola estem abocant a molts infants a la no escolarització, o a que se’ls enviï a altres escoles de la ciutat, provocant desarrelament al barri. Però voleu dir que els enviaran als Maristes, Episcopal o a Ciutat Jardí? O aniran a omplir places a escoles ja de per sí altament segregades?

D’altra banda, també ens preocupa la situació laboral de totes les companyes i companys que estan treballant ara mateix. Què passarà amb ells? Des d’Educació prometen que tindran prioritat per escollir escoles. Donen molles i encara hem d’estar agraïts. Aquesta decisió presa de manera unilateral és una falta de respecte cap a la professionalitat dels mestres. Primer, perquè no se’ls ha escoltat, i després perquè és una decisió que no valora la tasca educativa i social que fan dia rere dia.

Entenem que aquesta aposta respon a interessos polítics l’objectiu dels quals és degenerar, denigrar i malbaratar l’escola pública per justificar en un futur les injeccions de capital als centres concertats i seguir perpetrant, d’aquesta manera, la privatització de l’ensenyament.

Per tant, com a sindicat d’Ensenyament de CGT Lleida volem fer palès el nostre rebuig més absolut al tancament de l’Escola Cervantes i l’Escola Àngel Guimerà de Balaguer. Ens hi trobaran de front i dempeus. Des de CGT Ensenyament Lleida fem una crida a tota la comunitat educativa de l’ Escola Cervantes (i Àngel Guimerà) i de Lleida (i de Balaguer), als sindicats d’ensenyament, a la FAPAC-Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, a les associacions de veïns i veïnes i altres col·lectius del Centre Històric Lleida (i de Balaguer) i a l’Ajuntament de Lleida (i Ajuntament de Balaguer) per fer una trobada i organitzar la lluita i defensa de l’escola pública i aturar aquests tancaments.

És hora d’assentar les bases d’un model educatiu públic i anar enretirant les subvencions públiques pels alumnes matriculats a P-3 a totes les escoles concertades properes als barris, pobles i/o espais on baixa la natalitat.

I, finalment, convé saber i tenir present que mentre s’esmolen les tisores per retallar més grups a l’educació infantil pública se segueixen mantenint els concerts amb aquells centres, molts ells considerats d’elit, que segreguen l’alumnat per sexes: 180M d’euros de diner públic s’han desviat en els darrers anys per sostenir 16 centres educatius vinculats a l’Opus Dei.

Per acabar, des de CGT Ensenyament Lleida volem enviar una abraçada enorme als companys i companyes del claustre i a tota la comunitat educativa de les escoles Cervantes de Lleida i Àngel Guimerà de Balaguer.

NI UN PAS ENRERE!
L’EDUCACIÓ NO ÉS UNA MERCADERIA!
NO AL DESMANTELLAMENT DE L’ESCOLA PÚBLICA!

Lleida, 19 de gener de 2020

CGT ENSENYAMENT LLEIDA

image_pdfimage_print