Davant les greus agressions racistes a Canet i Castelldefels contra infants i adolescents no acompanyats d’origen estranger

web_davant_les_greus_agressions_racistes_a_canet_i_castelldefels_contra_infants_i_adolescents_no_acompanyats_d_origen_estranger.pdf

DENUNCIEM:

 • L’increment del racisme i xenofòbia arran l’estigmatització de la migració jove, i del col·lectiu d’infants i adolescents sense referent adult d’origen estranger mal anomenat MENA’s. Un increment de racisme i xenofòbia que acompanya als Centres de Menors Residencials d’emergència social allà on van. Totes tenim la nostra part de responsabilitat: mitjans de comunicació per estigmatitzar aquests infants i adolescents; societat civil organitzada que està fallant en crear xarxes de suport mutu i certa pedagogia sobre aquest nou fenomen migratori que com la migració adulta ve per quedar-se; Fundacions i falses cooperatives que són pura patronal del sector social i que es lucren amb diner públic i amb la misèria i la precarietat de moltes; una extrema dreta que torna perquè mai va marxar i cerca caps de turc amb una part de la població que és la més vulnerable i no pot defensar-se.
 • La greu ineptitud i “les llàgrimes de cocodril” de la Generalitat, diputats, membres del govern i DGAIA condemnant els fets, quan ells són part del problema, creant situacions de greu vulnerabilitat i d’explosió social vers aquests infants, amb l’existència de centres de menors de fins a 100 places, sense la possibilitat de poder desenvolupar cap treball educatiu, i on les professionals hem de fer un treball purament assistencial, incomplint la normativa sobre infància a nivell nacional, estatal i internacional, situació reiteradament denunciada pel Síndic de Greuges. Amb l’agreujament i la manca de recursos econòmics, materials i humans per fer front a la protecció d’aquests adolescents. Fa anys que la DGAIA es troba desbordada, amb centres sobreocupats i amb una problemàtica creixent de violència estructural a causa de que són llocs que funcionen com magatzems d’infants sense que les professionals puguem fer un treball educatiu, individualitzat i coherent: barrejant tipologies i edats; amb infants amb problemes de salut mental, conductes violentes i problemes de consum de tòxics; amb infants de curta edat que copien per mimetisme conductes de risc sense que les educadores socials puguem evitar-ho; amb freqüents agressions greus entre infants i cap a les professionals. On han augmentat exponencialment els conflictes i agressions (fins i tot amb armes blanques) envers els professionals i entre els propis joves.
 • La doble moral amb la que intervé la DGAIA i la Generalitat, ja que afirma que vol acollir però no posa els recursos necessaris per fer-ho, creant una doble victimització per aquests infants i adolescents per la seva condició de migrants, i exposant-los a ser carn de canó de l’extrema dreta que campa amb total impunitat pels nostres carrers.
 • La manca de transparència i control en l’obertura de centres per respondre a l’emergència social que està enriquint a empresaris sense escrúpols:
  • Amb centres gestionats per fundacions privades amb ànim de lucre, sovint integrades en les patronals ECAS i FEDAIA, sense una correcta supervisió per part de la DGAIA de les seves línies educatives ni d’un ús correcte dels diners públics que se’ls dona.
  • Adjudicació “a dit“ i sense licitacions públiques de la gestió d’aquests nous centres, residències i fins i tot d’albergs de colònies amb monitors i no Educadores Socials, i sense mediadors, psicòlegs, pedagogs, talleristes, escolarització, alfabetització, ni recursos de cap tipus.
  • Amb un racisme i xenofòbia d’un govern que està llançant centenars de joves migrants sense referent adult cap a una llei d’estrangeria molt restrictiva, poc acollidora i racista abans que la llei de protecció a la infància. Als 18 anys, en aquests nois se’ls dóna un entrepà i se’ls fa fora del Centre sense cap tipus de recurs social, laboral ni educatiu abocant-los a una greu situació de precarietat social.

Front aquesta greu situació DEMANEM que es prenguin mesures de manera urgent per:

 • Respectar els drets de tots els infants i adolescents, indiferentment del seu origen, i protegir-los realment com marca la llei.
 • Protegir la tasca de les treballadores i els treballadors del sector social i respectar els seus drets laborals (en especial en relació a la salut laboral) i la seva dignitat professional.
 • Fer efectiu un sistema de protecció a la infància que doni resposta a la realitat que vivim i dotar-lo dels recursos humans, materials i econòmics necessaris.
 • Fer pedagogia a les poblacions on arriben aquests infants i adolescents per crear xarxes d’acollida, de suport mutu, i construir una integració real en els seus barris.
 • Perseguir des del govern l’extrema dreta existent allà on es faci present i molt especialment al voltant d’aquests centres de menors, i deixar d’emparar i protegir una extrema dreta cada cop més present als nostres barris i ciutats, i alhora deixar d’estigmatitzar persones i adolescents pel seu procés migratori, origen i aspecte tal i com fa sovint la policia catalana i espanyola.

SECTOR SOCIAL CGT ENSENYAMENT