Denunciem AlimentArt per enviar les seves cuineres a l’ERTO.

Pensàvem que la qüestió dels ERTOs a cuineres i suport educatiu s’havia solucionat. Gràcies a la lluita sindical i l’organització de les treballadores es va aconseguir aturar els ERTOs amb la publicació del Decret d’Alcaldia del 23 de març.
I així és encara per totes les cuineres excepte per vint-i-quatre. Vint-i-quatre cuineres tenen la mala sort d’estar contractades per una empresa que ha decidit, el 29 de abril a les 21 h, amb nocturnitat i traïdoria, tramitar un ERTO. Aquesta empresa és AlimentArt , que de vegades es fa dir Servei d’Apats, i que forma part del conglomerat empresarial Mediterranea de Cátering SL.
Davant la sorpresa i indignació de la notícia, les cuineres s’han posat en contacte amb nosaltres. Immediatament hem escrit a l’Ajuntament i a l’IMEB per veure si havia canviat quelcom pel que fa al Decret d’Alcaldia que assegurava a les empreses el pagament dels salaris i el manteniment dels llocs de treball.
Ens han informat que l’empresa mai havia signat l’acta de l’acord que la comprometia a mantenir les treballadores contractades a canvi de ser sufragat el cost per l’Ajuntament. I que el dimarts l’empresa AlimentArt comunicava a l’IMEB la seva decisió d’enviar totes les seves treballadores a l’ERTO, al·legant que l’aclariment que havia publicat la Generalitat no assegurava els salaris. Des de l’Ajuntament es va insistir que l’Ajuntament sí que pagaria i que preval el Decret d’Alcaldia del 23 de març, i que les 24 treballadores de les escoles bressol de BCN afectades res tenen a veure amb la Generalitat. AlimentArt però, va contestar que era una decisió presa des de la central de Madrid, i que no els importava aquesta concreció, al·legant que no volen discriminar unes treballadores d’altres.
Denunciem en primer lloc el cinisme de l’empresa per aquesta resposta, i denunciem la mala fe de l’actuació d’AlimentArt que envia a ERTO a les treballadores podent evitar-ho atès que l’Ajuntament pagava les despeses. Malauradament, el Decret d’Alcaldia no obliga a les empreses a no fer ERTOs.
Ara les 24 cuineres deixaran de cobrar i, tal com estan les coses, a saber quan cobraran l’atur. Qui pagarà les seves factures?, el seu lloguer?, el seu menjar? Amb una feina ja precaritzada que no permet tenir estalvis. A més a més segurament no cobraran fins el juny i els descomptaran la meitat del salari de març  que les van pagar perquè el ERTO te caràcter retroactiu.

Un altre cop també, és un sector altament feminitzat que es veu menystingut i desemparat. Un altre cop també, veiem que les macroempreses no contemplen l’ètica i que trepitjen i trepitjaran les treballadores per no perdre beneficis. Un altre cop doncs es fa palesa la necessitat de tenir uns serveis públics de veritat, de gestió directa.
Exigim: 
1. El pagament immediat a les cuineres per part d’AlimentArt. 
2. L’aplicació del Decret d’Alcaldia com a norma més favorable per les treballadores.
3. Cancel·lació del conveni de l’Ajuntament amb AlimenArt per vulneració de drets de les treballadores. 
4. La contractació directa per part de l’Ajuntament de les persones afectades. 
Instem a l’Ajuntament de BCN, una vegada més, a municipalitzar els serveis públics, pels drets laborals i per uns serveis de qualitat per tothom.