Des del lleure també diem NO a l’inici del curs vinent el 5 de setembre

Verónica Landa a esquerradiari.cat. Les treballadores del lleure educatiu també ens volem sumar a la vaga convocada de manera unitaria per els sindicats d’ensenyament. Diem no a l’inici del curs el 5 de setembre com imposa la Generalitat i lluitem per acabar amb la precarietat que ens fa patir al nostre col·lectiu des de l’administració i la patronal.

Els sindicats d’educació, de manera unitaria, convoquen cinc dies de vaga el mes de març per exigir que el curs vinent no comenci el 5 de setembre. Així ho han fet públic a través d’un comunicat pocs dies després d’ocupar la conselleria d’Educació i rebutjar la negativa del conseller Cambray en la reunió que van aconseguir-li imposar.

A més, la vaga unitària es convoca també per exigir altres reivindicacions de la comunitat educativa dels últims anys que han sigut ignorades desde l’administració. La reducció de ràtios estructurals, l’estabilitació del personal interí o l’increment del personal de suport per atendre la diversitat són qüestions que des de la comunitat educativa continuen exigint, a les quals, des del lleure educatiu afegim: prou externalització, per la contractció del personal de lleure educatiu directament per les administracions públiques!

Com assenyalen en el comunicat dels sindicats d’Ensenyament USTEC, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps, CGT Ensenyament, Feusoc i UGT, la imposició de començar el curs vinent el 5 de setembre, ha sigut la gota que fa vessar el got ple de sobrecàrrega, de jornades interminables, de ràtios amb 30 alumnes, de les interines en frau de llei, de la gestió de la covid a les escoles. Per això, des dels sindicats fan una crida al conjunt dels treballadors i treballadores a organitzar-se als centres educatius i secundar la vaga que en els propers dies anunciaran.

Per a les treballadores i treballadors del lleure educatiu aquesta nova mesura imposada per la Generalitat sense tenir en compte la comunitat educativa també suposa un atac a les nostres condicions.

Diuen que un cop acabades les classes, els nens i nenes podran quedar-se al menjador a les activitats extraescolars, és a dir, que ens encarregarem les treballadores del lleure. Actualment, tenim unes condicions de precarietat tal que ens veiem obligades a agafar diferents feines per poder arribar a final de mes.

Tenim a Fundesplai, que ofereix jornades de monitor de suport de necessitats especials de 5 hores a la setmana; es a dir, per treballar 1 hora al dia!. I Fundesplai, juntament a la Pere Tarrès o Barnalleure, són algunes de les grans empreses que tenen gairebé el monopoli del lleure educatiu. Són empreses privades que gestionen un servei públic tan necessari com el lleure i l’educació. I dic necessari perque sense nosaltres, les escoles no funcionen. Som les que fem les acollides pel matí, les que fem les extraescolars, les del suport educatiu a classe, les que vigilem el menjador i l’hora del pati. Fem més hores de les que ens toca i no les cobrem.

Qui és farà càrrec d’aques nou calendari? Tindrem un contracte al setembre i després una reducció d’hores unilateral? Continuarem amb unes plantilles totalment mínimes per a aquestes noves activitats que es sumaran a les que ja tenim ara mateix?

Aquesta nova mesura profunditzarà la precarietat de tots i totes nosaltres, i està molt lluny de les reivindicacions que tenim des del sector del lleure. Per això, es necessari que des del lleure educatiu donem suport a la vaga, les mobilitzacions i les reivindicacions dels companys i companyes d’Ensenyament, i incloure les nostres reivindicacions específiques per lluitar contra empreses com Fundesplai, alhora que plantegem la necessitat d’internalitzar el sector del lleure educatiu.