Mobilitzem-nos pel català i per tots els atacs a l’educació pública

La sentència del Tribunal Suprem, que obliga a la Generalitat a implantar el 25% de les classes en castellà, amenaça amb trencar el consens social guanyat, ara fa trenta anys, respecte a l’ús del català a l’escola pública. Una vegada més, l’Estat espanyol, fent servir un poder judicial fortament polititzat, posa pedres sota les rodes del procés d’immersió i normalització lingüística del català.

Aquest model ha servit perquè el català funcioni com un element aglutinador de la diversitat cultural que hi ha als centres escolars. Perquè els fills i filles de la classe treballadora, independent d’on vingui la seva família, disposin de les mateixes oportunitats lingüístiques. Ha servit també per protegir el català i impulsar el seu ús. El problema de la immersió lingüística a l’escola catalana ve de lluny però: la manca de recursos i l’infrafinançament crònic que pateix l’escola pública catalana, n’és la causa primera. I a aquesta manca de recursos cal sumar-li la segregació escolar que produeix el model de doble xarxa, amb l’escola privada concertada que, finançada amb diners públics, no acull la diversitat cultural com ho fa l’escola pública, finançada insuficientment. Des de la CGT seguirem reivindicant i lluitant per a la defensa del català, per aconseguir una immersió lingüística real, i per això cal que el departament es comprometi a: no acatar la sentència del 25%, aturar la proposta de flexibilització de l’ús del català als centres educatius, plantejada al nou currículum, abaixar les ràtios i més Aules d’Acollida, anul·lar l’actual ponderació de la complexitat socioeconòmica dels centres educatius que es tradueix en una retallada dels CMC; formació gratuïta i continuada del personal docent i una revisió dels concerts a les escoles privades que posen taxes encobertes i segreguen cultural i econòmicament.

Ara bé, amb la conjuntura actual del degoteig constant i sense descans d’atacs directes a l’Educació Pública, al més pur estil de la Doctrina del Shock, cal reaccionar i organitzar-nos. Els atacs són múltiples i tenen una clara intenció, destruir el sistema públic d’ensenyament, avançar cap a la privatització tant de la gestió de personal com de recursos. Des de la CGT creiem que cal organitzar-nos per aconseguir una mobilització -vaga- contundent amb una mirada globalitzada on es reivindiqui també: l’estabilització de les interines, la reducció de les hores lectives a 18/23, la derogació del Decret de Plantilles i el Decret de Direcció per retornar la perduda democràcia als centres, la modificació de la proposta del nou currículum, la negociació del nou horari, la desconcertació de l’escola privada i evidentment la lluita per la immersió lingüística protegida dels atacs de l’Estat Espanyol i amb una defensa clara del Govern Català.

FARTES DELS MÚLTIPLES ATACS A LES DOCENTS I A TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA PER PART DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ. 

JA N’HI HA PROU, ORGANITZEM LA RESPOSTA.

El català a les escoles no es toca