Diem NO a l’avançament del calendari a les escoles bressol municipals de Barcelona.

Ja és un fet, l’administració ha tirat pel dret i ha decidit avançar el calendari escolar de les escoles bressol, malgrat l’oposició de la part social i la falta de coherència pedagògica de la proposta. Tal com us avançàvem en el darrer post, en l’anterior taula de negociació es va demanar una moratòria per poder negociar el canvi de calendari i acordar les millors condicions d’acord amb les necessitats del 0-3. Tancàvem la mesa amb la sensació que tot estava decidit i que no s’escoltaria a la part social.

Finalment, el dimecres passat, s’ha publicat el nou calendari. Després d’exposar tots els contres d’aquesta intenció de canvi, el comunicat anuncia l’avançament del calendari pels infants el dia 8, les treballadores comencem el dia 4.

L’administració amb aquest comunicat dona per fet que amb quatre dies és suficient preparar un curs. Totes sabem que en calen més dels que ens han imposat. Aquesta decisió s’excusa amb el reclam que va fer la part social i les direccions demanant més dies no lectius per poder iniciar el curs, donant a entendre que és una decisió conjunta i de conformitat, res més lluny de la realitat!

A més a més, sense valorar el que suposa per un infant començar en divendres previ a un pont de tres dies. Una vegada més l’administració pren decisions sense tenir en compte l’opinió de les persones que ens dediquem a la petita infància i, així, devaluant la nostra professionalitat i experiència, per tal d’oferir el titular de què “les escoles bressol de l’Ajuntament de Barcelona avancen el calendari escolar” com ja diversos diaris n’han fet notícia.

El fals regal d’establir el dia 15 com a no lectiu, sembla que dona resposta a les dificultats per tancar el curs i poder fer formació que fa temps denunciem… aquesta mesura continua sent insuficient. Com en un dia es pot valorar tot un curs, deixar els materials enllestits i iniciar el següent sense els equips definits com és habitual a l’IMEB? A més a més, sembla que amaga les intencions de què acabi sent compensatori i doni peu a avançar més l’inici de curs els propers anys.

Des de la CGT volem expressar el nostre malestar i disconformitat en la presa d’aquesta decisió i en la manera en què s’ha fet, unilateralment, amb afirmacions ambigües que obren la porta a pensar que ha estat fruit d’un acord amb sindicats, quan en l’anterior mesa va haver-hi una oposició total a la proposta. Al mateix temps, a què des de les direccions estiguin conforme amb l’avançament, quan totes sabem que això suposa un desgavell organitzatiu pels centres i la impossibilitat de poder començar el curs amb uns mínims preparats.

No volen equiparar-nos al calendari de la generalitat segons l’article 2 de l’Ordre EDU/133/2023? Aleshores anem a totes, les llars d’infants gaudeixen de 4 dies de lliure disposició al llarg del curs, així com el conservatori i les escoles de música que gestiona l’IMEB, a nosaltres ens equiparen l’inici de curs, però continuem amb 3 dies de lliure disposició. I què passa amb els darrers dies del calendari? En lloc de fer veure que ens donen molletes, caldria plantejar un calendari com el de les escoles de la generalitat i disposar de les dues setmanes de juliol tancar el curs, organitzar el següent i formar-nos.

Aquesta és una de les moltes decisions que s’estan prenent des de l’administració i que ens afecten de manera molt directa, no ho podem permetre! És per això que continuarem lluitant, buscant les maneres d’aconseguir un calendari més coherent i just per poder garantir una xarxa d’escoles bressol de qualitat, d’acord amb el que mereix la petita infància. I com que no ho podem permetre, us animem a parlar-ne sobretot el que està passant, el que estem sostenint i a organitzar-vos.
Ens podeu escriure a cgtcebimeb@gmail.com.