EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ EXCLOU DELS CRIBATGES EL PERSONAL QUE NO ESTÀ EMPADRONAT A CATALUNYA

 

El Departament d’Educació va anunciar un cribatge massiu amb automostres al personal dels 5130 centres educatius de Catalunya. Des de CGT Ensenyament no podem fer altra cosa que celebrar qualsevol mesura que serveixi per minimitzar els riscos i alhora frenar l’augment de casos de la COVID-19. De fet, l’aplicació de PCRs ha estat una demanda constant en aquest curs per part del sindicat, ja que durant el primer trimestre no es van fer PCRs al professorat d’ESO i Batxillerat que no exerceixen tutories.  

Ara bé, la manca de supervisió mèdica, les dates del cribatge i l’exclusió de part del personal del Departament són elements que fan que des del sindicat posem en qüestió l’eficàcia d’aquesta mesura i la situem una vegada més en una campanya mediàtica del departament d’Educació que continua posant la pressió en els centres en lloc d’aplicar polítiques reals que permetin la màxima presencialitat possible als centres sense posar en risc personal i alumnat.

Si la finalitat és la d’evitar la propagació del virus a través dels contactes que es produeixen en els centres escolars, la mesura s’hauria d’haver implementat abans de l’obertura de les aules i no entre l’11 i el 29 de gener. És obvi que els contactes s’inicien en el moment de la incorporació, i les dades ens donen la raó, en 4 dies s’ha arribat als 16000 alumnes confinats, mentres que al setembre s’hi va arribar en 12 dies. Aquesta situació evidencia la improvisació constant per part de l’administració, fins i tot en fets que es podien preveure amb antelació, com que el reinici de les classes arribaria en un moment complicat. A dia d’avui, a Catalunya ja hi ha centres que tenen 16 grups confinats i una altra vegada, en comptes d’actuar, des de la conselleria s’anuncia que es tornaran a canviar els criteris de confinament perquè no n’hi hagi tants.

D’altra banda, un altre aspecte que ens preocupa és la notificació que ha rebut el personal que treballa al Departament d’Educació on s’indica que un requeriment per fer el cribratge és estar empadronat a Catalunya. Hem de tenir en compte que als Serveis Territorials de Tarragona i Terres de l’Ebre aquesta mesura afectarà una gran quantitat de personal, ja que per qüestions de proximitat  molts treballadors i treballadores provenen del País Valencià. No és tolerable que se’ls obligui a triar entre empadronament o exclusió del test. Com es pot exigir a persones que estan treballant en condicions temporalitat absoluta a causa del sistema de contractació del mateix Departament hagin de fer aquest tràmit? És obvi que l’opció de fer-se la prova ha d’anar lligada al fet d’estar prestant serveis al Departament amb independència del seu empadronament.

Des de CGT exigim al Departament d’Educació que rectifiqui per tal que tot el personal que ho vulgui pugui fer-se la prova, tal i com el propi Conseller va expressar.

CGT Ensenyament a les comarques de Tarragona

15 de gener de 2020