El sindicat sempre és la resposta!! Primer de Maig 2022

Novament un 1er de maig. Arreu del planeta, milions de treballadores i treballadors tornarem a sortir al carrer per recordar als capitalistes que existim, que sabem organitzar-nos i que, quan ho fem, tenim una força imparable.  Com cada any, la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya hi tornarem a ser. Sortirem al carrer a moltes poblacions de Catalunya. Ho farem aquest 1er de maig però, especialment, ho seguirem fent cada dia. Als carrers, als barris, a les empreses. Seguirem organitzant-nos, seguirem plantant cara a aquells que ens volen submises i submisos i que l’únic que els importa de les nostres vides és que els seguim produint beneficis.  

Al llarg de tot l’any 2021 i els primers mesos del 2022 hem vist com el capitalisme promou un encariment general dels preus com a forma de fer-nos cada vegada més pobres. Mentre els salaris estan en caiguda lliure, les grans empreses segueixen forrant-se i les grans fortunes són, cada dia, encara més vergonyosament grans. Des de la CGT de Catalunya tenim molt clar que hem de plantar cara de forma contundent a aquesta nova injustícia del capitalisme avalada més o menys descaradament per les administracions. Ho farem amb totes les eines que tenim. Batallant la revalorització dels nostres salaris empresa per empresa, sector per sector. Plantant cara també als carrers contra les múltiples formes de precarietat, la cara més crua de l’explotació capitalista que es ceba especialment amb els i les joves, les dones i migrants. Amb un puny seguirem construint la resistència mentre amb l’altre seguirem plantejant alternatives a l’empobriment dels i les treballadores. Com a primera passa, reclamem una renda bàsica universal com a mesura d’urgència per frenar l’increment de la pobresa, cada vegada més freqüent al nostre país. 

Fem també una crida a seguir lluitant per derogar les reformes laborals. Cadascuna amb les seves particularitats i totes elles amb mentides van consolidant retrocessos en els drets laborals de la gran majoria dels i les treballadores i una carta cada vegada més blanca per als capitalistes. La socialdemocràcia i el sindicalisme de concertació continuen fent el possible per recolzar un sistema decadent. Només la lluita, la solidaritat i la força ens porten victories.

Som conscients que les lluites sindicals són una part de les lluites per construir una societat socialment i ecològicament justa. Que confluïm, i hem de seguir-ho fent encara amb més força, amb la lluita per l’habitatge, contra el patriarcat, pels drets per a totes les persones, contra el feixisme i un llarg etcètera. Som una part més de l’alternativa necessària al capitalisme i als estats que el defensen. És per això que és imprescindible seguir enfortint l’organització sindical. Un sindicat, en definitiva, significa la unió en un pla d’igualtat de treballadores i treballadors. Significa suport mutu i solidaritat. Significa acció. Significa dignificar-nos com a persones. Significa plantar cara i dir NO a les injustícies que patim cada dia.

Ens han acostumat que veiem les lluites com una font de problemes, riscs i patiment per a qui les fem. Però la realitat és una altra. Amb lluites hem aconseguit aturar i revertir acomiadaments. Amb vagues hem aconseguit millorar condicions de treball i imposar augments salarials. Amb assemblees hem aconseguit compartir, sentir que som multitud i sentir-nos més lliures i més dignes. I tot això ho aconseguim cada dia. Sovint amb petites accions i batalles desperdigades per multitud de centres de treball i de poblacions i barris. D’altres vegades mitjançant conflictes més grans, Cacaolat, Metro, bicing o el 112. En tos els casos, darrera hi ha hagut l’organització col·lectiva: el sindicat. Un sindicat que construïm i enfortim, cada dia, entre totes i tots.

Aquest 1er de maig és un dia més de lluita. Però també és una oportunitat per tornar a recordar d’on surt la nostra força i reivindicar-nos amb orgull. Davant l’empobriment de la majoria i l’explotació dels capitalistes, gràcies a l’organització col·lectiva estem en condicions de plantar cara. Com més enfortim el sindicat, més victòries aconseguirem.

El sindicat sempre és la resposta. Unides i organitzades guanyarem.

Seguim avançant!! Visca la classe treballadora!

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT Catalunya