FEM XARXA PEL 0-3 ARREU DE CATALUNYA!

Sota el lema de “Construïm una lluita comuna, fem Xarxa pel 03”, des de CGT vam impulsar una trobada de professionals de la petita infància. Mestres i educadores ens reuníem el passat 27 de febrer per compartir les nostres realitats, parlar dels diferents aspectes que ens preocupen i començar a teixir una xarxa de suport i acció de totes les professionals del 0-3 arreu de tota Catalunya.

Sabem que som un col·lectiu gran, però també molt dispers i això comporta situacions en què algunes companyes es puguin sentir soles davant les males condicions que pateix el 0-3. A CGT ho teníem clar, ens cal un espai per fer pinya, trobar-nos, coneixen’s, visibilitzar la nostra etapa i organitzar-nos per aconseguir dignificar-la!

NO ens volem sentir soles, volem compartir, iniciar una lluita conjunta, que la Generalitat assumeixi la seva responsabilitat i sobretot…
Posar el 0-3 en primera LÍNIA.

Com a eixos de la trobada ens plantejàvem:

  • Les ràtios tan elevades que sostenim, que estan sota el paraigua del Decret de la generalitat 282/2006. Des de fa temps arreu del territori reclamem unes ràtios que s’acostin a les que s’aconsella des de la Unió Europea, on altres països ja l’ha implementat. Fins i tot, un informe del síndic de greuges, fa palès que caldria seguir les recomanacions europees.
  • Més recursos, sobretot per poder atendre els infants amb necessitats educatives especials. L’escola inclusiva demana d’un equip interdisciplinari per poder atendre la globalitat de les necessitats dels infants. Necessitem més suports i acompanyaments professionals amb els infants amb dificultats, en el dia a dia no podem fer aquests acompanyaments, ja que sovint estem soles davant de situacions molt complexes i difícils de resoldre.
  • Les condicions laborals de moltes de les treballadores. La majoria d’educadores d’escola bressol tenen uns sous que estan al llindar del sou mínim interprofessional, moltes no estan contractades d’acord amb la seva titulació, la gran majoria depenen d’empreses privades contractades pels ajuntaments on les tracten com si de mercaderia es tractessin!

Exigim un DECRET a l’alçada, que doni resposta a les necessitats de la petita infància.

A mesura que compartíem situacions, experiències, idees i sabers vam anar veient que la clau està en el Decret 282/2006, on s’emmarquen gran part de les condicions de la primera etapa d’infantil. Cal començar a lluitar i organitzar-se per construir un NOU decret que millori i dignifiqui les condicions de les llars d’infants i escoles bressol del territori, que valori aquesta etapa i comenci a donar el reconeixement que aquesta mereix!

El primer pas va ser convocar una concentració davant del departament exigint un NOU decret. Hi havia prevista una mesa de negociació i aquesta va ser anul·lada…

No ens aturem i decidim mantenir la concentració amb un èxit de participació! Companyes d’arreu del territori i d’altres etapes educatives ens trobem i manifestem davant del departament i fem l’entrega d’una instància on sol·licitem:

  • Un nou decret elaborat mitjançant un procés participatiu amb les professionals de la petita infància.
  • La creació de centres educatius per a la petita infància, de titularitat i gestió pública. Recuperant la inversió de la Generalitat en el 0-3.
  • Que la Generalitat es faci responsable dels centres educatius i espais familiars d’arreu de Catalunya, establint que la titularitat, els criteris i la gestió siguin íntegrament públics.

Gràcies, companyes per ser-hi, per l’esforç i la valentia de reivindicar uns drets que ens pertanyen, per posar veu i en relleu a la petita infància! De la segona trobada ens quedem amb les ganes de fer xarxa i de construir!

Però això no queda aquí… continuarem amb les trobades, les reivindicacions, les accions, fent xarxa juntes. Tot just acabem de començar i esperem poder revolucionar el 0-3 per dignificar-lo com cal!

SEGONA TROBADA 0-3 CATALUNYA CGT:

Dimarts 19/03 18h online Enllaç: https://meet.jit.si/cgt03catalunya

Fem llavor amb un espai comú!

Seguim!