Guia laboral Covid 19

4_6041783091452708375.pdfAquest document intenta resumir, de manera ràpida i pràctica, algunes de les normatives aplicables a la situació actual derivada de l’expansió del COVID-19, la declaració de l’Estat d’Alarma i el tancament de molts centres de treball.

Abans de donar pas a la seva lectura, volem detallar algunes consideracions prèvies:

1- La situació evoluciona amb rapidesa, fet pel qual poden sortir noves disposicions normatives que modifiquen total o parcialment algunes de les consideracions que fem aquí. En la mesura del possible anirem actualitzant aquest document, però recomanem un seguiment de les novetats que vagin sorgint.

2- Cada vegada és més evident que les empreses estan utilitzant la situació actual per intentar treure’n profit. En alguns casos estan implementant mesures que ja tenien previstes des de fa temps, com és l’exemple d’alguns ERTO en el sector del metall, entre d’altres.

3- Les mesures dictades per l’estat en part van adreçades a mitigar una mica l’efecte immediat de la crisi sobre els treballadors/es, com ara el cobrament de l’atur a treballadors/es sense prou cotització o el fet que no gastem atur. No obstant, aquestes mesures carreguen en la despesa pública el que des de CGT-Catalunya entenem que haurien de ser obligacions de les mateixes empreses que la resta de l’any obtenen beneficis del nostre treball. A més, comportaran retallades i altres mesures antisocials quan passi l’actual situació de pandèmia.

4- A banda de les normatives legals, la base de la nostra defensa contra les agressions dels empresaris ha de ser l’acció sindical. Per això, prioritzarem les respostes col·lectives a través de les seccions sindicals i sindicats. Recomanem una comunicació constant amb el nostre sindicat.

SP CGT Catalunya

25 de març de 2020

Aquí podeu descarregar la guia
4_6041783091452708375.pdf