La comunitat educativa diu prou! #14MperlaPública

Fem bloc CGT. Ens veiem a les 11.45h a Aribau amb Plaça Universitat.

Després de les 5 jornades de vaga històriques d’aquest mes de març en defensa de la recuperació de les condicions laborals dels treballadors de l’educació pública, la comunitat educativa vol mostrar el seu suport al col·lectiu docent ja que entenem que la millora de les condicions de treball repercuteix directament en la millora de la qualitat del sistema educatiu, en la millora de l’atenció a tots els nostres infants i joves, i contribueix a la construcció d’una societat millor i més justa.

PROGRAMA 14M

12 h Manifestació de plaça Universitat fins a Arc de Triomf / parc de la Ciutadella

14 h Parlaments
14:30 h Paella popular al Passeig de Lluís Companys (8€)

ESPAI 1. Xerrades i debats
16:30 – 17:15 h “Família-Escola: contra la segregació i la democratización dels espais educatius” amb Cecilia Bayo i Belén Tascón
17:15 – 18:00 h “El nou currículum i el filantrocapitalisme: una amenança per l’educació pública” amb Andreu Navarra i Marta Venceslao
18:00 – 18:45 h “Quina educació Pública volem?” amb Emili Cortavitarte i Rosa Canyadell

ESPAI 2. Activitats Infantils
16:30 – 18 h Taller de circ a càrrec de Cia. Filigranes
18:30 h Animació infantil càrrec de L’avi Lluís

Des de la darrera crisi de fa més de deu anys en la qual es van retallar condicions laborals afectant la qualitat de l’educació i els drets laborals, només s’ha aconseguit de recuperar una hora lectiva a partir del curs 2017-18. Malgrat els compromisos obtinguts de retorn de condicions laborals dels grups parlamentaris en què s’assumien les nostres reivindicacions, aquests drets retallats s’han cronificat i l’administració els ha donat per assumits. Bona part del professorat que ha iniciat la seva vida laboral aquests darrers anys ha entrat a treballar en unes condicions laborals pitjors i sense cap perspectiva de millora a curt termini.

Els sotasignats, representants de tota la comunitat educativa, considerem que aquesta conselleria ha oblidat que és la seva obligació de promoure el respecte i el reconeixement al col·lectiu docent davant de la societat. Rebutgem l’actitud de menysteniment del conseller Gonzalez Cambray envers els treballadors i treballadores, les famílies, estudiants i la resta de comunitat educativa, així com l’actitud impositiva i autoritària mostrada en desatendre i negligir la negociació real amb els representants sindicals per un retorn de condicions laborals que ara més que mai mereixem.

De manera unitària reclamem i exigim:

  • El 6% del PIB per a educació com a mínim.
  • La reversió de les retallades:
    Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2022/23 com a reivindicació irrenunciable.
    • Reducció de les ràtios estructurals a l’educació pública.
    • Retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
    • Increment del personal d’atenció directa a l’alumnat
    • Recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.
    • Derogació del Decret de Plantilles (39/2014).
    • FP Pública i de qualitat, no a la privatització ni a l’externalització de l’FP fora de la xarxa pública. Equiparació salarial ja!
  • La fi dels tancaments de grups i centres a la xarxa educativa pública per respectar l’opció de les famílies que aposten per un escolarització dels seus fills i filles en centres educatius de gestió i provisió pública.
  • L’eliminació progressiva de la concertació de centres privats que no donin resposta a necessitats d’escolarització, sempre preservant els drets laborals dels treballadors.
  • Un sistema educatiu inclusiu amb la dotació de tots els recursos necessaris per afer-lo efectiu.
  • La retirada de l’ordre de calendari escolar.
  • El no al nou currículum.
  • L’estabilització real del personal interí i pacte d’estabilitat.
  • L’assumpció de responsabilitat del Departament d’Educació en la defensa de la immersió lingüística i cobertura legal de tot el personal dels centres.
  • Una negociació real i la dimissió del conseller.

Des de la comunitat educativa diem al Departament que la nostra paciència s’ha acabat, que els dos anys de pandèmia sense els recursos necessaris, sumats a les retallades de fa més de deu anys i al modus operandi d’aquesta administració, han provocat que ens mobilitzem. L’evident manca absoluta de voluntat negociadora per part del Departament d’Educació, no ens deixa cap altra sortida que la mobilització per fer la pressió suficient per revertir les retallades i obtenir perspectives de millores en el sistema educatiu a través de millores laborals.

Exigim per sobre de tot una negociació real, que el personal docent del Departament tingui millores en les seves condicions laborals i no noves retallades. Ara més que mai cal que fem front a un Departament autoritari; per tot això, els sindicats i entitats sotasignats, unitàriament, hem decidit continuar amb les mobilitzacions iniciades durant el mes de març, ara, amb la convocatòria d’una manifestació i diferents actes per al dissabte 14 de maig.

És l’hora del compromís, de donar exemple al nostre alumnat i lluitar pel que és just. Fem arribar un missatge alt i clar a l’Administració: som aquí, estem dempeus i diem PROU a l’actitud del Departament d’Educació que, enrocant-se en una postura d’autoritarisme i empitjorament de condicions laborals, ha tancat la porta al diàleg i la negociació amb la comunitat educativa.

#14MperlaPublica
#14Mcomunitateducativa
#14MCambrayCessament

En la roda de premsa on s’ha anunciat la manifestació, la secretària general de la federació de Catalunya de CGT Ensenyament, Marta Minguella, ha recalcat que el conseller Cambray té un front obert i no ha aconseguit desprestigiar el professorat perquè ara, famílies, estudiants i docents sortirem al carrer en defensa i per la dignitat de l’Escola Pública.

També ha fet èmfasi en el nou currículum, que suposa l’exclusió del coneixement perquè el buida de contingut, i amb el procés paral·lel de privatització, només les persones que tenen poder econòmic podran accedir al coneixement i a una educació de qualitat. El Departament tindrà un problema fins que no mostri la voluntat de resoldre’l. On s’inverteixen els recursos econòmics és una qüestió de voluntat política.