La PiEC convoca la jornada ‘Català i Escola’ aquest 20 d’abril a les Cotxeres de Sants

SEPC, USTEC•STEs (IAC), CGT, La Intersindical i COS impulsen una jornada de reflexió sobre la vehicularitat del català al sistema educatiu

La Plataforma Pública i En Català (PiEC), formada pel sindicat estudiantil SEPC i pels sindicats docents USTEC•STEs (IAC), CGT, La Intersindical i COS, és un espai de trobada entre diverses entitats sindicals i la societat civil en defensa de l’educació pública i la vehicularitat de la llengua catalana.

En aquesta línia, dimecres 20 de març va presentar en públic a la seu del CIEMEN la jornada “Català i Escola”. Aquesta trobada de reflexió lingüística neix de la necessitat, que Pública i en Català considera imperiosa, de reflexionar amb profunditat sobre la davallada de l’ús social del català i el paper cabdal que aquest hauria d’exercir dins de l’àmbit educatiu. 

La plataforma organitzadora sosté que vivim un moment crític per a la  llengua que requereix una implicació i compromís ferms a diversos nivells. És per això que un dels objectius primordials de la jornada és generar i recopilar estratègies que permetin defensar i enfortir la vehicularitat de la llengua catalana al sistema educatiu.

Per aconseguir l’objectiu, Pública i en Català considera essencial ampliar i enfortir la xarxa d’actors —docents, professionals de l’educació, famílies, organitzacions de la societat civil— compromesos amb l’educació en català. Aquesta xarxa és imprescindible per teixir una comunitat educativa robusta i cohesionada que sigui capaç de respondre col·lectivament als desafiaments legals i socials que afronta la llengua.

Així doncs, la jornada de “Català i Escola” que els diversos sindicats van presentar es postula com un espai de diàleg, d’intercanvi d’idees i d’acció amb l’objectiu que el català continuï sent una llengua viva tant dins com fora de les aules.

La trobada es durà a terme el 20 d’abril a partir de les 9:30h a les Cotxeres de Sants, i constarà de diverses taules rodones (algunes amb horari coincident) on es tractaran els següents temes:

  • Situació general de la llengua als Països Catalans: el català, una llengua viva.
  • Radiografia del català a l’aula: ús, coneixement i polítiques lingüístiques.
  • L’ofensiva contra l’escola en català i la resposta a noves sentències.
  • Entitats i actors de defensa de la llengua: cap a una estratègia compartida?
  • Llengües minoritzades i plurilingüisme. Repertori de polítiques i accions per enfortir l’ús del català. Experiències d’èxit de recuperació de l’ús lingüístic.
  • Llengua i cohesió: accés social al català.
  • El català a les xarxes, a l’oci i entre els joves.

Els espais de debat comptaran, entre d’altres, amb ponents com Montserrat Sendra, sociolingüista de la UOC; Avel·lí Flors-Mas, sociolingüista del CUSC-UB; Benet Salellas, advocat especialitzat en drets lingüístics; Rut Carandell, directora de la Plataforma per la Llengua, o Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural.

Pública i en Català anima tots els docents, professionals de l’educació, famílies i membres de la comunitat educativa a participar-hi, i els mitjans de comunicació a fer-se’n ressò. La implicació dels diversos sectors és essencial per assegurar tant l’èxit de la jornada com el futur de la llengua catalana.

Per últim, la plataforma educativa facilitarà aviat més detalls sobre el procés d’inscripció, el programa, l’horari de les activitats i el dinar popular que ha previst d’organitzar.

INSCRIU-TE AQUÍ