Les tècniques d’educació infantil de Tarragona tornen a judici pels acomiadaments del procés d’estabilització

El Sindicat d’Educació, Recerca i Intervenció Social de CGT Baix Camp-Priorat denuncia el “maltractament sistemàtic” del Departament i recorda la “lluita i organització exemplar” de les TEEI

Les TEEI, tècniques especialistes en educació infantil, han tornat a judici avui a Tarragona. Aquest col·lectiu, que es va incorporar als centres amb funcions de suport a les aules d’I3 al curs 2004-2005, està format actualment per 147 treballadores al Camp de Tarragona, la majoria dones.

Des que es van incorporar a treballar als centres educatius públics del Departament d’Educació, la plantilla sempre ha estat en situació d’interinitat, ja que no havia tingut oportunitat de consolidar el seu lloc de feina. L’any 2019, amb els rumors que el Departament pretenia treure una oferta pública d’ocupació, les treballadores van crear la PITEEI (Plataforma d’Interines TEEI) amb el neguit que potser convocarien menys places que persones treballant en aquell moment. Al Camp de Tarragona van començar a reunir-se cap al febrer de 2020 al local de la CGT a Reus.

En efecte, al juliol de 2020 es van convocar 756 places a concurs-oposició, mentre que hi havia 883 persones treballant de TEEI als centres en aquell moment, la qual cosa suposava que 127 treballadores no podrien aconseguir estabilitzar-se. Aquestes oposicions van impugnar-se pel sindicat CGT i van ser el desencadenant de la primera vaga de TEEIs el 26 de febrer de 2021, convocada conjuntament per l’organització anarcosindicalista i la plataforma de treballadores. Cal tenir en compte, a més, que aquestes oposicions no es van paralitzar mentre que el TJUE condemnava les administracions públiques d’abús de temporalitat i obligava a engegar processos d’estabilització, fruit també de la pressió de les vagues al sector públic.

Al llarg d’aquell any, les mobilitzacions s’intensifiquen amb diverses concentracions davant dels serveis territorials d’Educació a Tarragona o l’enviament de cartes al conseller Cambray. Paral·lelament, la PITEEI va contactar amb l’advocat Pau Albert Martí, a través del qual moltes treballadores van denunciar el Departament d’Educació per la seva situació en abús de temporalitat, iniciant-se així diferents processos judicials.

Tot i les mobilitzacions i la paralització de molts concursos-oposicions d’altres cossos per adequar-los a la nova normativa d’estabilització, el 18 de setembre de 2021 les TEEIs van realitzar els exàmens. El 25 de novembre es va celebrar el primer judici d’aquest col·lectiu a Tarragona, en el qual es declara les TEEI com a indefinides no fixes i el jutge sentenciava que si el Departament les acomiadava, les hauria d’indemnitzar. Al juliol de 2022, molts mesos després de la realització de les proves, finalment les TEEI coneixen quines passarien a tenir un lloc fix en haver-les superat i qui hauria de continuar a la borsa de substitucions. Un mes després, el Departament va enviar cartes d’acomiadament i va finiquitar totes les treballadores, sense veure cap cèntim d’aquella indemnització de què parlava la sentència anterior.

Per tant, avui cinc treballadores porten de nou el Departament d’Educació als tribunals. Maribel Pacheco i Sarai Rodríguez, dues TEEIs afectades i militants del sindicat CGT, asseguren que tornen a judici “cansades del menyspreu sistemàtic cap al col·lectiu i per solidaritat i respecte cap a les companyes que han quedat al carrer”. Al seu torn, Jorge Fernàndez, secretari general del Sindicat d’Educació, Recerca i Intervenció Social de CGT Baix Camp-Priorat (Deixa de Ser Una Illa) i present a les portes dels tribunals, ha destacat “l’exemplaritat de lluita i organització de les TEEI”, i que, malgrat la dificultat de ser una en cada centre en què n’hi ha, “continuen lluitant pel reconeixement del seu paper educatiu i per una millora de les condicions laborals del personal d’atenció educativa”.

Aquest és el segon judici que es fa per la qüestió de les indemnitzacions a Catalunya. El primer va ser a Granollers es va resoldre a favor de les treballadores. Es preveu que els pròxims mesos se succeeixin diferents judicis a tot el territor. Rodríguez i Pacheco, asseguren que “no pararan fins que es reconegui la mala gestió que han rebut per part del Departament”.

Referències en premsa:

NacióDigital: “Treballadores de la Generalitat a Tarragona reclamen indemnitzacions després que Educació se saltés una sentència

Diari Més: “Les tècniques d’educació infantil de Tarragona tornen a judici pels acomiadaments del procés d’estabilització