MANIFEST 16F

Treballadores de la universitat pública contra la repressió i per a la llibertat d’expressió

Com a col·lectiu de treballadors i treballadores de la Universitat de Lleida i altres universitats públiques catalanes, ens sentim interpel·lades a reaccionar davant d’unes dinàmiques regressives en les quals els valors individuals i socials ens són arrabassats. Ja fa massa temps que estem vivint situacions que, com a societat, ens hi haurien de, com a mínim, fer qüestionar alguns aspectes de les nostres condicions laborals, també dins de la UdL.

Dimarts, 16 de febrer –un cop transcorregudes les eleccions al Parlament de Catalunya–, Pablo Hasél es va tancar al Rectorat de la Universitat de Lleida, després d’haver-se esgotat el termini per presentar-se de manera voluntària a la presó per complir una pena de dos anys, acusat d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la corona. El delicte del cantant de rap-polític ha estat mostrar-se crític i qüestionar la monarquia espanyola. No és la primera vegada que els col·lectius socials i artístics trien el fet de tancar-se en una facultat com a acció de protesta i des d’allà fer sentir les seves queixes, propostes o manifestacions.

La gestió de tot aquest afer que el Consell de Direcció ha dut a terme no satisfà ningú: no s’ha resolt en favor de la llibertat d’expressió i no s’ha demostrat un posicionament clar i ferm al costat dels drets humans.

Per tot això, com a treballadores de la Universitat de Lleida i altres universitats públiques catalanes, tenim el deure de posicionar-nos davant dels esdeveniments que es van produir durant la detenció de Pablo Hasél al Rectorat i rebutjar de manera enèrgica l’entrada dels Mossos d’Esquadra en un espai on les paraules i el diàleg haurien de prevaldre davant l’ús de la força. Quan es vulnera un dret humà bàsic s’obre la porta a la vulneració de tota la resta de drets. La llibertat d’expressió vulnerada dimarts afecta directament a la pràctica acadèmica i científica que té lloc cada dia a la UdL i posa en qüestió la llibertat d’opinió, que en definitiva és la base de l’activitat docent.

Històricament, la universitat ha estat una eina per aixoplugar trobades i accions que posen sobre la taula drets tan diversos com la llibertat, la democràcia, drets laborals i civils i tantes altres reivindicacions socials i polítiques. Per tant, entenem que s’ha de seguir garantint aquests drets i per això demanem que la UdL i el seu equip de govern es posicionin en contra de l’entrada de les forces policials a l’interior del Rectorat i que treballin per garantir que aquesta actuació policial no es torni a repetir, perquè comporta greus conseqüències per a les persones que estan exercint el seu dret de protesta. En una universitat pública, com a agent de canvi i transformació que ha de ser, no es poden tolerar discursos que mostrin més preocupació pels béns i materials (per cert, moltes destrosses fetes pels mateixos Mossos d’Esquadra tal com han reconegut ells mateixos) que per la vulneració de drets civils fonamentals i la llibertat d’expressió.

Abans de ser detingut, el cantant va explicar als mitjans de comunicació que no esperava res que no vingués de la solidaritat de la gent. En aquest sentit, els treballadors i treballadores de la Universitat de Lleida i d’altres universitats públiques catalanes ens solidaritzem amb ell i denunciem que:

La justícia s’ha posat al servei d’una institució monàrquica que s’ha demostrat corrupta i obsoleta.

S’ha vulnerat el dret a la llibertat d’expressió individual i col·lectiva, com han denunciat entitats com Amnistia Internacional, que ha qualificat la sentència injusta i desproporcionada.

Per acabar, exigim la llibertat immediata de Pablo Hasél i la revisió de la seva causa.

Per la derogació de la “Llei Mordassa”!
Pel dret a la Llibertat d’Expressió!
Pablo Hasél, LLIBERTAT!

16 febrer 2021
Treballadors i treballadores de la Universitat de Lleida i altres universitats públiques catalanes

Signa el Manifest F16!