Manifest de Comitès i Juntes de PDI i PAS

Per la universitat pública i qui en formem part, revertim la repressió. Aturem el cas Som 27 i més.

Aquest mes de març hem rebut amb preocupació la reactivació del procés penal contra 25 exestudiants de la UAB i dos treballadors i sindicalistes de la UAB, un del PAS i un del PDI. Es tracta del procés conegut com “Som 27 i més”, derivat de les denúncies que membres de l’Equip de Govern de la UAB van fer davant dels Mossos d’Esquadra i la fiscalia l’any 2013 per una sèrie de mobilitzacions realitzades durant el curs 2012-2013. El procés judicial iniciat amb aquestes denúncies ha portat a les 27 persones encausades a haver-se d’enfrontar a peticions penals d’entre 11 anys i mig i 14 anys de presó per a cadascuna d’elles. Poc a poc, el procés va fent les seves passes. Un procés totalment surrealista, ja que persegueix penalment una protesta estudiantil i laboral, com tantes altres en les últimes dècades tant a la UAB com a la resta d’universitats catalanes des de fa dècades. El risc de presó és real i cada vegada més proper
contra qui, fa 8 anys, va defensar l’aplicació d’unes mesures aprovades en el claustre general de la universitat. Mesures com ara frenar les privatitzacions, els acomiadaments massius de professorat o la gratuïtat de les matrícules pels estudiants.

Els organismes unitaris de representació dels i les treballadores que signem aquest manifest refermem la nostra absoluta solidaritat amb el conjunt de les encausades penalment del cas Som 27 i més. Al mateix temps, exigim a l’actual Equip de Govern de la UAB que, d’una vegada per totes, es retiri com a part demandant en aquest cas, renunciant a qualsevol reclamació de responsabilitat civil. Igualment, demanem a l’actual Equip de Govern que sigui fidel a la realitat de la nostra universitat, desmentint el relat dels seus predecessors de l’any 2013, on asseguraven que hi havia un complot de persones i organitzacions, algunes partícips d’aquests organismes unitaris, per actuar en contra la universitat. Totes i tots sabem que això és absolutament fals i reclamem que aquesta certesa es traslladi de forma nítida a les instàncies judicials. En cas contrari, no podrem sinó interpretar el seu silenci com a complicitat. També reclamem a la resta d’universitats públiques catalanes que es posicionin obertament contra aquest procediment penal.

Una acció netament repressiva que ens recorda a alguns episodis viscuts en l’àmbit universitari durant la dictadura franquista. A les universitats hi ha conflictes en la mesura en que a la societat en la qual vivim hi ha conflictes. Les lluites contra les retallades, contra els augments de taxes, contra els acomiadaments i contra les privatitzacions formen part del dia a dia de les nostres universitats. Assimilar-les com a problemes d’ordre públic enlloc d’afrontar el debat polític sobre com ha de ser la universitat què volem ens obre horitzons molt preocupants. Ara i sempre, les universitats han de ser espais de debat, de crítica i de llibertat.

No al judici dels Som 27 i més!

Manifest conjunt dels següents Comitès d’empresa i Juntes:

UAB comitè PDI
UAB comitè PAS
UAB junta PDI
UAB junta PAS
UdL comitè PDI
UdL comitè PAS
UdL junta PDI
UdL junta PAS
UB comitè PAS
UB junta PAS
UdG comitè PDI