Milers de persones a la concentració d’Escoles d’Adults

Un massiu acte a Pça Sta Jaume va reunir professorat i alumnat dels centres d’adults d’arreu Catalunya.

Allà es va denunciar la situació i es van exigir solucions tant amb intervencions del professorat com per part de l’alumnat dels centres, des de les 17hs fins les 19hs. Quan acabava encara no havia retornat la delegació de la Mesa que havia entrat a Generalitat.

Després d’una llarga espera la delegació de la Mesa va ser rebuda i va fer entrega dels milers de signatures exigint

Increment de professorat!

Acreditacions per l’alumnat!

Més escoles d’Adults’públiques!

La delegació també va informar de que havien tramés l’exigència de solucions pels centres d’adults a presons, així com la problemàtica del professorat municipal d’adults.

S’espera resposta.

Adjuntem fotos de la concentració i reproduïm la carta lliurada a Montilla:

La MESA PER L’EDUCACIÓ DE LES PERSONES ADULTES DE CATALUNYA
demana fets i no paraules al president Sr Montilla

Moltes de les escoles de les persones adultes compleixen ara 30 anys, ja van néixer fruit de la mobilització popular agrupada sota els lemes “Cap barri, cap comarca, sense escola” “Cap treballador sense formació bàsica” i s’han mantingut i augmentat gràcies a la mateixa mobilització.

Han estat 30 anys de mobilització en la defensa del l’ensenyament públic d’adults com un dret, lluitant pel creixement d’una xarxa pública de centres que oferís, des dels ensenyaments inicials de l’alfabetització, a les proves de maduresa i d’accés a la Universitat. 30 anys de mobilització i de molt de voluntarisme de professorat i alumnat per aconseguir passar dels 37 professors inicials als més de 700 que som avui.

Malgrat tot, som encara lluny d’assolir les reivindicacions inicials: diverses comarques, molts barris i poblacions importants de Catalunya, no tenen encara cap escola pública de persones adultes, i l’accés a l’educació pública de les persones adultes està lluny encara de ser un dret universal. El mateix Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu assenyala en el seu informe que l’Educació de Persones Adultes a Catalunya “…és la més baixa d’Europa, després de Grècia, de manera que el baix nivell formatiu del país no sembla que pugui
corregir-se en un futur immediat a no ser que hi hagi un canvi radical en les polítiques educatives”

Ara fa un any que es va signar un acord dels sindicats amb el Departament d’Educació que obria les portes a l’esperança, semblava que, per primera vegada, l’Administració catalana es comprometia a impulsar decididament l’educació de les persones adultes en aquest país. Un any més tard hem de denunciar la decepció davant l’incompliment sistemàtic de l’esperit i la lletra de l’acord.

El mateix director general, el senyor Josep Francí, en roda de premsa, el 15 de febrer concretava, sense cap mena de rubor, l’esperat pla d’inversions en 14 milions per a tota la legislatura (milions que s’hauran d’invertir en els locals actuals a fi de complir la normativa dels centres educatius). A la mateixa roda de premsa, Francí anunciava la retirada del projecte de llei d’educació permanent, la supressió de la subdirecció general responsable de l’EPA, la negativa a impulsar l’oferta si no “es detectava” demanda prèvia, el traspàs de responsabilitats als municipis, i que l’augment de professorat en dos cursos seria com a màxim “d’un centenar llarg” (un augment que amb prou feines cobrirà la reducció d’hores de docència directa dels mestres, acordada per ell mateix)…

Fa un any vam signar:

Un augment del 20% anual de l’alumnat de les escoles d’adults públiques. No s’ha creat cap escola nova i a les escoles actuals l’oferta no creix significativament o fins i tot decreix.

Que tots els ensenyaments impartits als centres/aules tindrien acreditació (català, anglès, informàtica, castellà). Els alumnes acaben el curs i les acreditacions compromeses al moment de la matrícula no apareixen per enlloc.

Que es donaria a conèixer arreu l’existència i oferta de la xarxa pública de centres i aules d’EPA. No tan sols no s’ha realitzat cap campanya específica sinó que aquesta oferta s’oculta i no apareix a les campanyes
generals d’informació per a la matriculació del Departament d’Educació

Que s’avançaria en la integració de la xarxa pública de centres d’EPA dependents de diferents administracions. Hores d’ara, amb absoluta ignorància de la resolució aprovada per unanimitat al Parlament de
Catalunya, els centres d’EPA ubicats als centres penitenciaris continuen depenent del Departament de Justícia i en el reglament penitenciari es regulen les tasques del professorat.

Ens concentrem a la plaça de Sant Jaume per demanar fets i no paraules al senyor president, ja que aquesta va ser la promesa amb què el Sr Montillla es va presentar a les eleccions. Les paraules ja les tenim signades des de fa un any, ara en volem el compliment.

Ens adrecem al senyor Montilla també com a estudiant ell mateix del català, un alumne adult que ha d’entendre la importància de la xarxa, pública i universal, de centres de qualitat i d’àmplia oferta. Fa un any
vam signar impulsar aquesta xarxa, integradora i que potencia al màxim el desenvolupament personal, avui reclamem els fets.