Navas: aconsegueixen el compromís de construir l’institut

Final feliç. 48 hores després de l’anunci del Departament d’Ensenyament de la Generalitat dient que no es podria fer càrrec del compromís de l’anterior govern de fer l’institut públic de Navàs pel curs 2011-12, Josep Oliva, alcalde de la població, ha arribat a un centre col·lapsat per pares, mares, avis, iaies i curiosos per a portar la bona nova que de la reunió amb la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, n’havia sortit petroli en forma de recuperació de la proposta inicial –o sigui, recuperar l’institut- amb alguns matisos que, a la vista de la mobilització aconseguida aquests darrers dies, no es poden considerar que menors.

Unes 400 persones s’han concentrat, com havien demanat pares, mares i professorat, a les 8 del vespre a l’escola Sant Jordi de Navàs davant la convocatòria d’una reunió extraordinària del Consell Escolar per a donar imatge d’unitat. Ha estat tanta la gent que s’ha trobat davant de l’escola que la instal·lació que s’havia preparat de circuït tancat de televisió per a seguir les evolucions de la reunió a estat del tot insuficient ja que la pantalla que s’havia habilitat estava prevista, com a molt, per a una cinquantena de persones.

Després d’una hora i tres quarts de reunió entre l’alcalde i la consellera, Josep Oliva ha pogut sortir de la reunió amb una solució de consens: el departament assumirà les despeses de professorat, però no es podrà fer càrrec de la instal·lació dels mòduls durant aquests dos propers cursos, de manera que els alumnes que es matriculin a 1r d’ESO de l’Institut de Navàs en el curs 2011-12 hauran de ser situats entre els equipaments que ja disposa l’ajuntament. En principi, tot i que s’ha d’acabar d’estudiar, es parla que entre la mateixa escola Sant Jordi, l’escola municipal de música i la biblioteca es podran treure les “aules” necessàries per encabir les dues línies d’ensenyament secundari. De cara al curs següent, el 2012-13, en que hi hauria dos classes de 1r i dos classes de 2n, encara no se n’ha parlat. Clar que falta més d’un any.

Dissabte hi ha jornada de portes obertes, o més aviat, jornada informativa per aquells pares i mares que vulguin fer la preinscripció a l’Institut públic de Navàs que ja s’obre el proper dilluns, 14 de febrer. Finalment tothom ha quedat content amb una situació, la de perdre la inversió de la Generalitat en les cargoleres, que si s’hagués anunciat de principi, en comptes d’anunciar la pèrdua total de l’institut, hagués provocat un rebombori que encara duraria durant la preinscripció.