No esborreu l’educació visual i plàstica!

El Departament d’Ensenyament pretén reduir, pel pròxim curs 2016-17, l’assignació horària setmanal de l’Educació Visual i Plàstica a 4t d’ESO, que passarà de 3 a 2 h! Això suposa un enorme menyspreu per a l’àmbit artístic, que cada vegada queda més reduït per cedir pes a matèries com la Religió (adoctrinament catòlic), Emprenedoria (adoctrinament capitalista) o el Servei Comunitari (voluntariat forçós).

L’Educació Visual i Plàstica és imprescindible per al desenvolupament personal de l’alumnat, aporta creativitat, imaginació, sensibilitat, empatia, autoestima, expressió i cohesió. En la societat del segle XXI, de la informació i la comunicació, l’Educació Visual i Plàstica dóna recursos per entendre i desxifrar els codis i mecanismes de persuasió que utilitzen els mitjans de comunicació de massa, i per a poder reflexionar críticament sobre els missatges que suggereixen, i els tòpics socials i masclistes que se’n desprenen.

L’Educació Visual i Plàstica a 4t d’ESO és l’enllaç amb el batxillerat d’arts, amb la matèria de dibuix tècnic del batxillerat de ciències i tecnologia, amb la matèria d’història de l’art del batxillerat d’humanitats i ciències socials, i amb cicles formatius de grau mitjà. I per tant l’enllaç amb sortides professionals de gran demanda per part de l’alumnat. Algú imagina una societat sense professionals del dibuix, la pintura, l’escultura o l’arquitectura? Una societat sense professionals del còmic, el gravat, l’enquadernació, la fotografia, el vídeo, la televisió o el cinema? Una societat sense professionals del disseny gràfic, web, multimèdia, industrial, d’interiors, de moda, videojocs o publicitat? Una societat sense professionals de la història de l’art, la conservació i la restauració o de museus?

Veiem com les lleis educatives espanyola (LOMCE) i catalana (LEC) menyspreen l’àmbit artístic i la importància que té a escala personal, social i professional per a l’alumnat. També menystenen als docents de l’àrea de Dibuix, que veiem com ens redueixen hores, plantilla, matèries optatives, projectes, recursos, aules i en definitiva presència als instituts i a l’educació en general.

NO HO PERMETREM! ORGANITZEM-NOS!
L’EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA ES QUEDA ALS INSTITUTS!

Manifest del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (Colbacat):
http://www.colbacat.cat/index_files/manifest_colbacat.pdf

Manifest del blog col·laboratiu +Artísticas:
http://masartistica.blogspot.com.es/p/manifiesto-artisticas.html

no_esborreuevp.jpg