Organitzem la continuïtat de les vagues educatives!

EL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ VA CADA COP PITJOR:

ORGANITZEM LA CONTINUÏTAT DE LES VAGUES EDUCATIVES!

continuitat_vaga_web.pdfDavant el preocupant empitjorament de la pandèmia les darreres setmanes, són moltes les mesures que diàriament anuncien els governs d’aquí i d’allà. Gairebé totes en forma de restriccions de llibertat de moviments i cap en forma d’increment de recursos per oferir uns serveis públics de qualitat i en condicions de seguretat sanitària.

Encara pitjor que al començament del curs

Han passat ja dos mesos des de l’inici del curs i vuit des de la irrupció de la Covid-19 a Catalunya, i el Departament d’Educació no ha aplicat cap de les mesures exigides des de fa mesos pels sindicats. Ni la reducció de ràtios que calia implementar per garantir les distàncies de seguretat, en els termes que va reconèixer el mateix Conseller Bargalló, ni l’increment de plantilles per atendre l’augment de grups necessari per mantenir l’atenció a la diversitat als centres, ni l’adequació d’espais suficients, entre moltes altres. És a dir, segueixen vigents les reivindicacions de les vagues educatives del 9 i el 15 d’octubre. Tot ha estat una gran mentida organitzada per fer veure que hi posaven mitjans suficients, res més lluny de la realitat que es viu als centres educatius públics.

Ara veiem que es decreta l’Estat d’alarma, el toc de queda, el confinament perimetral i es tanquen establiments, però no s’aplica cap de les mesures exigides per millorar la seguretat als centres. Fins i tot es comencen a incomplir també algunes de les mesures anunciades a l’inici de curs, generant situacions insostenibles. Els darrers dies hem pogut detectar que:
Docents del col·lectiu de risc davant la Covid-19 han estat obligades a tornar als centres, en molts casos sense ni tan sols una adaptació del lloc de treball per minimitzar el risc de contagi.
No s’estan cobrint les substitucions des del primer dia tal com s’havia promès. La majoria de centres estan esperant la substitució de docents des de fa setmanes, mentre a les aules es salva precàriament la situació de l’absència de professorat a costa de la qualitat educativa: sacrificant desdoblaments, atencions en petit grup, tutories i suports d’educació especial.
Incompleixen els seus propis protocols i no es fa PCR a professorat en contacte estret amb casos positius als centres, o no es confinen grups tot i tenir casos positius.
Es retarden les PCR al punt que en alguns casos s’opta per no confinar els grups per haver passat molts dies des del primer positiu detectat.
No s’han subministrat les mascaretes FFP2 exigides, i la compra de gels hidroalcohòlics està anant a càrrec dels centres, generant en molts casos unes despeses que limitaran seriosament l’economia de les escoles i instituts.
Professorat de reforç “Covid” segueixen sense cobrar el complement de tutoria que fa setmanes van dir que rebrien.
• Han hagut de suspendre a mitges unes oposicions esperpèntiques, davant el risc que ja vam avisar que suposaven. Segueixen sense optar per l’estabilització mitjançant l’accés directe per concurs de mèrits, com fa temps que des de CGT Ensenyament exigim que es faci. Seria un sistema més just i que no suposaria el trasbals actual per als centres i docents, causat pel sistema de concurs-oposició.
No es respon a les sol·licituds de permisos i consultes. I hem arribat a detectar casos d’impagament de nòmines a persones que estan treballant des de setembre. Els Serveis Territorials reconeixen estar en situació de col·lapse però no es fa res per revertir-la.

boxa_colors.png

Organitzem una resposta a l’alçada

Des de CGT fem una crida al professorat a participar de forma activa a les Assemblees de Zona que es convocaran pròximament per debatre sobre com respondre i revertir la greu situació que estem patint.

Per a nosaltres aquesta resposta passa per accions i mobilitzacions tan participatives com sigui possible, però també amb prou contundència per a aconseguir les mesures urgents plantejades. Entenem que la situació de la pandèmia pot limitar algunes mobilitzacions. Però no podem oblidar que les fem justament per reduir el risc als centres, i que sortir al carrer a exigir els nostres drets complint amb les distàncies recomanades, és més segur que les situacions en què treballem cada dia als centres educatius. Recordem les recents millores que han aconseguit els MIR amb la seva vaga indefinida.

En aquest sentit, la nostra organització està treballant en diverses propostes. Algunes d’elles impliquen donar continuïtat a les vagues del 9 i 15 d’octubre amb diverses fórmules. Fórmules que plantejarem a les assemblees de zona i que són perfectament combinables entre si i, sobre les quals us demanem que valoreu a les assemblees:

Vaga unitària de tots els sindicats: seguim cridant a la resta de sindicats a fer el pas de convocar una vaga conjunta. Si no és ara, quan?
Aturades de 2 hores per visibilitzar el nostre rebuig a l’actual situació i alhora fer assemblees conjuntes al carrer.
Avançar en mobilitzacions conjuntes amb el sector sanitari i la resta de serveis públics, i si el Govern no inverteix urgentment els recursos necessaris organitzar una vaga del conjunt del sector públic.

La qualitat de l’educació pública i la seguretat als centres educatius ens afecta a totes i a tots! Participem totes i tots per fer-les possible!

Infografia Seguim amb la lluita per imprimir (PDF)
seguin_la_lluita.jpg